Reunió monogràfica sobre Medi Obert

Aquest matí finalment hem celebrat la reunió monogràfica sobre Medi Obert que portàvem mesos reclamant per poder tractar amb concreció totes aquelles disfuncions que UGTPRESONS hem detectat al llarg de les diverses visites que hem anant fent als diferents Centres Oberts, així com poder per traslladar les reivindicacions del personal que hi treballa.

Ens em trobat, però, en un format de reunió en la que els responsables que han assistit, el Subdirector General de Programes de Rehabilitació i Sanitat i la Cap del Servei de Medi Obert i Serveis Socials, ens han explicat les bondats del Medi Obert amb estadístiques de reincidència incloses, però han deixat clar que les qüestions que siguin d’estricte caràcter de negociació, i que UGTPRESONS també volíem plantejar, no les tractarien.

UGTPRESONS creiem que és lamentable que en una reunió monogràfica que portem mesos reclamant no es vingui amb ganes de trobar solucions a les problemàtiques actuals d’aquest medi. Nosaltres sí veníem a parlar de dimensionament de plantilla, d’horaris del personal de rehabilitació, de la necessitat de cobrir les baixes que es produeixen a totes les àrees de treball d’aquests centres, etc…

Malgrat això UGTPRESONS hem volgut plantejar diferents problemàtiques que ens han traslladat els professionals dels centres i que, a grans trets, són les següents:

POTENCIACIÓ DEL 3r GRAU SOTA PRESSIÓ ALS PROFESSIONALS

UGTPRESONS hem traslladat el malestar de bona part dels professionals que formen part dels Equips Multidisciplinaris dels diferents centres per les pressions que reben dels seus superiors per a que es potenciïn les classificacions en 3r grau, obligant-los en moltes ocasions, i aprofitant la inestabilitat laboral que tenen per l’alt percentatge d’interins que hi ha, a modificar el seu criteri inicial per ajustar-se a la voluntat de les direccions.

El Subdirector, tot i admetre que no pot ser admissible que es faci modificar el criteri inicial d’un informe de classificació, ha matisat que si la modificació es deriva d’una “deficient elaboració de l’informe en quan als criteris que donen fonament al mateix”, doncs que evidentment el superior ha de demanar que es modifiqui i es faci bé.

UGTPRESONS hem manifestat que el que no poden fer les Juntes de Tractament és demanar que és modifiquin informes, sinó, com a molt, que es desenvolupin o es concretin més, però en cap cas el que està succeint pràcticament a diari quan es “demana” als membres dels Equips que elaborin nous informes en consonància amb el grau de classificació que les Juntes volen aplicar. Si aquestes volen aplicar graus de classificació diferents als que proposen els Equips docs que ho facin sota la seva responsabilitat.

També ens comuniquen que estan elaborant un sistema unificat amb indicadors objectius de classificació en 3r grau de tractament per a tots els centres, així com l’establiment d’un marc genèric amb la definició dels estàndards que s’hauran de complir, com per exemple unificar els criteris d’aplicació del 86.4, l’aplicació del SAM o la unificació de la gestió de les analítiques entre d’altres.

NOVA CLASSIFICACIO INICIAL MEDI OBERT EN 3r GRAU (CIMO)

UGTPRESONS hem demanat una explicació detallada del nou programa CIMO, la nova modalitat de classificació inicial en 3r grau que es farà directament als Centres Oberts sense passar pels centres penitenciaris.

Ens informen que aquest nou programa ja s’està aplicant a nivell estatal, i que s’aplicarà inicialment a centres oberts i seccions obertes, un cop es comprovi que la prova pilot que s’iniciarà en breu al Centre Obert de Barcelona i al de Lleida doni resultats satisfactoris.

Preveuen que aquest nou sistema de classificació s’apliqui a un nombre reduït d’interns ja que els criteris objectius d’aplicació són molt restrictius: primaris penitenciaris sense causes pendents i amb condemnes inferiors a 5 anys i que no siguin delictes d’especial rellevància (violència de gènere, Art. 75.5 LOGP), i amb la RC abonada o en tràmit d’abonament per sentència judicial. A aquests cal afegir altres criteris excloents de caire més subjectiu com són el suport social o l’activitat prosocial.

Aquesta classificació inicial requerirà superar diversos filtres on intervindran diferents professionals abans que l’equip disciplinari del Centre Obert determini si és “apte” per ser classificat en 3r grau i ingressar al centre obert o ha de fer l’ingrés a un centre penitenciari.

I tot això, diuen, sense que suposi una sobrecàrrega de treball per als professionals, ja que, han arribat a dir, “mentre facin aquesta tasca deixaran de fer una altra” !!!!!!

UGTPRESONS tenim clar que les tasques que deixin de fer els professionals que dediquin part de la seva jornada a aquest nou programa, o les hauran de fer amb posterioritat o les hauran de fer d’altres professionals, de manera que sí o sí suposarà un increment de càrregues laborals, i per això hem demanat un estudi de necessitats i la dotació del personal que sigui necessari.

NOUS CENTRES OBERTS I ACTUALS INFRAESTRUCTURES

UGTPRESONS hem denunciat el deplorable estat en el que es troben els actuals Centres Oberts i els Mòduls Semioberts de Brians 1 i Quatre Camins, així com l’espai indigne en el que han de treballar els companys i companyes treballadors socials de l’ASSEP de Girona i Tarragona, on els professionals que hi treballen ho fan en espais cada cop més reduïts i compartits amb altres entitats. Hem demanat les inversions necessàries per garantir uns espais dignes de treball pels nostres treballadors.

També hem demanat informació del calendari de construcció dels nous Centres Oberts de Tarragona i de la Zona Franca, així com de la seva entrada en funcionament.

El Subdirector ens ha informat que les obres del nou Centre Obert de Tarragona s’iniciaran al llarg del 2020, sense concretar res més, i que hores d’ara l’ASSEP no està contemplat que vagi al nou centre obert, però admet les males condicions en les que es troben i ens comunica que a mig termini es buscarà un nou espai on es traslladaran.

En relació a la construcció del nou Centre Obert que s’hauria de construir a la Zona Franca, ens comunica que es preveu l’inici de la seva construcció l’any…..2025 !!!!! O sigui que tot fa pensar que aquest centre es convertirà en un altre centre de preventius que mai arribarem a veure.

Vist la mínima informació i manca de concreció que ens han proporcionat dels centres de nova construcció, hem reclamat una reunió específica per tractar amb més detall, inicialment, tot el que fa referència al nou Centre Obert de Tarragona.

DOTACIÓ DE PERSONAL I COBERTURA DE LES BAIXES

UGTPRESONS hem demanat un replantejament de les dotacions dels diferents professionals que treballen al Medi Obert i hem demanat la cobertura immediata de totes les baixes mèdiques que es produeixin i de les vacants que es generin per jubilacions.

En concret, i pel que fa al lloc de CRIMO, hem reivindicat la seva importància i hem tornat a demanar una dotació mínima de 8 i la cobertura immediata dels llocs vacants que es vagin generant i les substitucions immediates de les baixes.

A més, i pel que fa al personal de rehabilitació, UGTPRESONS hem denunciat que les ràtios que ara tenen es multipliquen per 2 o 3 en el moment que un únic professional no pot desenvolupar les seves tasques per alguna contingència, i hem demanat al Subdirector General que, ja que vol situar el nostre Medi Obert com a exemple a nivell europeu, també ho faci amb els seus treballadors i aposti per millorar les seves condicions laborals i redueixi les seves càrregues laborals.

Una vegada més la manca de pressupost és l’excusa que han fet servir com a resposta per dir que actualment no poden fer res. Patètic.

PAGAMENT PER AVANÇAT DELS DESPLAÇAMENTS

UGTPRESONS hem demanat que es solucioni de manera generalitzada a tots els centres el greuge que suposa que els professionals que han de fer comprovacions laborals i visites a l’exterior hagin de finançar de les seves butxaques les visites, i hem reclamat que el pagament es faci per avançat.

A més, els desplaçaments que han de fer els professionals que treballen als territoris de Girona, Lleida i Tarragona, no té res a veure amb el que fan els companys de Barcelona, ni per kilòmetres ni per xarxa de transport públic, i per això UGTPRESONS hem demanat abordar immediatament aquesta problemàtica que ja tenim solucionada a Barcelona

UGTPRESONS defensem i apostem per un Model de Medi Obert modern i capdavanter però això només es pot fer amb unes instal·lacions adequades i amb la dotació de personal necessària i, sobretot, amb uns professionals que se sentin valorats i recolzats pels equips directius, condicions que hores d’ara no es compleixen.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca