Eleccions al Parlament de Catalunya: Permisos i Drets

La decisió que les eleccions al Parlament de Catalunya es duguin a terme en un dia laborable per primera vegada des que el 15 de juny de 1989 es van celebrar les primeres eleccions al Parlament Europeu en un dijous no festiu, implicarà que un important nombre de treballadors i treballadores penitenciaris que habitualment no han treballat mai el dia de les votacions, en produir-se aquestes sempre en diumenge, hagin ara d’exercir el seu dret al vot o hagin de participar com a membres de les meses electorals o interventors, en una jornada en la que sí hauran de treballar.

Com ja us vam informar, UGTPRESONS vam demanar a la darrera reunió de comissió de seguiment que per facilitar la prestació òptima del servei es potenciés tant l’exercici del vot presencial fora de l’horari laboral com el del vot per correu, amb una compensació mínima de 7,5 hores, tal i com es venia fent abans de les darreres eleccions autonòmiques.

L’Administració Penitenciària ha preferit, però, apostar per estalviar-se una petita borsa d’hores de compensació en detriment de garantir la seguretat dels centres penitenciaris i els serveis que els diferents companys i companyes proporcionen, i aplicar les circulars reguladores que ens són d’aplicació en matèria de permisos de participació del personal en eleccions, com la Circular 5/2006 de Funció Pública i la 1/2015 de la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

Per tant, es fa necessari que tots els treballadors i treballadores penitenciaris tinguem coneixement del permisos als que tenim dret durant el dia de les eleccions del 21 de desembre.

PERMIS PER EXERCIR EL DRET A VOT PRESENCIAL

Es disposarà d’un permís de com a màxim 4 hores dins de la jornada laboral que variarà en funció de la coincidència d’hores de la jornada de treball amb l’horari d’obertura dels col·legis de la següent manera:

  • Permís de 2 hores, quan la coincidència de la jornada de treball amb l’horari d’obertura dels col·legis és de més de dues hores i menys de quatre. En aquest cas en tindria dret el personal de Règim Interior que faci nit el mateix dia 21 de desembre.
  • Permís de 4 hores, quan la coincidència de la jornada de treball amb l’horari d’obertura dels col·legis és de 4 o més hores.

En cas de gaudir d’una jornada reduïda, el permís al que es tindrà dret es reduirà proporcionalment.

PERMIS PER EXERCIR EL DRET A VOT PER CORREU

Aquells que treballin el dia 21 de desembre i decideixin exercir el dret al vot, però per correu, tindran dret a gaudir de 4 hores amb posterioritat al dia de la votació sempre que s’acrediti mitjançant justificant acreditatiu.  

PERMÍS PER SER MEMBRE DE LA MESA ELECTORAL O INTERVENTOR

Els membres de mesa electoral o interventors tenen dret a un permís que correspon a la jornada completa del dia de les eleccions i, a més, a les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior.

Si els membres de mesa electoral o interventors gaudeixen del descans setmanal el dia de les eleccions, tindran dret al permís només de les cinc primeres hores de la jornada laboral de l’endemà de les eleccions.

Els apoderats que el dia de les eleccions coincideixi amb la seva jornada laboral, només tindran dret a un permís durant la jornada completa del mateix dijous 21 de desembre.

JUSTIFICANTS DE VOTACIÓ

S’haurà de presentar justificant acreditatiu d’haver votat, expedit pel la Mesa Electoral corresponent.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca