Acord recuperació de les pagues extra 2013 i 2014

Ahir a la tarda la UGT i Ccoo, vam signar un acord de recuperació de les pagues extres de 2013 i 2014 que beneficiarà directament a 250.000 treballadors i treballadores del sector públic, molts d’ells amb sous inferiors a 1.000 euros, i que inclou la negociació de diferents mesures de conciliació familiar i laboral.

Després d’unes llargues negociacions vam poder reconvertir una proposta inicial del Govern de devolució a 8 anys, fins el 2026, en una devolució a 4 anys, fins el 2022, tot i que podria reduir-se a 3 anys en el marc de les negociacions que tindrem per a l’aprovació dels pressupostos de 2021.

Aquest Acord serà d’obligat compliment per a l’actual Govern i per als Governs que el succeeixin, i estableix que les quantitats destinades per a l’abonament de les pagues tindran caràcter de “partida prioritària”, en el marc que determina la Ley Orgánica 2/2012, de 27 de abril, de Estabilidad Presupuestária y Sostenibilidad Financiera.

El contingut econòmic de l’Acord preveu la recuperació dels 1.100 milions d’euros que ens van a robar a tots els treballadors públics, i que queda concretat de la següent manera:

1. La paga extra de 2013:

  • 2019: El 40%, del qual un 10% s’abonarà el 1r trimestre.
  • 2020: El 60% restant.

2. La paga extra de 2014:

  • 2021: El 55%.
  • 2022: El 45% restant.

No obstant, aquesta paga podria retornar-se en la seva totalitat l’any 2021.

3. La “bufanda” es recuperarà i consolidarà de nou de la següent manera:

  • 2021: El 50%
  • 2022: El 50% restant, fins a consolidar ja el 100%.

Però a més, aquest Acord inclou el compromís de negociar, ja la 1a quinzena del mes de gener, mesures socials, laborals i de flexibilitat i de conciliació de la vida familiar i laboral, entre les que la UGT situarà, entre d’altres, temes tant importants com:

  1. La creació d’una borsa d’hores recuperable d’un 5% de la jornada anual de cada treballador,per destinar-les a lacura de fills, familiars grans o amb discapacitat, fins el 1r grau de consanguinitat o afinitat.
  2. L’implementació de les 35 hores de jornada setmanal, amb fórmules compensatòries per aquells que facin horari especial.
  3. La restitució de la compactació d’1/3 de la jornada durant 1 any per naixement de fill/a, amb el 100% de les retribucions.

La convocatòria de la vaga general ha estat l’eina de mobilització principal que ha permès, per la via de la negociació, assolir un acord que segueix el fil de la recuperació de drets retributius i laborals que es va iniciar amb la restitució del 100% del sou en cas de baixa laboral i l’increment retributiu de 1,95% d’aquest 2018.

UGTPRESONS continuarem exigint la restitució de tot el que ens van robar a cop de Decret els darrers anys, amb un full de ruta exigent en el marc de les negociacions d’un Nou Acord Penitenciari.

Per últim, agrair a tots aquells que estàveu compromesos a participar a la Vaga General dels Serveis Públics, ja sigui sumant-vos a la mateixa, o participant en totes les mobilitzacions que UGTPRESONS havíem convocat als diferents centres penitenciaris.

No dubteu que tindrem més oportunitats d’expressar-nos al carrer, mentre continuem treballant a les meses de negociació.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca