Reunió amb la Consellera de Justícia

Continuen les inconcrecions

El 2 de juliol de 2018 UGTPRESONS, CSIF, CCOO i CATAC vàrem mantenir una reunió amb la Consellera de Justícia, Ester Capella, la Secretària General del Departament, Patrícia Gomà, i el Director General de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó.

La Consellera de Justícia ens va explicar que pensa mantenir una política de continuïtat respecte els seus predecessors i ens va manifestar que els serveis penitenciaris seran la prioritat del seu Departament.

Tot i les bones paraules de la Consellera de Justícia, UGTPRESONS, CCOO, CATAC i CSIF li han demanat més concreció respectes als següents temes cabdals:

1.- PAGAMENT AL JULIOL DEL PROGRAMA DE RENDIMENT PROFESSIONAL (PRP). Tot i afirmar que la voluntat del Departament és prorrogar el PRP no ens han confirmat el seu abonament a la nòmina del mes de juliol perquè encara no s’ha rebut contestació de la Comissió de Retribucions. CCOO, CATAC, CSIF i UGT hem exigit el seu abonament perquè la plantilla no pot pagar les conseqüències de la crisi política.

2.- CAMPANYA DE DIGNIFICACIÓ DEL NOSTRE COS. Els sindicats hem demanat que cal reforçar la imatge del nostre cos penitenciari davant d’atacs intolerables com el llastimós documental “La xifra negra”. Resulta impresentable que es facin servir espais com la Model per projectar aquestes lamentables filmacions. El Director General al·lega que ja va publicar a l’ATRI una nota de condemna i suport a la plantilla, tot i que ens hagués agradat més contundència. Amand Calderó també comenta que s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona, actual propietari de les instal·lacions del CP Homes, perquè un fet similar no es torni a produir. UGT, CSIF, CCOO i CATAC demanen a la Consellera que defensi públicament als professionals penitenciaris en les seves compareixences públiques.

3.- MANTENIMENT DEL CALENDARI DE LES NOVES INTAL·LACIONS PENITENCIÀRIES. La Consellera manifesta que la seva intenció és respectar els acords, tot i que, diu, l’impacte del període en que ha esta aplicat el 155 pot fer enrederir el compliment dels objectius de construcció dels nous centres, el Obert recordem pel 2021 i el nou de preventius a la Zona Franca pel 2025. Els acords amb l’Ajuntament de Barcelona continuen vigents, tot i que cal mirar-se bé totes les clàusules. CATAC, CSIF, UGT i CCOO ressaltem la sobrecàrrega de treball i les distorsions que va provocar la decisió del tancament exprés per raons polítiques de la Model, especialment a CP Brians 1 i altres centres de la província de Barcelona. També queda clar que necessiten una intervenció urgent els centres més antics, especialment CP Quatre Camins i Ponent. La Consellera ens manifesta les dificultats de dur a terme aquestes obres sense un pressupost.    

4.- GARANTIR LA CARRERA PROFESSIONAL HORITZONTAL I VERTICAL I LA MOVILITAT DE TOTS ELS PROFESSIONALS PENITENCIARIS. El Departament es mostra sensible a aquestes demandes però continua sense concretar-les.

5.- MESURES URGENTS PEL QUE FA A L’ENVELLIMENT DE LA PLANTILLA. Les organitzacions sindicals insten a la Conselleria què presenti al govern central una proposta de jubilació anticipada als 60 anys (com bombers o les policies locals). La situació d’envelliment és especialment preocupant pel que fa als comandaments, on la mitjana d’edat supera ja els 53anys. També caldria una nova regulació de la 2a activitat amb la determinació d’aquests llocs dins i fora del Departament de Justícia.

6.- OPOSICIONS DE REHABILITACIÓ I TÈCNICS ESPECIALISTES. Hem demanat a la Consellera de Justícia que, de la mateixa manera que manté l’equip anterior del Departament per que diu són “un gran equip”, tracti d’idèntica manera al gran equip de professionals que té als centres penitenciaris i que aposti per a què puguin consolidar els seus llocs de treball. Les organitzacions sindicals l’hem deixat clar que qui sustenta realment el sistema penitenciari català són els professionals que treballen a les presons catalanes i que els ha de protegir.

7.- TOLERÀNCIA ZERO A LES AGRESSIONS ALS FUNCIONARIS DE PRESONS. Les organitzacions sindicals manifesten la nostra consternació davant l’augment exponencial de les agressions als professionals penitenciaris per part dels interns. Cal que el Departament doni un missatge clar de tolerància zero en concordança amb l’admissió a tràmit pel Congrés dels Diputats de la reforma de l’article 80 de LOGP, modificació que –un cop aprovada- ens donarà definitivament la consideració d’agents de l’autoritat per a tots els col·lectius penitenciaris i reforçarà la nostra protecció davant l’augment de les agressions als centres penitenciaris.

8.-APOSTA PER LA PREVENCIÓ DE RISCOS I LA SEGURETAT AL TREBALL, MAL ESTAT DE LES INFRAESTRUCTURES. Les organitzacions sindicals denunciem públicament la carència en l’estat de les infraestructures i els mitjans materials de què disposem, els centres penitenciaris resten abandonats, eternitzant les reparacions i obres. La situació actual i funcional en la major part dels centres, porten a la prestació del servei precaritzat i sense les condicions i mesures de seguretat necessàries.

9.-FINALITZACIÓ DE LA POLÍTICA RESTRICTIVA EN EL GAUDIMENT DE PERMISOS, LLICÈNCIES I MILLORES SOCIALS. La part social traslladem a la Consellera que amb independència de les reclamacions que afecten al personal respecte temes retributius, cal posar fi a l’arbitrarietat de què s’ha fet ús en perjudici dels drets dels treballadors, les nul·les mesures de conciliació de vida familiar i la interpretació restrictiva del gaudiment de permisos I millores socials ha sigut la tònica de l’Administració, els treballadors penitenciaris tenim els mateixos drets que la resta de treballadors de la Generalitat.

Encara que la intervenció amb l’article 155 va paralitzar el pla estratègic, el Departament de Justícia porta més de 7 mesos d’immobilisme. El bloqueig de la negociació ha recaigut sobre les esquenes del treballadors de presons, les condicions dels quals es veuen perjudicades, i només la professionalitat demostrada pels nostres companys ha evitat el col·lapse dels serveis penitenciaris catalans.

Prou d’excuses!!! Volem l’acompliment dels acords signats!!!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca