Reunió amb el Departament de Justícia

Aquest matí hem celebrat la reunió que UGTPRESONS portàvem mesos reclamant amb els responsables del Departament de Justícia per tal de comprovar el grau d’interés que té la Consellera, Ester Capella, per millorar les condicions laborals dels professionals penitenciaris i buscar solucions als problemes que actualment pateix el nostre sistema.

La Consellera, però, ha decidit que tenia altres coses més importants a fer que reunir-se amb els representats dels treballadors, i ha delegat en la seva cúpula política, la Secretària General del Departament de Justícia, Patricia Gomà, la Directora de Serveis, Iolanda Aguilar i el Secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i en d’altres perfils més tècnics amb rang de subdirectors generals del propi Departament i de Serveis Penitenciaris.

Ha encetat la reunió la Secretària General del Departament amb un discurs més que previsible, reiterant els arguments de sempre. Que si l’escenari polític és complicat, que si estem amb pressupostos prorrogats, que si no hi ha Gobierno Estatal, que si els pressupostos estatals limiten la despesa de les Comunitats Autònomes, etc, i que la situació d’inestabilitat del país dificulta l’inici d’un marc viable de negociació.

La Secretària General del Departament de Justícia ha reiterat que, hores d’ara, no estan en disposició d’obrir cap marc de negociació sense disposar de pressupost, i ha volgut vendre les grans gestions que estan portant a terme per solucionar diferents qüestions que portem mesos, sinó anys, reclamant:

  • Ha reconegut que s’ha de començar a parlar de la jubilació anticipada dels professionals penitenciaris i ha informat que ja s’han adreçat al Ministerio del Estado competent en la matèria de Seguretat Social per situar aquesta problemàtica.
  • També ha admès que s’ha de revisar i actualitzar l’actual Decret de 2a Activitat.
  • En relació al PRP per al 2020, diu que ja han demanat al Departament d’Economia i a Funció Pública l’autorització per prorrogar el PRP, i que abans d’acabar l’any ens comunicaran si es pot negociar un nou PRP. Això sí, puntualitzant que l’increment de baixes actual indica que “no és un element dissuasori tal i com està regulat”.
  • Sobre les oposicions de Tècnics Especialistes ens ha informat el que ja sabíem, que ja està tramitada a Funció Pública la petició d’una Oferta Pública de 281 places, i que aquesta es publicarà el 2020.
  • Que volen convocar una promoció interna del C al B d’entre 20 o 25 places.
  • Que estan estudiant si el nostre Àmbit d’Execució Penal, ja creat, pot ser un substitut vàlid d’una Llei de creació del cos d’Agents Penitenciaris.
  • Que estan treballant en la millora de l’atenció als funcionaris agredits i que volen millorar l’anàlisi d’incidents.
  • Que volen fer un estudi de Clima Laboral per determinar els motius de l’absentisme i que es farà una prova pilot al CP Joves.
  • Que volen fer una auditoria del CIRE.

Resumint, pocs avençosengrunesfocs d’artifici i poca cosa del que portem mesos reclamant i que no està supeditat a cap partida pressupostària, com les mesures de flexibilitat horària d’increment de canvis de servei, nous horaris de rehabilitació o la flexibilitat real en els horaris d’oficines i rehabilitació, etc.

No obstant, i en relació als punts que l’Administració ha enumerat, UGTPRESONS hem demanat l’informe que el Departament de Justícia ha elaborat i enviat al Ministerio competente en matèria de Seguridad Social per comprovar el contingut del document, així com l’informe emès a Funció Pública relacionat amb l’Oferta Pública de Tècnics Especialistes, ja que creiem que les 281 places podrien ampliar-se substancialment.

Sobre les 25 places de promoció del C al B millor ni parlar-ne, ja que l’interès que tenen és bàsicament perquè no tenen candidats amb el perfil adequat per exercir tasques de, per exemple, Subdirector de Règim Interior. Això sí, de les 150 places del B pactades a l’Acord 2006-2009 ja ni se’n recorden.

UGTPRESONS pensem que els representants polítics presents avui a la reunió han deixat passar una oportunitat única per afrontar les problemàtiques existents en el nostre àmbit i fer un pas endavant en la millora de les nostres condicions laborals.

Malauradament, enlloc d’alinear-se amb el Conseller d’Interior, que va pactar acords amb clares millores per als col·lectius de Mossos d’Esquadra i de Bombers, que comporten gran despesa econòmica amb increments importantíssims de personal i complements variables com el nostre PRP, han decidit continuar amb el “mantra” que “no hi ha pressupost” per bloquejar qualsevol negociació.

UGTPRESONS creiem que, malgrat les excuses de l’Administració, sí podríem començar a negociar un Nou Acord de Condicions Laborals tancant primer les qüestions importants que no requereixen de pressupost i supeditar les que sí ho requereixen a l’aprovació dels nous pressupostos, i per això hem lliurat a l’Administració la nostra Proposta d’Acord Penitenciari (que podeu trobar adjunta) i hem insistit a calendaritzar noves reunions de negociació.

Finalment, hem acordat l’obertura d’un grup de treball tècnic per abordar la Jubilació Anticipada i la Segona Activitat dels Cossos Penitenciaris, que començarà a treballar el mes de gener i haurà de tenir les seves conclusions per implementar-les en el període de 3 mesos des de la seva constitució.

Ens estalviarem donar detalls de la falta de respecte demostrada per l’Administració quan UGTPRESONS hem recordat la inseguretat que suportem els treballadors penitenciaris pel dèficit estructural de personal i les contínues agressions que patim i una de les respostes ha estat “Heu optat lliurement per aquesta feina”… I després ens demanen implicació, col·laboració i serveis extraordinaris.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca