Reunió grup de treball penitenciari

UGTPRESONS REBUTGEM LES BASES DE LES OPOSICIONS D’EDUCADORS SOCIALS

A la reunió celebrada aquest matí UGTPRESONS hem hagut de rebutjar les bases que ens ha presentat la Subdirectora General del Departament de Justícia ja que aquestes no respectaven el que per nosaltres era una línia vermella, que era que, tot i no estar incloses en el PESCO per decisió unilateral de l’Administració, el tractament que havien hagut de tenir era com si ho estiguessin.

El factors principals que han fet que les rebutgéssim han estat que la Fase de Concurs no es limita només a comptabilitzar el treball desenvolupat com a Educador Social a l’Àmbit d’Execució Penal i l’ACTIC, tal i com es va acordar amb Funció Pública en Mesa Sectorial pels processos PESCO, sinó que introdueix més variables al treball desenvolupat, a més de puntuar els Idiomes.

D’altra banda, el pes que se li dona al treball desenvolupat (80%) en relació al total d’aquesta Fase de Concurs és per UGTPRESONS francament millorable.

Però també apareix la novetat de la Promoció Interna que, tot i que tindrà una incidència residual en el procés ja que només poden participar els funcionaris de carrera del grup C que prestin o hagin prestat serveis com educadors en un lloc definitiu i els que hagin prestat serveis de forma provisional i ininterrompuda durant un període de 5 anys anteriors al 28 d’agost de 2001, sí podria restar alguna, ni que sigui una sola, de les 301 places de la convocatòria del procés, cosa que restaria oportunitats a que algun interí consolidés el seu lloc de treball.

A més, i malgrat és més que evident que hi ha hagut una substancial modificació del temari, i que seria lògic donar un marge més ampli d’estudi, mínim fins el juny de 2019, tal i com hem demanat UGTPRESONS, doncs el calendari proposat, en principi, per l’administració seria el següent:

 • Convocatòria del Procés Selectiu: Finals de novembre 2018
 • Realització 1a Prova: Principis d’abril 2019 (possible trasllat al Juny)

Doncs amb aquest panorama UGTPRESONS hem manifestat que no acceptem aquestes bases i que si les volien tirar endavant que les publiquessin amb la col·laboració diligent i servil dels sindicats CSIF i CATAC, que com a màxim retret a les bases han manifestat els primers “el calendari ja ens sembla correcte” i els segons “el que digui l’administració ja ens està bé”.

A continuació, us detallem l’estructura final del Procés selectiu:

FASE D’OPOSICIÓ: Puntuació màxima 30 punts

 • 1r. Exercici: Valoració de 0 a 30 punts. Puntuació mínima 15 punts.
 • Torn Lliure: Qüestionari de 75 preguntes tancades amb 4 opcions de resposta sobre la Part General del temari. De cada 4 respostes errònies es descompta una de correcta. 
 • Promoció Interna: Qüestionari de 66 preguntes amb 4 opcions de resposta sobre la Part General a excepció dels temes 6,7, i 8. De cada 4 respostes errònies es descompta una de correcta             
 • 2n. Exercici: La qualificació és APTE/NO APTE. 
 • Només l’ha de superar aquells que a la data de publicació de la convocatòria no hagin prestat serveis com educador durant 3 anys o més. Consistirà en respondre 10 preguntes curtes teòrico-pràctiques d’un supòsit pràctic del temari específic.
 • 3r. Exercici: La qualificació és APTE/NO APTE
 • Coneixements de llengua: Només pels que no es trobin exempts.
 • FASE DE CONCURS: Puntuació màxima 14,77 punts
 • Serveis Prestats: Puntuació màxima 11,77 punts.
 • Antiguitat d’Educador a l’Àmbit d’Execució Penal: 0,05 punts/mes.
 • Antiguitat d’Educador fora de l’Àmbit: 0,031 punts/mes.
 • Antiguitat en un lloc A1 a l’Àmbit: 0,009 punts/mes.
 • Antiguitat en un lloc A2 a l’Àmbit: 0,007 punts/mes.
 • Antiguitat en un lloc C1 a l’Àmbit: 0,003 punts/mes.

ACTIC: Puntuació màxima 1,5 punts

 • Certificat Bàsic: 0,30 punts.
 • Certificat Mitjà: 1 punt.
 • Certificat Avançat: 1,5 punts.

Idiomes: Puntuació màxima 1,5 punts

 • B2: 0,25 punts.
 • C1: 0,50 punts.
 • C2: 0,75 punts.

INFORMACIÓ OPOSICIONS PSICÒLEGS I CONCURS DE TRASLLATS

En relació al procés selectiu, se’ns informa que la intenció és tenir corregit l’examen del curs selectiu a mitjans del mes de novembre, de manera que ja només quedaria l’assignació definitiva de les places que es puguin oferir un cop es resolgui el concurs de trasllats.

Pel que fa al concurs de trasllats, encara s’estan valorant els més de 3000 cursos que van presentar els 60 participants, però que tenen previst acabar de valorar-los en les properes setmanes per tenir enllestit el procés a finals de novembre.

El calendari previst per ambdós processos és el de tenir-los resolts abans de les vacances de Nadal.

UGTPRESONS hem demanat a la Subdirectora General del Departament de Justícia que se’ns faciliti un llistat de les antiguitats dels psicòlegs interins per poder fer un seguiment dels cessaments que comportaran les resolucions dels dos processos, i li hem recordat que aquests s’han de fer per estricta antiguitat, de manera que ha de cessar l’interí amb menys antiguitat total com Psicòleg a l’Àmbit d’Execució Penal en el centre on s’incorpori un funcionari de carrera.

La resposta rebuda no ha estat gens tranquil·litzadora ja que ha manifestat que no és competència del Departament de Justícia la forma de cessament, cosa rotundament falsa al nostre entendre, i que seguiran les instruccions que dicti Funció Pública en aquesta matèria.

Una cosa són els criteris de recol·locació del personal cessat per un procés selectiu o un concurs de trasllats i una altra són els criteris per cessar els interins abans de la incorporació de personal definitiu. UGTPRESONS estarem vigilants per comprovar que els cessaments es facin correctament.

CALENDARI D’OPOSICIONS REHABILITACIO LLIGATS AL PESCO

Pel que fa al calendari que avui ens havien de presentar relacionat amb els processos selectiu de Juristes, Treballadors Socials i Psicòlegs que formen part del PESCO, sorprenentment, i malgrat ells mateixos havien introduït a l’Ordre del Dia de la reunió el punt de “Calendari dels processos selectius”, no s’han aventurat a dir res més que es convocarien després de fer l’examen dels educadors.

A més, s’han despenjat amb la possibilitat d’invertir els processos (primer Treballadors Socials i després Juristes) depenent del calendari que pugui proposar finalment Funció Pública per als processos dels mateixos cossos que depenen d’ells i no són de l’Àmbit d’Execució Penal. La idea seria publicar els nostres després de la resolució dels de Funció Pública per així eliminar “adversaris” ja que ja haurien guanyat un lloc definitiu.

CONCURS DE COMANDAMENTS DE VIGILÀNCIA I OFICINES

Finalment, els concursos de comandament de règim interior per ocupar llocs de CAP de SERVEIS, CRIMO i CUE, i d’administració per ocupar llocs de treball de CURRHH, CUGP, CHGE i CUSAED, incorporaran les desastroses limitacions que contemplen les sentencies 270/2003 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que limita a 6 mesos el període màxim valorable com treball desenvolupat en cas d’haver ocupat provisionalment un lloc en encàrrec en funcions, i la 345/2015 del mateix Tribunal, que impedeix eximir de la 2a fase als comandaments ja definitius.

Malgrat UGTPRESONS havíem fet propostes per tal de “sortejar” aquests greus perjudicis, la Subdirectora General ens ha comunicat que l’assessoria jurídica del Departament entenia que era impossible incorporar clàusules destinades de facto a vulnerar les sentències fermes d’aquest Tribunal i que el no complir-les podria posar en perill el desenvolupament dels concursos.

UGTPRESONS entenem que els directament afectats per aquestes sentències també podrien exercir el seu dret a protegir els seus interessos, de manera que les bases també podrien ser impugnades.

La Subdirectora ens ha comunicat que les bases dels dos concursos es publicaran al llarg del mes de gener del proper any, i que no contemplaran ni entrevista ni cap limitació en el nombre de participants que passaran a la segona fase del concurs.

UGTPRESONS hem reiterat la nostra demanda que un cop es resolguin els concursos aquests serveixin per cobrir amb agilitat els llocs vacants que es vagin produint, eliminant les publicacions al Portal ATRI i així cobrir els llocs aplicant criteris únicament i exclusiva objectius.

La Subdirectora General ha manifestat que estudiarien la proposta més endavant.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca