Recuperem el dret a la Flexibilitat Horaria

Quan l’any 2015 la Direcció General de Serveis Penitenciaris va decidir incomplir els acords signats i deixar sense efecte la possibilitat que el personal d’administració i rehabilitació amb fills menors de 12 anys pogués gaudir del dret a flexibilitzar el seu horari d’entrada fins a 30 minuts després de l’inici de la franja de presència obligatòria, únicament UGTPRESONS vam portar el cas als Tribunals.

Al maig del 2018, UGTPRESONS vam aconseguir la primera victòria quan el Jutjat del Contenciós Administratiu nº 8 de Barcelona ens va donar la raó amb un “fallo” que obligava l’Administració Penitenciària a la restitució d’aquest dret.

Però malauradament tal com ens té acostumats l’Administració, tot i que la sentència era contundent en la seva fonamentació, la Generalitat la va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el lamentable propòsit de dilatar al màxim l’aplicació d’una mesura conciliadora de la vida laboral i familiar, utilitzant arguments tan fal·laços com que “si es recupera aquesta mesura els interns podrien quedar desatesos”.

UGTPRESONS no ens vam quedar impassibles davant aquesta maniobra dilatadora, i vam sol·licitar l’execució provisional de la sentència mentre es tramita el recurs d’apel·lació presentat per l’Administració, amb el resultat d’un nou pronunciament del Jutjat nº 8 al nostre favor (AUTO Nº 66/2019 de 6 de març).

En aquest AUTO, el Jutjat nº 8 torna a treure els colors a la lletrada de la Generalitat i rebutja els arguments al·legats per l’Administració de que tornar a permetre aquesta flexibilitat horària provocaria “perjudicis organitzatius, d’afectació als interns i perjudicis econòmics”, amb la següent motivació:

“En primer lugar, en cuanto a los perjuicios de carácter organizativo a los que alude la demandada, se considera que en la sentencia ya se tuvieron en cuenta los horarios establecidos en la prórroga 2014-2015 sin que ello fuese motivo para entender derogada la flexibilidad horaria por hijos menores de doce años y por lo tanto, manteniéndose la misma situación que en momentos anteriores, sin cambios importantes, no se aprecia la concurrencia de problemas de organización distintos de los que ya se daban con anterioridad a la prórroga de 2014-2015.”

“Respecto de los perjuicios de carácter personal a los que alude la parte demandada, no se aprecian tales perjuicios, tratándose únicamente de media hora de flexibilidad y solo para el personal que tenga hijos menores de doce años, de modo que no tendría por qué suponer una falta de atención a los internos y tampoco lo acredita la parte demandada, que no ha hecho referencia al personal que se beneficiaría de la flexibilidad en el sentido de que no hubiese ningún funcionario de rehabilitación en el centro para ocuparse esa media hora de los internos.”

“En cuanto a los perjuicios económicos, la Administración no concreta los posibles perjuicios que se causarían, limitándose a aludir a la posible contratación de personal interino que supondría un incremento del gasto real, no obstante si ya con anterioridad se venía disfrutando de esta flexibilidad horaria no se entiende el incremento de este gasto, ni tampoco lo acredita la Administración.”

Per acabar, l’AUTO decreta l’execució provisional però IMMEDIATA de la sentència, obligant l’Administració a concedir al personal de rehabilitació i administració que ho sol·liciti la possibilitat de gaudir d’una flexibilitat horària de 30 minuts dins de la franja de presència obligada.

“Se acuerda haber lugar a la ejecución provisional de la Sentencia dictada por este Juzgado en fecha 24 de mayo de 2018 en el Procedimiento Abreviado número 103/2016- A; y, en consecuencia se acuerda requerir a la Administración demandada para que por la misma se disponga todo lo necesario al objeto de conceder provisionalmente al personal de los ámbitos administrativo y de rehabilitación el disfrute del permiso por flexibilidad horaria por hijo menor de doce años, recogido expresamente en el acuerdo 2003-2005 de condiciones de trabajo del personal penitenciario y que sigue vigente con el acuerdo 2006-2009 y sus sucesivas prórrogas por los períodos 2010-2011, 2012-2013 y 2014-2015.”

Una vegada més l’Administració Penitenciària queda en ridícul i ara sí es veu OBLIGADA a permetre que el personal d’administració i rehabilitació amb fills i filles menors de 12 anys pugui flexibilitzar el seu horari d’entrada fins a 30 minuts després de l’inici de la franja de presència obligatòria.

UGTPRESONS volem advertir a l’Administració que en cas que decideixin incomplir l’Auto Judicial ens adreçaríem immediatament al Jutjat per reclamar:

  • Deduir testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal corresponent.
  • Que imposi multes coercitives a les autoritats, funcionaris o agents que incompleixin el requeriment del Jutjat, així com reiterar les multes fins a la completa execució de la decisió judicial.

UGTPRESONS animem a tots els companys i companyes que puguin i vulguin gaudir d’aquesta mesura de conciliació familiar i laboral que ens van robar a sol·licitar-la immediatament.

Aquesta vegada l’Administració no pot denegar el gaudiment d’aquest dret, però en el cas que actués de manera inconscient i irresponsable i no l’autoritzés, us demanem que us poseu immediatament en contacte amb nosaltres.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca