Reunió amb Junts per Catalunya i En Comú Podem

NOVES REUNIONS D’UGTPRESONS AMB GRUPS PARLAMENTARIS EN DEFENSA DEL COL·LECTIU PENITENCIARI

UGTPRESONS ens hem reunit aquest matí amb 2 nous Grups Parlamentaris com a continuació de la ronda de reunions que vam iniciar el passat dia 28 de juny amb la trobada que vam tenir amb el Grup dels Socialistes de Catalunya (PSC).

A les reunions de treball d’avui, UGTPRESONS hem traslladat tant al Diputat Eusebi Campdepadrós i Pucurull, de Junts Per Catalunya, com al Diputat Joan Josep Nuet i Pujals, de Catalunya en Comú Podem, les mateixes demandes i reivindicacions que les que vam fer al PSC i que creiem bàsiques per garantir unes condicions retributives i laborals òptimes per als professionals penitenciaris, així com una necessària estabilitat laboral.

Aquestes trobades es produeixen amb caràcter previ a la compareixença de la nova Consellera de Justícia a la Comissió de Justícia del Parlament, i permeten que aquesta sigui interpel·lada directament pels diferents Grups Parlamentaris sobre les qüestions que UGTPRESONS els hem plantejat.

JUBILACIÓ ANTICIPADA DEL PERSONAL PENITENCIARI

Hem tractat aquest punt com a part principal de les dues reunions, situant la greu problemàtica que, no a curt termini sinó que ja hores d’ara, representa l’important percentatge de personal que es troba en unes franges d’edat que dificulten el desenvolupament de les funcions que tenen encomanades.

Al detall de les indiscutibles i preocupants xifres per franges d’edat que hem presentat, amb quasi un 30% de treballadors per sobre dels 50 anys, hem volgut afegir també que l’actual escenari de manca de mitjans humans i materials, sumat al deteriorament continuat dels centres penitenciaris, provoca una penositat i perillositat en el nostre treball que requereix de buscar solucions urgents en forma d’avançament de l’edat de jubilació dels treballadors penitenciaris, o mitjançant el desenvolupament del nostre ordenament jurídic, en concret l’article 40 del Decret 1/97 de Funció Pública, sobre la Jubilació Anticipada Incentivada.

Hem denunciat les gravíssimes agressions que diversos companys i companyes van patir la passada setmana als centres de Quatre Camins i Brians 2, i com des del Departament de Justícia sembla que es vulgui mirar cap a un altre costat enlloc d’encarar aquesta greu situació i buscar solucions, com apostar de manera determinada per rejovenir la plantilla i “jubilar” aquells que ho han donat tot durant molts anys.

PRÒRROGA DEL PRP I PAGUES EXTRES 2013 i 2014

UGTPRESONS hem plantejat la urgència que aquest complement retributiu es vegi reflectit a les nostre nòmines i hem demanat especialment al Diputat de Junts Per Catalunya que, com a portaveu de Justícia d’aquest grup a la Comissió de Justícia i membre d’un Grup que dona recolzament al Govern, traslladi a la Consellera de Justícia que no anunciar en els propers dies la pròrroga d’aquest complement podria arribar a ser perillós, ja que deixaria que fos l’atzar qui determinés si es cobreix o no el servei.

Per evitar, doncs, situacions no desitjades hem demanat una interpel·lació directa a la Consellera sobre aquest punt i així obtenir una resposta en seu parlamentària que només pot ser d’un compromís de pròrroga i abonament urgent.

També hem recordat que, a banda de veure com s’enredereix el pagament del nostre PRP, encara hem de veure com se’ns retornen les pagues que ens van robar els anys 2013 i 2014, i hem demanat que li recordin aquest “petit” detall a la Consellera, en cas que no sigui clara pel que fa al nostre PRP.

OPOSICIONS REHABILITACIÓ: ESTABILITZACIÓ PLANTILLA

UGTPRESONS hem demanat un compromís dels dos grups per a que defensin en seu parlamentària la necessitat d’estabilitzar laboralment els nostres companys i companyes interins de l’àrea de rehabilitació, i ho hem fet demanant totes les modificacions legislatives que siguin necessàries per ampliar el pes de la fase de concurs del 33% al 40% i que en aquesta només puntuï el treball desenvolupat, així com buscar també fórmules d’exempció de temari als professionals dels cossos de Treball Social, Juristes i Psicòlegs que acreditin suficient experiència a l’àmbit propi d’execució penal, per així tenir garanties de poder consolidar els seus llocs de treball.

Hem recordat que aquesta eterna inestabilitat laboral es deu a la voluntat de la pròpia administració penitenciària d’apostar per mantenir en precari a pràcticament el 90% dels companys i companyes d’aquesta àrea, inclús vulnerant els acords de condicions laborals que la mateixa administració ha signat.

OFERTA PÚBLICA 2018 i DÈFICIT DE PERSONAL

UGTPRESONS hem exposat un altre gran problema que existeix als nostres centres com és el de la manca endèmica de personal i que es veu greument potenciada en el període estival. És per això que hem demanat que es defensi un increment de personal per la via de processos de selecció fent servir la taxa de reposició que permeten els Presupuestos Generales del Estado i que la propera Oferta d’Ocupació Pública contempli places de Tècnics Especialistes que suposin un increment net de llocs de treball i no una simple reconversió en definitives de les places vacants actuals.

UGTPRESONS hem demanat la col·laboració dels 2 Grups Parlamentaris per acabar amb l’insuportable dèficit de personal que pateixen bona part dels centres penitenciaris catalans, que dificulta la cobertura del servei i, per tant, garantir la seguretat dels treballadors i interns, i els hem animat a visitar qualsevol dels nostres centres però sense “avisar” per a que tinguin una fotografia real de les dificultats que tenim els professionals penitenciaris per poder desenvolupar les nostres funcions amb garanties.

GREUS DEFICIÈNCIES D’ESTRUCTURA DEL CP BRIANS 2

UGTPRESONS hem traslladat també el perill que per als treballadors i treballadores, i els propis interns, suposa la conscient deixadesa que el Departament de Justícia està portant a terme en matèria de manteniment de determinats centres però, en concret, hem volgut denunciar els greus problemes existents al CP Brians 2.

Teulades que enlloc d’impermeabilitzar, deixen filtrar l’aigua quan plou i inunden els mòduls. Dutxes a les cel·les de les que només surt aigua bullint. Intèrfons que s’espatllen de manera encadenada i dels què no hi ha recanvis. I més exemples que no farem públic perquè podrien posar en risc la seguretat.

Hem volgut deixar clar que aquesta deixadesa reverteix de manera directa en el dia a dia dels centres i provoquen tensions entre els interns que es tradueixen en situacions de risc que, cada vegada de forma més habitual, acaben amb companys i companyes agredides. Per aquest motiu, hem demanat que la Consellera doni les explicacions pertinents dels motius pels quals s’estan deixant “morir” alguns dels nostres centres penitenciaris.

Aquest dimecres dia 11 compareix davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya la nostra Consellera, la sra. Ester Capella, i UGTPRESONS hi serem per comprovar si aposta pel benestar dels professionals penitenciaris o passa de puntetes i no es compromet, o respon amb evasives, a les preguntes que li faran els diferents Grups Parlamentaris amb els que UGTPRESONS ens hem reunit.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca