Reunió d’UGTPRESONS amb el grup parlamentari de Ciutadans

UGTPRESONS ens vam reunir ahir a la tarda amb la Diputada de Ciutadans i Vicepresidenta de la Comissió de Justícia Carmen de Rivera i Pla, i amb la Portaveu de Justícia del mateix Grup, la Diputada Lorena Roldán Suárez, i les vam traslladar les mateixes demandes i reivindicacions que a les anteriors reunions havíem tractat amb els Grups dels Socialistes de Catalunya (PSC), de Junts per Catalunya i de Catalunya en Comú Podem, tot just abans que aquest matí es produeixi la compareixença de la nova Consellera de Justícia a la Comissió de Justícia del Parlament, i a la que UGTPRESONS també assistirem.

JUBILACIÓ ANTICIPADA i SEGONA ACTIVITAT

Novament vam posar damunt de la taula les dades que evidencien que el greu envelliment de la plantilla està afectant el nostre col·lectiu i fa que al voltant d’un 30% de la plantilla actual estigui per sobre dels 50 anys, fet que a curt termini no farà sinó que accentuar-se i incidir, encara més, en la dificultat per poder dur a terme amb garanties les nostres funcions.

A banda de l’envelliment, vam voler incidir en que la greu manca de personal i mitjans materials, està transformant els nostres centres en un escenari d’evident penositat i perillositat, malauradament ja inherent al nostre entorn de treball, amb un augment constant d’agressions, i que fa que sigui peremptori trobar solucions per fer-hi front. I és per això que vam demanar la col·laboració del seu Grup Parlamentari per iniciar els tràmits necessaris per a l’establiment de l’avançament de l’edat de jubilació dels treballadors penitenciaris.

En aquesta línia, vam apuntar també la necessitat de modificar l’actual Decret 365/2001, de 24 de desembre, pel qual es regula la segona activitat en els cossos penitenciarisper tal d’incorporar possibilitats com la de la segona activitat sense destinació i així donar una sortida real al nostre col·lectiu, doncs hores d’ara la seva aplicació és residual i molt allunyada del que seria desitjable.

PRÒRROGA DEL PRP I PAGUES EXTRES 2013 i 2014

Vam fer palès el malestar que està produint entre els treballadors i treballadores la manca de compromís envers el cobrament del nostre PRP, i vam demanar que d’una manera incisiva, interroguin la Consellera de Justícia sobre aquest tema, per tal que aclareixi quan es produirà el seu abonament. Els vam informar que aquest pagament que cal concretar, correspon al del mes de maig, i que el segon trimestre del PRP s’hauria de cobrar a l’agost, cosa que agreuja encara més la urgència de l’abonament.

Per altra banda, vam remarcar que aquest manca en el pagament del PRP s’ha d’afegir al deute d’un mínim del 10% de la paga del 2013 que ja va estar aprovada i han de fer efectiva durant el 2018, com a avançament de la devolució de les pagues pendents robades del 2013 i 2014.

I per si això fos poc, tampoc s’ha d’oblidar que també ens han de pagar amb caràcter retroactiu el 1’95% de l’augment retributiu pactat a l’Acord signat a Madrid. S’ha de posar fil a l’agulla i calendaritzar tots els pagaments, si volen complir amb els mateixos, cosa que ens fan posar en dubte amb els ajornaments continus que s’estan produint.

OPOSICIONS REHABILITACIÓ: ESTABILITZACIÓ PLANTILLA

UGTPRESONS vam tornar a deixar constància de la greu situació que pateixen els professionals de rehabilitació en quant a l’elevat nombre d’interinatges que comprèn aquest col·lectiu, i que està al voltant del 90%, i la inestabilitat que aquest fet comporta.

Vam demanar, per tant, el seu recolzament per tal que defensin en seu parlamentaria la necessitat d’estabilitzar els treballadors i treballadores de rehabilitació. I això ha de passar per afavorir diferents aspectes dels propers processos de concurs-oposició, fent, per una banda, les modificacions legislatives necessàries per ampliar el pes de la fase de concurs fins a un 40%, i on només puntuï el treball desenvolupat, i per una altra, buscar fórmules d’exempció de temari als professionals dels cossos de Treball Social, Juristes i Psicòlegs, per així tenir garanties de poder consolidar els seus llocs de treball.

OFERTA PÚBLICA 2018 i DÈFICIT DE PERSONAL

En quant al personal de Tècnics Especialistes, amb també un important nombre d’interins, vam incidir en la necessitat d’apostar per fer un nou procés selectiu, ja que la darrera oposició va ser convocada el 31 de març de 2010, fa més de 8 anys. Per aquest motiu vam demanar a les diputades el seu recolzament per instar al govern a fer tots els tràmits necessaris per publicar aquesta Oferta d’Ocupació Pública que contempli totes les places vacants no reservades d’aquest cos.

UGTPRESONS també vam denunciar la manca de personal que patim als centres penitenciaris, que de ben segur es veurà accentuada a la campanya d’estiu, i que només gràcies al personal de reforç, i massa vegades, als serveis extraordinaris que han de demanar als treballadors, possibilita cobrir uns serveis que cada cop més sovint estan sota mínims. Personal de reforç que, a més, moltes vegades, és fa servir com a autèntics esclaus per treure els llibres de servei endavant.

Vam posar sobre la taula que aquesta política d’estalviar a canvi de reduir personal als centres posa en perill la integritat dels treballadors i no es pot garantir la seva seguretat. És per això que denunciem la necessitat d’una incorporació de personal estructural de forma immediata, més encara quan tenim un nombre important de potencials treballadors i treballadores estan a l’espera de ser cridats per incorporar-se a treballar.

DETERIORAMENT DELS CENTRES PENITENCIARIS

UGTPRESONS vam fer un repàs de l’estat en el que es troben molts dels nostres centres penitenciaris, com les deficiències de Brians 1 o Quatre Camins, però vam incidir sobre l’estat “semi-ruïnós” en el que es troba Brians 2, on la baixa qualitat dels materials que és van fer servir en la seva construcció, ara surten a la llum i som els treballadors els qui en patim les greus conseqüències.

Vam exposar una sèrie de deficiències alarmants com les continues inundacions que es produeixen arreu cada cop que plou, la manca d’aigua freda a les dutxes de les cel·les, el deteriorament del sistema d’interfonia als mòduls sense tenir-ne recanvis, les elevades temperatures a espais comuns i de treball com els tallers o l’àrea de serveis, etc. Tot això a banda de la problemàtica generada per l’empresa encarregada del manteniment que no fa front als problemes de manteniment quotidians del centre.

Tot aquest escenari el que provoca és encara més tensió de l’habitual amb els interns el que incideix directament en més potencials situacions de risc i conseqüentment fa elevar el nombre de episodis violents que cada vegada més sovint acaben amb agressions als companys i companyes que treballen sota mínims al centre.

Un cop fet un repàs de d’altres temes que també són d’interès pel col·lectiu penitenciari, les Diputades ens van assegurar la seva col·laboració i van demanar l’ajut d’UGTPRESONS per treballar de forma conjunta en l’elaboració de diverses Propostes de Resolució relacionades amb aquests temes i que hauran de ser debatudes i votades en seu parlamentària.

UGTPRESONS estarà present al Parlament en només unes hores per fer el seguiment de la compareixença de la Consellera de Justícia. Esperem que l’aprofiti i es posicioni clarament al costat dels professionals penitenciaris i pel respecte dels seu drets i condicions laborals.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca