Jubilació anticipada del personal penitenciari

Primer contacte entre el Departament de Justícia i el Ministerio de Trabajo y Seguridad Social

UGTPRESONS portem anys advertint als diferents responsables que han estat al capdavant del Departament de Justícia i de l’antiga Direcció General de Serveis Penitenciaris que l’envelliment de la plantilla és una problemàtica que s’ha d’abordar amb urgència i que la seva solució només pot passar per anticipar l’edat de jubilació dels professionals penitenciaris i, en paral·lel, revisar i actualitzar el nostre Decret de 2a Activitat.

El passat 5 de desembre, a la reunió que vam mantenir amb els màxims responsables del Departament de Justícia, la Secretària General, Patricia Gomà, i la Directora de Serveis, Iolanda Aguilar, així com amb el Secretari de Mesures Penals, Amand CalderóUGTPRESONS vam exigir afrontar amb urgència una problemàtica que ja podem afirmar sense cap dubte que és estructural.

A la reunió vam acordar la creació d’un grup de treball de perfil tècnic per abordar la Jubilació Anticipada i la Segona Activitat dels Cossos Penitenciaris, que començarà a treballar el mes de gener i que haurà de tenir les seves conclusions 3 mesos després de la seva constitució, però, a més, la Secretaria General ens va informar que ja s’havien adreçat per escrit al Secretario de Estado de la Seguridad Socialque depèn del Ministerio de Trabajo, Migración y Seguridad Social.

UGTPRESONS vam demanar còpia de l’escrit que van adreçar per poder analitzar-lo abans de la primera reunió del Grup de Treball esmentat, i un cop avui hem pogut tenir accés, us traslladem alguns extractes ja que no podem fer difusió de l’escrit sencer:

En un extens preàmbul exposen l’àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya en matèria penitenciària, i la tasca de reeducació i reinserció social que recull la Constitución Española, per advertir, posteriorment, que…

“el ejercicio de las distintas profesiones en el ámbito penitenciario requieren    mantenir unes condiciones personales, psíquicas y físicas adecuadas para su desarrollo, al realizarse en un entorno tan complejo y específico como es el penitenciario, que conlleva la exposición y el sometimiento a situacions de penosidad y peligrosidad. Así con el paso del tiempo, tales circunstancias extremas acaban incidiendo en las capacidades psicofísicas y en la salud de los profesionales y, por ende, en los índices de siniestrabilidad y morbilidad”.

Posteriorment, fan un repàs de les eines de les que ens hem dotat per protegir la salut dels treballadors penitenciaris, com el Decret 365/2011 de 2a Activitat del personal penitenciari i les adaptacions de llocs de treball, per reconèixer, a continuació, que…

ni la ocupación de puestos de Trabajo de segunda actividad ni las adaptaciones de puestos de Trabajo han llegado a solucionar la situación actual de las plantillas de los servicios penitenciarios, por lo que son necesarias medidas complementarias que, garantizando la sostenibilidad del sistema público de pensiones y de Seguridad social y de la finanzas de la Administración de la Generalitat de Catalunya, coadyuven a una renovación de las plantillas.

A continuació, relaciona l’actual normativa estatal en matèria de jubilació i, en concret, l’article 205.1.a) de la Ley General de la Seguridad Social, indicant que preveu que…

“la edad mínima de acceso a la pensión de jubilación podrà ser rebajada por real decreto, a propuesta del titular del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, en aquellos grupos o actividades profesionales cuyos trabajos sean de naturaleza excepcionalemente penosa, tòxica o insalubre… siempre que se acredite en la respectiva profesión o trabajo el mínimo de actividad que se establezca”.

Finalment, la Secretària General del Departament de Justícia acaba per adreçar-se al Secretario de Estado de la Seguridad Social demanant una primera reunió de treball per…

“adoptar medidas estructurales complementarias a las existentes encaminades a la renovación progressiva de las plantillas a fin de garantizar la Seguridad de los centros penitenciarios y la consecución de las finalidades de reeducación y reinserción social”.

UGTPRESONS valorem positivament aquest pas endavant efectuat pel Departament de Justícia, però malgrat produir-se amb anys de retard, per fi s’estableix el punt d’inici amb tots els agents implicats perquè l’objectiu de la nostra jubilació anticipada esdevingui per fi una realitat.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca