Els funcionaris penitenciaris tindrem el reconeixement d’agents de l’autoritat

Presentat al Congrés una proposició de modificació de la Llei Orgànica General Penitenciària

El passat dimecres 11 d’abril es va presentar al Congrés dels Diputats una proposició de modificació de l’article 80 de la Llei Orgànica 1/79 General Penitenciària que reconeix als funcionaris de presons la condició d’Agents d’Autoritat en el exercici de les nostres funcions, assimilant-nos, així, al que actualment està regulat per als diferents col·lectius que conformen les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

L’exposició de motius de la proposició de modificació es fonamenta en els mateixos raonaments que UGT vam exposar en la tramitació del Protocol Específic d’Actuació enfront de les Agressions en l’Àmbit Penitenciari (PEAFA), i que són els següents:

  • Article 40.2 de la Constitució que encomana als poders públics vetllar per la seguretat i salut dels treballadors.
  • Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals.
  • Resolució de 26 de novembre de 2015, que reconeix explícitament la particularitat del mitjà penitenciari.

En concret la proposició de modificació l’article 80 de la Llei 1/79 es basaria en, per una banda, ampliar l’actual punt 2 de l’article amb el text que us posem en negreta, i la inclusió d’un nou punt 5, hores d’ara inexistent a la Llei.

Article 80.2.

Els funcionaris penitenciaris tindran la condició de funcionaris públics, amb els deures i incompatibilitats regulats per la legislació general de funcionaris civils de l’Administració de l’Estat.

En l’exercici de les seves funcions s’atendrà al principi d’imparcialitat política, de conformitat amb les normes constitucionals i l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. Tenint a tots els efectes legals el caràcter d’Agents de l’Autoritat i podent identificar tal condició pel seu nombre de registre professional, en processos administratius i judicials que siguin conseqüència de la seva activitat professional. Els informes que emetin tindran presumpció de veracitat, en els mateixos termes que altres agents que ostentin aquesta condició.

Quan es cometi un delicte d’atemptat que pugui posar en perill greu la integritat física dels funcionaris penitenciaris que es trobin en l’exercici de les seves funcions, o en ocasió de d’elles, tindran a l’efecte de la seva protecció penal la consideració d’Autoritat.

Article 80.5. (Nou punt)

Als procediments penals seguits contra funcionaris penitenciaris es garantirà la seva separació de la resta de detinguts, en cas de detenció, i en cas d’ingrés a presó i en trasllats sota custodia, es realitzaran amb separació dels altres reclusos; amb la fi de garantir la integritat física.

UGT vam signar al juny de 2017 el Protocol Específic d’Actuació enfront de les Agressions en l’Àmbit Penitenciari, entre altres motius, i així ho haurà de reconèixer ara el Congrés dels Diputats, perquè ja contenia un reconeixement explícit de la condició d’autoritat pública als funcionaris de presons en l’exercici de les seves funcions.

UGT portem anys lluitant per a què aquesta històrica reivindicació es veiés reflectida en una norma amb rang legal, Codi Penal o Llei Orgànica General Penitenciària, de manera que aquesta condició d’agents de l’autoritat, i les penes de presó que en vindran associades en cas de ser agredits, serveixin com a factor dissuasiu i “didàctic” per enviar un missatge clar de que, a partir que s’aprovi la modificació, agredir-nos no sortirà gratis.

També significarà la protecció de la nostra identitat davant dels judicis en els que haguem de participar i no haver de dependre del jutge de torn que, hores d’ara, és qui determina si se’ns crida pel nom i cognoms o pel nostre número d’identificació.

Esperem, doncs, que en els propers dies o setmanes es dugui a terme la preceptiva aprovació de la modificació mitjançant la seva votació al Congrés, que prosperarà amb tota seguretat ja que una gran majoria dels Grups Parlamentaris ja ens han manifestat que li donaran suport.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca