Reunió Comissió de Seguiment (1a)

Oposicions de Rehabilitació i Concurs de Psicòlegs

OPOSICIONS DE REHABILITACIÓ

El passat dia 12, UGTPRESONS vam assistir a la reunió de la Mesa Sectorial a la Direcció General de Funció Pública per tal de continuar reivindicant la iniciativa que vam presentar el passat mes de febrer, i a la què posteriorment s’hi van sumar la resta d’organitzacions sindicals, de transformar en PESCO les Ofertes Públiques de 2015 i 2017 i, així, protegir el capital humà i professional dels nostres interins i interines dels centres penitenciaris, mitjançant unes bases pactades a l’efecte.

A la citada reunió, UGTPRESONS vam exigir l’aplicació de l’actual normativa en matèria de Reducció de la Temporalitat i d’Estabilització d’Ocupació, i vam demanar que aquest marc normatiu s’apliqui d’acord a la seva filosofia, que no és una altra que la d’afavorir la consolidació dels seus llocs de treball als nostres interins i interines per tal de mantenir l’experiència laboral que aporten.

Avui, a la reunió que hem celebrat amb responsables de la Direcció General de Serveis Penitenciaris i del propi Departament de Justícia, UGTPRESONS hem vist com les reivindicacions que hem defensat tant davant del màxim responsable del Departament de Justícia com de la Directora General de Funció Pública han donat fruit, tot i que parcialment.

I diem parcialment ja que, malgrat la Subdirectora General de Justícia ens ha comunicat que ara sí compartia alguna de les demandes d’UGTPRESONS i que demanarien al proper Govern de la Generalitat, o al de Madrid, en cas que el primer no es constitueixi en les properes setmanes, que els processos selectius que emanen de l’Oferta Pública de 2015, o sigui Juristes i Treballadors Socials, decaiguin, però que no ho farien amb el d’Educadors Socials.

L’argument utilitzat ha estat que aquest procés selectiu es troba dins de l’Oferta Pública de 2017 i que aquesta no podria decaure fins 2020. A més que, en cas d’incloure’l dins d’una nova oferta PESCO, aquesta seria molt inferior en quant a nombre de places que la prevista actualment, de manera que restringiria la consolidació de llocs de treball de part dels interins.

Tampoc comparteix que les bases dels “nous” processos PESCO hagin de tenir en la fase d’oposició moltes modificacions respecte de les actuals, com, per exemple, l’eliminació de determinades proves, tot i que sí podrien dissenyar-se amb una exigència molt menor.

Sí que ha confirmat, però, que la fase de concurs d’aquests “nous” processos PESCO beneficiaria, de manera efectiva i clara, als treballadors que actualment ocupen llocs als diferents llocs objecte de convocatòria.

UGTPRESONS valorem de forma satisfactòria que finalment l’Administració admeti part de la nostra tesi en relació a l’aplicació del marc PESCO, però hem demostrat el nostre total desacord pel que fa a no donar idèntica “etiqueta” al procés selectiu d’Educadors Socials i, per tal d’assegurar que no hi ha cap tracte diferenciat entre els diferents cossos de rehabilitació que integren l’àmbit d’execució penal, UGTPRESONS hem demanat que:

 • L’autorització necessària per fer decaure els processos selectius de Juristes i Treballadors Socials derivats de l’Oferta Pública de 2015 es faci amb caràcter d’urgència, i es demani davant qui pertoqui actualment.
 • La nova Oferta Pública incorpori l’increment de places que corresponen a cadascun dels dos cossos, així com una nova convocatòria de Psicòlegs.
 • Es retiri de manera immediata la proposta de bases de Juristes que se’ns va presentar el passat dia 23 de febrer.

Així mateix, UGTPRESONS hem presentat exemples de negociacions que el nostre Sindicat està portant a terme a d’altres Comunitats, en aquest cas la valenciana, que demostren com és la pròpia administració qui, amb la ferma voluntat que els seus interins i interines consolidin els seus llocs de treball, ha fet una proposta de bases per a aquests processos PESCO coherent amb la filosofia del què han de ser les convocatòries.

Per això UGTPRESONS hem demanat:

 • L’inici de negociacions d’unes bases emmarcades en el procés de Reducció de la Temporalitat i d’Estabilització d’Ocupació.
 • Que aquestes bases estiguin constituïdes per una fase d’oposició “amable” i sense proves subjectives, i una fase de concurs en la que únicament es valori el treball desenvolupat en el lloc de treball.
 • Que el pes que representi la fase de concurs en relació a la puntuació total del procés s’incrementi de l’actual 33% a un 40%.
 • Que les bases del procés selectiu d’Educadors Socials, malgrat no estiguin en la nova Oferta Pública PESCO, mantinguin idèntica estructura i filosofia que les que s’aprovaran per a Juristes, Treballadors Socials i Psicòlegs.

Arribat a aquest punt la Subdirectora General ens ha confirmat el següent:

 • Que en cas que finalment decaiguin les convocatòries de Juristes i Treballadors Socials, cosa realment factible, les bases que ens van presentar ja no tindrien efecte i s’haurien de negociar unes noves començant de zero.
 • Que la convocatòria de Juristes es faria previsiblement al gener de 2019, la de Treballadors Socials al maig i la nova convocatòria de psicòlegs a finals de 2019, i que aquests processos contemplarien l’increment de places pertinent, tot i que no ho ha pogut concretar.
 • Que les bases de la convocatòria d’Educadors Socials tindrien el mateix fons i estructura que les de la resta de cossos emmarcats en processos PESCO, i que és publicaria entre setembre i octubre d’aquest 2018.
 • Que, tot i no dir-ho amb claredat, la fase d’oposició podria estar dissenyada de forma més assequible.
 • Que la fase de concurs podria incrementar-se fins el 40%, sempre i quan es pacti prèviament a la Mesa Sectorial, acord al qual s’hauria d’arribar sense molts inconvenients.

Per finalitzar manifesta que les bases de la convocatòria d’Educadors Socials les hauríem de començar a negociar en les properes setmanes, de manera que ens emplacen a una data propera per l’inici de converses.

UGTPRESONS continuarà exigint que el format de tots els processos de selecció, siguin PESCO o no ho siguin, estiguin dissenyats per al que creiem que hauria de ser una necessitat per al Departament de Justícia: la consolidació dels llocs de treball dels interins i interines dels 4 cossos de rehabilitació.

CONCURS DE TRASLLATS DE PSICÒLEGS

Malauradament, avui s’ha confirmat el que UGTPRESONS ha intentat evitar des de que l’Administració va anunciar que vulnerava l’acord que preveia convocar els concursos de trasllats amb posterioritat a les resolucions dels processos de selecció de rehabilitació, i ens han presentat un resum de valoració del concurs de mèrits dels psicòlegs.

Però a més, ara han anat més enllà, i amb el silenci còmplice de CSIF i CATAC, que sempre s’han alineat amb l’administració en les seves intencions de posar en perill els interins d’aquestes àrees, ara han decidit que els funcionaris que participin en el concurs de trasllats i que provinguin d’un altre Departament diferent del de Justícia, no hauran de fer cap curs habilitador, garantint-los així una autopista directa perquè puguin accedir a un lloc de treball de psicòleg a l’àmbit.

Si ja és un perill el fet que l’Administració, amb la col·laboració de CSIF i CATAC, publiqui un concurs de trasllats que pot suposar la incorporació de funcionaris d’altres departaments amb el corresponent cessament d’interins, ho és doblement el fet que la pròpia Administració renunciï ara al què des del primer dia va defensar com una prova indispensable per a personal de fora de l’àmbit, que no és una altra cosa que tenir coneixements o experiència de l’àmbit per poder-hi pertànyer.

A més, és del tot discriminatori i incongruent exigir que els participants en el procés selectiu per ocupar 80 places de psicòleg estudiïn 40 temes més, corresponents al temari de l’àmbit d’execució penal, mentre ara obren la porta a què vinguin d’altres Departaments sense necessitat d’acreditar cap coneixement del medi.

UGTPRESONS considerem una autèntica ofensa per als nostres interins i interines aquesta nova provocació i hem tornat a demanar la no convocatòria del concurs.

TEMARI EXECUCIÓ PENAL: EDUCADORS I TREBALLADORS SOCIALS

Com sabeu el passat dia 5 de març es van publicar els 30 temes específics de l’àmbit dels cossos de Treball Social i d’Educació Social

UGTPRESONS hem tornat a incidir en el fet que, respecte dels 40 temes corresponents al cos Psicòlegs, el Departament no ha fet cap reducció del temari per adaptar-lo a aquests cossos, que, recordem, pertanyen al cos de diplomats, sinó que el que ha fet és una distribució pràcticament idèntica del contingut d’aquests 40 temes en 30.

UGTPRESONS hem tornat ha demanar que es redissenyi de nou aquest temari per adaptar-lo al que és exigible als cossos A2.

La Subdirectora General ha comunicat que no tenen cap intenció de modificar-lo ja que entén que els coneixements que han de tenir els aspirants a ocupar llocs de treball d’aquests cossos han de ser els que apareixen publicats i no menys.

UGTPRESONS ho derivarà als nostres serveis jurídics per determinar si existeix alguna irregularitat en la citada publicació.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca