Demanem al SG noves mesures en materia de personal i seguretat

Benvolgut,

L’extensió i evolució de la infecció pel COVID-19 i l’afectació que ja està tenint a l’àmbit penitenciari, ha fet que vostè dicti diferents instruccions, la darrera de les quals la Instrucció 2/2020,de 18 de març, per la qual s’estableixen mesures organitzatives adreçades al personal de serveis penitenciaris del Departament de Justícia, on es refon el contingut de la Instrucció 1/2020 i les mesures de reorganització interna del personal de serveis penitenciaris.

Aquestes mesures, en concordança amb l’estat d’alarma decretat a tot l’estat, només fan que reconèixer que els centres penitenciaris de Catalunya estan vivint una situació mai vista abans que, si ja de per si és un repte i una situació angoixant per a tota la població, ho és molt més encara en un entorn com el nostre per les peculiars i evidents circumstàncies de les institucions tancades.

 Aquest escenari s’està traduint en un increment del nombre i gravetat dels incidents, que s’estan generalitzant als nostres centres penitenciaris, i en una afectació al personal de servei quant a les baixes derivades pel contagi del COVI-19, que també s’eleven de manera preocupant.

 Per aquest motiu, i precisament per l’esmentada evolució canviant tant de la infecció i la seva repercussió al nostre entorn de treball, creiem que és urgent prendre noves mesures extraordinàries per evitar mals majors i prevenir-ne de futurs.

UGTPRESONS volem aplicar de manera immediata les següents mesures:

EN MATÈRIA DE PERSONAL

1/ EQUIP D’INTERVENCIÓ IMMEDIATA. Que a tots els centres i per cada torn, es disposi d’un nombre de funcionaris, al DERT i a disposició del Cap de Serveis, preparats i equipats (total o parcialment), per actuar de manera immediata davant la presència de qualsevol focus de problemes. Aquest personal se sumaria al personal que es determina als protocols interns (PS).

2/ DOTACIÓ D’AEROSOLS. L’article 72 del nostre Reglament Penitenciari, als efectes establerts a l’article 45.2 de la Llei Orgànica General Penitenciaria, estableix els aerosols d’acció adequada entre els mitjans coercitius.

De la mateixa manera que a Instituciones Penitenciarias ja tenen autoritzada la seva utilització, i davant el repte de conseqüències incertes que tenim davant, cal que s’autoritzi la dotació del nombre necessari d’aquests aerosols i la seva utilització, ja que de ben segur facilitarà la reconducció de moltes de les situacions que haurem d’enfrontar aquests dies.

3/ PRIORITAT PROVES COVID-19. Com a col·lectiu essencial i davant l’augment de les baixes i la lentitud del servei de salut, que fa que personal que podria estar disponible, estigui pendent de la prova, dels resultats de la mateixa o directament confinats a casa, cal donar prioritat per fer la prova de manera àgil al personal penitenciari.

4/ DOTACIÓ SUFICIENT D’EPP, MASCARETES I GUANTS. S’ha de garantir una dotació suficient d’Equips complerts de Protecció Individual a cada centre, i reposar les mascaretes de manera periòdica. Cap centre pot quedar-se sense un material tan necessari per garantir la salut dels professionals penitenciaris.

5/ RÀTIO MÀXIMA DEL SERVEI. La situació general que estem vivint obliga la població a fer els mínims desplaçaments possibles i evitar el contacte proper entre les persones. Les ràtios mínimes del 70% i del 50% del personal d’interior i de rehabilitació respectivament, no tenen cap sentit.

S’ha de donar directrius als centres per tal que el nombre de funcionaris sigui el mínim indispensable per cobrir els serveis d’una manera suficient, independentment de les ràtios. Aquesta mesura evitaria desplaçaments innecessaris i aglutinar funcionaris als torns i serveis imprudentment, i  minimitzaria la possibilitat de contagi, així com les baixes laborals.

Cal que tot el personal que no és necessari per cobrir els serveis estigui aïllada a casa, i haurà d’estar localitzable i disponible per acudir al centre en cas necessari si és requerit per la Direcció.

6/ MODIFICACIÓ HORARIA PERSONAL D’INTERIOR. En la mateixa línia del punt anterior, cal compactar horaris per minimitzar els desplaçaments i contagis, el personal d’interior ha de poder fer horaris com el 2/6 (M/T, M/T/N, LLLLLL) o el 1/3 (M/T/N LLL). Aquestes modalitats poden fer augmentar el personal que coincideix a les nits, amb la qual cosa també s’hauria de reduir la ràtio i alliberar de nits funcionaris que restaran a casa a disposició per quan calgui.

7/ HABILITAR ESPAIS PER FER NIT ALS FUNCIONARIS. La situació actual derivada de l’estat d’alarma fa que no hi hagi hotels o similars pels funcionaris que tenen el centre de treball lluny de casa, i normalment hi pernocten. Cal habilitar espais per poder romandre al centre a dormir si algú ho necessita.

8/ PERSONAL DE LA BORSA. L’augment incessant de les baixes laborals obliguen a incorporar tot el personal de la borsa disponible. Per aquest motiu cal poder tenir a disposició al personal que va realitzar les proves del CAR a la darrera convocatòria de les llistes de reforç, i que es va quedar sense poder accedir al curs selectiu, com a mesura extraordinària.

9/ AVANÇAMENT DE LA INCORPORACIÓ DEL PERSONAL DE LA BORSA ALS CENTRES DE TREBALL. En concordança amb el punt anterior, no podem esperar que els funcionaris “veterans” puguin caure contagiats, cal incorporar ja i progressivament al nou personal als centres per poder rebre una formació i tenir un rodatge, i alliberar personal amb experiència per poder disposar-ne quan calgui. D’altra manera si esperem difícilment podran ser un reforç operatiu.

DE RÈGIM INTERIOR

1/ CONFINAMENT DELS INTERNS A LES CEL·LESBaixades de la cel·la en grups raonables d’interns, en un número percentual proporcional a la totalitat de població del mòdul (per realitzar activitats tals com menjador, compres, trucades telefòniques, etc.), per tal de minimitzar el risc d’aglomeracions, tant pel que fa a la possibilitat de contagi, com per extremar les mesures de seguretat.

2/ CONFINAMENTS DE MÒDULS. Els interns residents a cada mòdul hauran de romandre en el mateix sense poder tenir contacte amb interns d’altres mòduls. Tots el que gaudeixin de destinacions laborals imprescindibles a l’exterior del mòdul o departament hauran de residir en un únic mòdul o departament i mantenir contacte Zero amb altres interns.

3/ UTILITZACIÓ CÀMERES DE VIGILÀNCIA. Per evitar al màxim l’exposició innecessària i el contacte estret entre persones, en aquells espais en els quals se’n disposi i sigui possible, prioritzar el control i l’observació via càmeres.

4/ TANCAMENT TALLERS. S’ha de reduir al màxim els moviments d’interns fora dels mòduls residencials i evitar riscos innecessaris.

5/ NETEJA I DESINFECCIÓ DE TOTS ELS CENTRES DE TREBALL. De la mateixa manera que altres serveis públics, cada nit o màxim cada dues nits es faci una neteja i desinfecció de tots els centres, a càrrec d’empreses externes especialitzades i que donin totes les garanties de seguretat i higiene.

6/ REDUIR LES ACTIVITATS ALS DERT I DS. L’augment de la conflictivitat està fent que els diferents departaments de Sancionats i Règim Tancat es vegin desbordats. Per poder fer-ne una gestió suportable cal que es redueixin les activitats i mantenir només les sortides al pati, sala i atenció individualitzada.

UGTPRESONS creiem necessari la implementació immediata i urgent de totes les mesures indicades ja que, no fer-ho, podria obrir una crisi de seguretat de la que només els responsables d’evitar-la serien culpables.

Resto, doncs, a l’espera de la seva resposta.

Atentament,

Xavier Martinez Martí

Responsable del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT de Catalunya

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca