Reunió de seguretat

Assisteixen per part de la direcció la Directora, el Sotsdirector d’Interior, el Gerent, el Secretari T.J, i el Sotsdirector de Tractament, i per la part social, els sindicats representatius UGTPRESONS, CCOO, CATAC, i tractant-se d’una reunió de seguretat també ACAIP.

En primer lloc es fa un repàs de la situació del centre en relació a unes dades estadístiques referents a agressions greus i lleus a funcionaris, alteracions regimentals, expedients disciplinaris, A/P, i regressions a 1er grau, entre d’altres, durant el període gener-abril dels últims 3 anys, on es fa evident l’augment d’incidents greus, tal i com UGTPRESONS porta denunciant fa mesos. Sembla que ara ningú ens diu “alarmistes”, amb les dades sobre la taula. La direcció mostra la seva preocupació i manifesta que és una realitat, que la inseguretat al nostre Centre ha crescut moltíssim i ens donen una explicació, des de la seva perspectiva, dels motius de l’augment de agressions, alteracions regimentals, etc. Segons la Direcció el tancament de la Model, els diversos canvis en matèria de personal que han donat certa inestabilitat a la plantilla, la tipologia dels interns que ens arriben de Brians 1 i de Quatre Camins (tancament de Psiquiatria), entre d’altres, són els principals motius d’aquestes preocupants xifres.

Des d’UGTPRESONS manifestem que, tot i estar d’acord en part, amb aquesta exposició de motius, no ens conformem amb identificar part del problema. Potser la direcció s’hauria de plantejar l’abordatge que realitzen d’aquestes situacions de conflicte i quines mesures emprèn per pal·liar els efectes nocius que repercuteixen en matèria de seguretat laboral. Ja que al menys tenen detectades algunes de les llacunes mencionades, cal que posin fil a l’agulla per redreçar la situació del nostre Centre.

Per això, demanem que ens expliquin si han fet, per exemple, una anàlisis de la implantació del famós Pla de Xoc al DERT/DS del qual ja han passat uns quants mesos. Des d’UGTPRESONS qüestionem si algunes de les mesures que han adoptat, sobretot en matèria d’aplicació dels articles 93 i 94 del R.P., reubicació dels interns una vegada complertes les corresponents sancions, o la concessió del 100.2 R.P. a determinats interns protagonistes d’incidents greus, entre d’altres, no s’haurien de revisar, i a les dades que ens han mostrat ens remetem.

La Direcció ens replica, i es reafirma, mantenint-se ferma en considerar que s’està aplicant la legislació vigent i que, tot i que el pla de xoc pot ser d’alguna manera “impopular”, estan convençuts que a mig termini donarà el seus fruits positius, encara que, reconeixen que potser sí que han pres alguna decisió errònia.

En aquest punt UGTPRESONS ens mantenim diametralment en contra d’aquestes hipòtesis tan optimistes que fa la direcció del centre i així els hi fem saber. Nosaltres sabem que això no és només un tema estadístic, en realitat afecta a persones que paguen les conseqüències de decisions preses per gent poc bregada en el nostre àmbit. Si ens atenim a les dades actuals, que no són molt encoratjadores, amb un significatiu i preocupant augment d’agressions i incidents que estem patint, i si tenim en compte els problemes endèmics de falta de personal al nostre Centre, sobre tot a l’estiu, sumat a les previsions d’augment d’interns al centre (provinents del CP Quatre Camins), realment costa ser positiu al respecte, i cal preveure que anem cap un estiu

calent si no es prenen mesures urgents. Instem a la direcció a tenir cura i a prendre mesures per tal que el CP Brians 2 no es torni “ingovernable”. No esperem a que això es produeixi i haguem de lamentar-nos desprès. Exigim decisions coherents i rigoroses des del minut zero!!!

Una vegada analitzada la situació, que es molt preocupant al nostre Centre, passem a d’altres temes, no menors, i que també influeixen en el desenvolupament diari de la feina, i que afecten a la nostra seguretat e integritat i a la dels propis interns.

En relació al Departament de Salut Mental, des d’UGTPRESONS manifestem que no entenem, ni estem d’acord, en com s’està gestionant. No pot ser que interns conductualment no-estables es donin d’alta perquè “molesten” i passin a vida ordinària als mòduls, on causen molts i greus problemes. De fet, tots sabem que gran part dels incidents que patim als mòduls, tenen en origen interns amb greus trastorns de conducta que no s’han tractat degudament des de l’àmbit de la salut. Per contra, quan un intern ha de ser ingressat al departament de SM, ha de passar innumerables filtres com si d’un “càsting” es tractés, demorant el seu ingrés fins i tot per setmanes.

També des de UGTPRESONS qüestionem el circuit d’atenció urgent a interns amb patologies, quan aquests causen alteracions als mòduls ordinaris, i considerem que amb l’important augment de personal de Sant Joan de Deu (aquests que suposadament col·lapsen el pàrquing de funcionaris) s’hauria de fer molt més àgil.

La Direcció ens respon que en matèria de sanitat poc poden fer, que no tenen la potestat suficient, però que, tot i així, estan a sobre del tema, amb reunions periòdiques amb les diferents àrees de sanitat i salut mental per tal de reconduir situacions, i ens reconeixen totes aquestes mancances i problemes existents. Un vegada més instem a la Direcció que no s’empari en el recurs fàcil de dir que no hi podem fer més. Qui millor que ells per donar trasllat de les problemàtiques que afecten al nostre centre.

En relació a l’Àrea de serveis (cuina, subministres, bugaderia i tallers) des d’UGTPRESONS els fem arribar tota una sèrie de deficiències, principalment, la no existència de timbres, manca de càmeres i monitors, cancells amb cadenat, forats al paviment del pati de subministres i d’altres. La direcció ens respon que tenen recollides totes aquestes anomalies, però que no hi ha pressupost per arreglar-ho tot, encara que ens manifesten que tenen previst que a final de mes es faci un estudi, per mitjà d’una empresa exterior, per tal de solucionar un dels problemes mes greus de tota l’àrea com és la reparació de tots els timbres i la interfonia.

En matèria de personal, la direcció ens informa que resten a l’espera que des de la DG els hi comuniquin la quantitat de reforços d’estiu, tant necessaris al nostre centre, que hi destinaran. Ens confirmen que aquesta setmana s’han incorporat 12 funcionaris GAMV que s’havien sol·licitat per tal de portar a terme l’obertura del DAE. En aquest sentit, des d’UGTPRESONS som bastant escèptics i qüestionem si aquesta obertura es vol emmascarar amb els reforços d’estiu i posteriorment fer-nos assumir el cost d’obrir el DAE sense increment real de plantilla, atès que aquests 12 funcionaris tenen un contracte de només 4 mesos. Estarem molt pendents d’aquest tema i no assolirem cap augment de funcions sense que comporti augment de plantilla.

Parlant del DAE, els hi demanem quina tipologia d’interns residiran al mateix. La resposta de la Direcció: “serà la mateixa que fins ara, però la gestió serà diferent” paraules textuals, “hem comès ja dos errors, no cometrem un tercer”. Estarem vigilants també al respecte.

En temes d’obres, la resposta de la direcció es la mateixa de sempre. Tenim una empresa externa que no funciona per circumstancies diverses, però que té contracte en vigor i que des de la direcció no tenen la potestat de modificar-lo. Des d’UGTPRESONS els hi reiterem que la situació del centre en aquest sentit comença a ser molt preocupant, que els mòduls s’estan omplint i que ja que es preveu un imminent augment de la població reclusa, sumat a les dificultats per gestionar el dia a dia en que actualment ens trobem, i que, s’haurien de prendre mesures urgents.

Un dels problemes més importants ara mateix, en relació a avaries i desperfectes, el tenim als departaments del DERT/DS i també de Salut Mental. Des d’UGTPRESONS preguntem com pensen solucionar el cúmul d’avaries (quasi perpetues) que afecten a aquest departaments i el Gerent ens respon que tot i els mínims recursos econòmics dels que disposa el Centre, es compromet a solucionar-les el més aviat possible.

Un altre punt de la reunió que es va tractar va ser el de la formació GAP que s’està impartint a la plantilla. Des d’UGTPRESONS sempre defensarem la necessitat de rebre formació, però sí que qüestionem la forma en què s’està implementant la mateixa, dins de la jornada laboral i sense reforçar el servei, sense tenir en compte les necessitats de personal que pateix el nostre Centre. En aquest sentit, la Direcció ens informa que abans que comenci el tram més important de les vacances d’estiu s’hauran finalitzat totes les pràctiques previstes per aquest primer semestre, i que, si les circumstancies ho permeten, es reprendran als mesos d’octubre i novembre.

En temes de protocols la direcció ens informa que es revisarà el Codi 0 i, a petició de les organitzacions sindicals, es compromet a revisar l’aplicació del Codi 2 per tal d’agilitzar el seu funcionament.

En resum UGTPRESONS ha posat damunt de la taula moltes de les situacions compromeses que pateix el centre, molts temes importants, però que s’han tractat molt per sobre. Aquesta és la sensació que ens queda després de portar mesos demanant una reunió de seguretat “urgent”.

Potser no hauríem d’esperar tant entre reunió i reunió i, aleshores, no s’acumularien tants temes per tractar, i es podria aprofundir més i buscar-ne solucions concretes. No ens serveix el tirar pilotes fora. Volem solucions!!!! Ens hem de posar tots les piles, i assumir i corregir els errors detectats per evitar que les estadístiques d’inseguretat continuïn augmentant exponencialment. No volem esperar a patir les conseqüències d’una mala praxis que tots veiem a venir!!!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca