Pla estratègic d’execució penal

Retòrica, Eufemismes i Utopies (Tot sense pressupost)

Aquest matí s’ha presentat al CEJFE el Pla Estratègic d’Execució Penal d’Adults, resultat del famós “Llibre Blanc”, amb la presència de tota la “plana major” del Departament de Justícia i de la Secretaria de Mesures Penals Alternatives i que, segons paraules del Secretari Amand Calderó, ha de ser el “nou” full de ruta per al període 2019-2027.

Aquest Pla Estratègic d’Execució Penal d’Adults es podria resumir en la cerca de fórmules per descongestionar els centres penitenciaris, potenciar la reinserció dels penats, impulsar el Medi Obert, les Mesures Penals Alternatives i la Llibertat Condicional, així com apostar per un Model de Participació i Convivència generalitzat a tots els centres.

També incorpora l’enèsim Pla d’Equipaments Penitenciaris amb la construcció, sense concretar dates, de nous centres penitenciaris a l’àmbit urbà de Barcelona (Dones i Centre Obert), Tarragona (Centre Obert), i la reforma i adequació dels centres de Ponent, Quatre Camins, Brians 1 i 2, i dels centres oberts de Girona i Lleida.

Cap referència però al nou centre de preventius de Barcelona que havia de substituir la Model i que reflecteix expressament el punt 4 de l’infaust Acord de Tancament del CP Homes que van signar Csif, Ccoo i Catac.

UGTPRESONS hem volgut assistir a la presentació per verificar l’impacte que pot tenir aquest nou Pla en les condicions laborals dels professionals penitenciaris i, sobretot, quan som els treballadors els únics que podem implementar aquest o qualsevol altre Pla que se’ls pugui acudir, i hem pogut escoltar les “novetats” que en matèria laboral diuen que l’han d’acompanyar, algunes de les quals coincidents amb el Projecte de llei de Creació del Cos d’Agents Penitenciaris que UGTPRESONS vam elaborar i que anirien per:

  • Crear una nova estructura de comandaments intermedis.
  • Redefinir la carrera professional.
  • Crear noves figures de llocs base amb noves funcions.
  • Modificar l’actual Decret de 2a Activitat.
  • Solucionar l’envelliment actual de la plantilla.
  • Introduir un sistema àgil de selecció i provisió de llocs de treball.
  • Crear un Cos Penitenciari o desenvolupar el nostre Àmbit d’Execució Penal.

No obstant també apareixen en aquest Pla altres “reflexions” que van des de l’adaptació dels horaris dels professionals a les necessitats dels interns, a l’elaboració d’un Decret de Jornada i Horaris exclusiu per al nostre col·lectiu.

Però inclús dins dels seus deliris de canvi, i per vendre producte nou sense ser-ho, van decidir “batejar” de nou al personal de Règim Interior com “Agents de Canvi i Proximitat”, ja que diuen que el canvi que suposadament ha de generar aquest nou Pla Estratègic no es podria fer sense una interacció continua i directa amb els interns.

Realment és sorprenent el desconeixement que tenen del nostre àmbit ja que precisament el que fem nosaltres a diari és interactuar contínuament amb els interns i, per continuar fent el fem, no cal que ens canviïn en nom per vendre als mitjans un nou sistema que en realitat funciona des de fa anys.

Hem de dir però que, a banda d’escoltar durant més de 3 hores les suposades bonances d’aquest Pla, en cap moment hem escoltat referència alguna a que totes les iniciatives que pretenen portar a terme havien d’estar recolzades amb partides pressupostàries específiques destinades a cobrir tant els recursos humans com materials necessaris, i tampoc que estiguin negociades prèviament amb la part social.

UGTPRESONS no entrarem a valorar en profunditat el Pla presentat, a banda de fer la reflexió que creiem que és difícilment realitzable, però sí valorem les possibles afectacions en les condicions laborals dels treballadors penitenciaris que deixa entreveure, i més quan la hipotètica implementació d’aquest Pla suposaria un increment substancial de les càrregues de treball del personal.

És per això que UGTPRESONS volem advertir a l’Administració que si realment volen la col·laboració dels professionals penitenciaris aquesta només podria produir-se sota les següents premisses:

  • Els professionals penitenciaris no acceptarem canvis del nostre horari laboral, a no ser que sigui per millorar-lo.
  • Els professionals penitenciaris no col·laborarem en la implementació de cap Pla Estratègic si no ve acompanyat d’increment de personal (com s’està donant a d’altres col·lectius) i de millores retributives.
  • Les necessitat tant de modificar el Decret de 2a Activitat com d’articular fórmules de Jubilació Anticipada no són només urgents, sinó que haurien de ser ja una obligació a resoldre a curt termini per part de l’Administració.

Per últim, UGTPRESONS entenem que les novetats presentades avui, i més en concret les que poden afectar a les treballadores i treballadors penitenciaris, s’han de traslladar al Grup de Treball Penitenciari i és per això que hem demanat al Secretari de Mesures Penals Alternatives, Amand Calderó, la convocatòria urgent del Grup al més aviat possible.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca