Reunió amb el grup parlamentari PSC

Un cop el curs polític sembla ja posar-se en marxa després de mesos sense interlocució possible, UGTPRESONS hem iniciat una nova ronda de contactes amb els diferents Grups que conformen el Parlament de Catalunya, amb la finalitat de traslladar-los les reivindicacions que creiem que són imprescindibles pel conjunt dels professionals penitenciaris i denunciar els incompliments i vulneracions que el Departament de Justícia porta fent els darrers mesos i que afecten directament les nostres condicions laborals.

Aquesta ronda de converses la vam encetar el passat dijous amb la reunió que UGTPRESONS vam mantenir amb la Portaveu del Grup Socialista a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, la diputada Rosa M. Ibarra, a qui vam traslladar els següents punts:

JUBILACIÓ ANTICIPADA DEL PERSONAL PENITENCIARI

Fa 2 anys UGTPRESONS vam endegar una campanya parlamentària per tal d’aconseguir el màxim consens possible entre els diferents Grups polítics i abordar així els tràmits necessaris per a l’establiment de l’avançament de l’edat de jubilació dels treballadors penitenciaris. Malauradament, entre que no hi va haver cap Grup amb la valentia suficient per abanderar aquesta justa reivindicació i que la situació política va “paralitzar” l’activitat parlamentària, aquesta iniciativa d’UGTPRESONS va quedar sense resposta.

A la reunió celebrada el passat dijous amb el Grup del PSC, UGTPRESONS vam decidir reprendre aquesta iniciativa i vam presentar de manera detallada a la Portaveu de Justícia la problemàtica que representa, i representarà encara més a curt-mig termini, l’important percentatge de personal que es troba en unes franges d’edat que, malgrat la seva dedicació i professionalitat, comencen a dificultar el desenvolupament de les funcions que tenen encomanades i les exigències que aquestes comporten.

Vam demostrar amb xifres proporcionades per la pròpia Direcció General de Funció Pública, que, per exemple, a l’àrea de vigilància, hores d’ara gairebé 400 companys i companyes passen dels 55 anys, i que d’altres 600 es troben ja dins la franja entre els 50 i els 55, cosa que fa que quasi el 30% dels professionals d’aquesta àrea es trobin en unes franges d’edat que dificulten seriosament la prestació d’un servei essencial com el nostre.

Però vam voler defensar la necessitat de buscar una sortida a aquesta problemàtica ja no només per l’objectiu factor de l’edat, sinó també pels de la penositat i perillositat que comporta la nostra feina, clarament demostrada amb l’increment de les agressions que es produeixen any rere any, i que, sumats tots, fan necessari no allargar la nostra vida laboral més enllà d’una edat màxima que UGTPRESONS creiem ha de ser els 60 anys.

PRÒRROGA DEL PRP

UGTPRESONS vam traslladar també a la Diputada les contínues excuses i la inacció del Departament de Justícia i la Direcció General de Serveis Penitenciaris pel que fa als tràmits necessaris per prorrogar un complement que ja hauríem d’haver cobrat a la nòmina del mes de maig.

Malgrat se’ns ha assegurat que veurem reflectit aquest complement a la nòmina de juliol, no és la primera vegada que incompleixen els seus compromisos, per això vam demanar la intervenció de la Diputada i del seu Grup per a què interpel·lin a la Consellera sobre aquest punt i així obtenir un compromís públic, i en seu parlamentària, del pagament del nostre complement PRP.

OPOSICIONS REHABILITACIÓ: ESTABILITZACIÓ PLANTILLA

UGTPRESONS vàrem situar la problemàtica d’inestabilitat laboral que, en forma d’interinatges eterns, pateixen els professionals de rehabilitació i, després de fer un repàs de l’estat de les negociacions de les oposicions d’Educadors i d’explicar a la Diputada els riscos que suposarà pels interins i interines psicòlegs la resolució de l’oposició i del concurs de trasllats convocat, UGTPRESONS vam demanar el recolzament del Grup dels Socialistes per:

  • Extreure un compromís de la Consellera de Justícia en el que quedi garantit que ni un sol dels companys psicòlegs interins quedaran sense recol·locar un cop es resolguin tant el concurs de trasllats com l’oposició.
  • Elaborar i defensar una Iniciativa Parlamentària que permeti, amb la modificació legislativa necessària, l’exempció de temari als professionals dels cossos de Treball Social, Juristes i Psicòlegs que acreditin suficient experiència al nostre àmbit, per així tenir garanties de poder consolidar els seus llocs de treball.

OFERTA PÚBLICA 2018

Vam traslladar també la nostra preocupació en relació a l’elevat nombre d’interins Tècnics Especialistes que tenim actualment i que deriva d’un desinterès del Departament de Justícia a convocar processos selectius d’aquest cos, i li vam recordar a la Diputada que la darrera oposició va ser convocada el 31 de març de 2010, fa més de 8 anys, i que és necessari apostar per una nova oferta.

UGTPRESONS li vam demanar, per tant, que des del seu Grup Parlamentari es facin tots els tràmits necessaris per a què aquest mateix any es publiqui una Oferta d’Ocupació Pública, ja que el no fer-ho podria suposar la pèrdua de la taxa de reposició de l’any 2017, i que, naturalment, contempli totes les places vacants no reservades de Tècnics Especialistes.

GREU MANCA DE PERSONAL i NOMENAMENT DE REFORÇOS

Vam tenir l’oportunitat també de denunciar la greu manca de personal que pateixen bona part dels centres penitenciaris catalans, amb dotacions insuficients que impedeixen en la majoria de les ocasions cobrir els serveis i que en moltes ocasions només es solucionen mitjançant els serveis extraordinaris que es veuen obligats a fer els treballadors.

UGTPRESONS ja vam advertir des del primer moment que el tancament del CP Homes de Barcelona només provocaria un èxode massiu de treballadors i treballadores, i que en cap cas es traduiria en la solució a la manca de personal que alegrement van intentar vendre els responsables del Departament de Justícia.

Actualment, tenim centres infradotats i amb més població reclusa, mentre un nombre important de potencials treballadors i treballadores estan a l’espera de ser cridats per incorporar-se a treballar, i hem defensat la urgència d’una incorporació estructural de personal de forma immediata.

També vam aprofitar per denunciar el tracte que en alguns centres concrets se’ls dona a aquests companys de reforç, tractant-los en ocasions com autèntics esclaus i privant-los de molts dels seus drets.

VULNERACIÓ DEL DRETS DE CONCILIACIÓ FAMILIAR

Vam voler finalitzar la reunió denunciant la hipocresia d’un Departament de Justícia governat per un partit, en teoria, d’esquerres que, enlloc de respectar els drets dels treballadors i protegir els dels seus fills i familiars, es dedica a posar entrebancs al gaudiment dels diferents permisos existents, sinó directament a no autoritzar-los, obligant els treballadors a acudir als tribunals, i recorrent sistemàticament totes les sentències que perden, encara que suposi provocar danys irreparables tant als treballadors com als seus fills i famílies.

Un cop finalitzada la nostra exposició, vam demanar a la Diputada del PSC la col·laboració del seu Grup per abordar amb immediatesa els punts que requereixen d’una solució més urgent, així com per començar a treballar seriosament en un sistema de rejoveniment de l’actual plantilla penitenciària, i que només pot passar per buscar fórmules per avançar l’edat de jubilació dels treballadors i treballadores i, alhora, incorporar nous joves professionals.

La Portaveu del Grup Socialista a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya es va mostrar receptiva a les argumentacions que UGTPRESONS vam presentar a la reunió i ens va manifestar que comparteix la nostra visió sobre la reivindicació històrica del nostre col·lectiu en relació a l’avançament de l’edat de jubilació, comprometent-se a treballar conjuntament amb UGTPRESONS, des del seu àmbit competencial, per tal de possibilitar el que la mateixa diputada ha definit com a just.

A més, i pel que fa a la precarietat laboral en forma d’eterns interinatges, va demostrar gran preocupació i va apostar per ofertes públiques que “ajudin” la consolidació dels llocs de treball a aquells que durant molts anys no han tingut ni tan sols l’oportunitat de fer-ho.

En relació als altres punts que UGTPRESONS vàrem exposar, la Diputada es va comprometre a interpel·lar directament a la Consellera de Justícia a la primera intervenció que aquesta faci al Ple del Parlament, i a qüestionar-li sobre tots els punts que li vam traslladar.

Per últim dir-vos que UGTPRESONS té ja demanades trobades amb d’altres grups parlamentaris i que aquestes es duran a terme al llarg de les properes setmanes, de les quals us mantindrem informats i en les que demanarem el màxim recolzament i consens polític per tal d’assolir objectius tant importants com l’avançament de l’edat de jubilació o l’exempció de temari en els processos de selecció de rehabilitació.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca