Nou Model de Participació i Convivència

La DG viu una realitat paral·lela

Aquesta tarda hem mantingut una reunió amb els màxims responsables de la Direcció General de Serveis Penitenciaris a la que han assistit la pràctica totalitat dels Subdirectors Generals que la integren, però a la que no hi ha assistit finalment el Director General, tot i que va ser ell el convocant de la reunió.

UGTPRESONS hem manifestat que aquesta absència era una falta de respecte a les treballadores i treballadors penitenciaris, i que les “obligacions” que pugui tenir d’assistir a actes aliens a l’àmbit penitenciari no poden interferir amb les seves obligacions reals, que són les d’estar present a les reunions amb els legals representants dels treballadors, sobretot si és ell qui les convoca.

L’objecte d’aquesta reunió era la de presentar-nos el Nou Marc Penitenciari que vol implementar la Direcció General a tots els centres i que, demostrant que viuen de somnis en un món totalment allunyat de la realitat, es resumiria en:

“L’aplicació a nivell general i a tots els mòduls de tots els centres penitenciaris d’un Model de Participació i Convivència universal (us l’adjuntem per a la vostra consulta), traslladant el funcionament dels actuals mòduls de “respecte” que tenim a tots els mòduls sense excepció”.

Això, que com a concepte podríem arribar a compartir, és només aplicable en la ficció o en una realitat paral·lela, ja que pretendre reconvertir de la nit al dia tots els mòduls en un format d’interns Delegats i Comissions de Participació, i que tots els interns dels diferents Mòduls de tots els centres s’hi vulguin involucrar, i que els que no ho vulguin fer decideixin no interferir directament en el dia a dia del mòdul, és i serà del tot impossible.

UGTPRESONS hem deixat clar que amb la seguretat dels professionals penitenciaris no s’hi juga i que els experiments s’han de fer a un altre lloc. Entenem que aquest model pot ser vàlid per implementar en un nombre limitat de mòduls, però en cap cas a la totalitat de mòduls d’un centre. Si ja els costa implementar aquest model participatiu en un únic mòdul, i tenim un clar exemple al mòdul 2 de Quatre Camins, com pretenen universalitzar-lo.

UGTPRESONS hem demanat que facin una urgent reflexió sobre aquest Model de Participació i Convivència Universal i que abandonin la seva pretensió de voler donar una volta al sistema penitenciari català com si d’un mitjó es tractés.

UGTPRESONS hem deixat clar que experiments com aquests només podrien tenir èxit si les treballadores i treballadors penitenciaris ens sentim realment motivats, valorats i protegits, cosa que hores d’ara no es produeix, i més quan la pròpia administració, que necessita de la col·laboració dels seus treballadors per tirar endavant un projecte impossible, actua sistemàticament restringint drets, denegant permisos, impedint la mobilitat, no garantint la consolidació dels llocs de treball dels seus interins, retallant canvis de servei, o, quan encara ens deuen 2 pagues extres.

De manera que si volen la col·laboració dels professionals penitenciaris per poder instaurar nous projectes, els treballadors han de veure contraprestacions en forma de millores retributives i laborals, i, necessàriament, ha d’anar acompanyat d’un increment de plantilla de les 3 àrees si vol fer realitat aquesta ficció.

En cas de no ser així, que no comptin amb nosaltres.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca