Crònica d’un incident anunciat

Els greus incidents que s´estan produint al nostre Centre penitenciari, i que van derivar el passat dia 1 d’octubre en una batalla multitudinària a l’interior del mòdul 3 i un codi 2 a l’interior del mòdul 4, obren una sèrie d’interrogants, que mitjançant el present escrit la Secció Sindical d’UGTPRESONS al centre volem plantejar a la Direcció del Centre.

En primer lloc, ens preguntem per a què serveix un comunicat de fets com el que els funcionaris de servei van elevat el dia 30 de setembre, on s’exposen objectivament uns fets que tenen lloc durant el torn de tarda i que pronosticaven la baralla que va tenir lloc a l’apertura de les cel·les al matí següent.

Que la Direcció del Centre hagués tancat els ulls davant els informes del seu personal de seguretat va provocar una greu situació de risc per a la integritat física tant dels interns com dels funcionaris.

Era necessari? Per què no es confia en els equips de professionals que tracten a diari amb els interns i s’atenen les seves advertències àmpliament argumentades?

En segon lloc, volem saber, amb la redistribució d’interns que la Direcció està instaurant al Centre, com es gestionarà la convivència entre interns que tinguin la mateixa situació jurídica (penats o preventius) i que siguin clarament incompatibles.

El nou model de departaments estanc provocarà la barreja d’interns amb perfils. Interns violents amb interns primaris, d’interns que tenen delictes que han provocat una greu alarma social amb interns amb condemnes curtes que lluiten per obtenir beneficis penitenciaris, d’interns molt joves amb altres polireincidents. No és una barreja amb altes probabilitats d’explosió?

Per tot així volem insistir en què aquest nou model de redistribució d’interns hauria de provar-se molt progressivament, observant la seva evolució i, sobretot, escoltant a tots els professionals del Centre, aplicant les correccions necessàries davant els esdeveniments que es vagin produint i dels que informin, preventivament, els funcionaris.

Ara que ja hem acabat de pintar els patis i les portes i que hem duplicat els número d’interns que tenen destins pagats per l´Administració (que prefereix gastar els diners del contribuent per això que per pagar les ulleres dels funcionaris que es trenquen en acte de servei), podem ja treballar per a la seguretat del nostre Centre penitenciari? Ara podrien començar a escoltar els professionals que s’encarreguen de la seguretat al seu Centre i valorar les seves propostes? Ara podrien, amb el Reglament penitenciari a la mà, començar a imposar sancions que “ajudin” l’intern a no reiterar la seva violència cap a d’altres interns i funcionaris?

Ara potser és el moment que l’intern entengui que la impunitat no és el resultat a la violència, física i/o verbal, que practica. I per això hi ha suficients figures jurídiques que recull el nostre Reglament penitenciari i que la Direcció d´aquest Centre sembla que té por a aplicar.

Esperem que els moments de tensió i de risc per a la seva integritat física que va viure la plantilla del nostre Centre penitenciari durant el matí del dia 1 d´octubre i que va provocar la baixa mèdica d’un company, tinguin com a resultat l’aplicació de mesures reglamentàries com el trasllat d’interns, primers graus,…

Per últim, la Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP Joves volem fer un sincer reconeixement a cadascun dels funcionaris i funcionàries que treballen en aquest Centre per la seva professionalitat, vàlua i motivació en l´exercici de les seves tasques, tot i a la precarietat de medis, la manca de suport del càrrecs de confiança anomenats des dels despatxos del carrer Aragó i l’atac directe als seus drets socials i condicions laborals (que alguns encara qualifiquen de privilegis).

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca