Intrucció 2/2020: un nou atac als treballadors penitenciaris

Fa només unes hores hem pogut conèixer la resposta de l’administració penitenciària a les demandes que vam plantejar a la reunió d’ahir, i que s’han acabant plasmant a la Instrucció 2/2020.

UGTPRESONS hem fet una lectura detallada de la Instrucció i podem dir que dona solucions a algunes de les demandes que vam fer, com:

  • Permetre el 2 i mig per personal d’àrea mixta.
  • Flexibilitat del nombre de canvis de serveis per al personal de vigilància.
  • Sortida esglaonada després del recompte.
  • Flexibilitat en l’horari de rehabilitació permetent que part de la jornada es faci al domicili (teletreball).

Però en d’altres és lamentable, sobretot en tot allò que afecta als horaris d’alguns dels professionals penitenciaris, i que demostra dos coses: O que aquells que l’han redactat desconeixen la realitat penitenciària malgrat portar anys entre nosaltres, o que el seu objectiu primordial un cop inicien la seva jornada laboral (altament retribuïda) és trobar totes les fórmules possibles per fer la vida impossible als treballadors penitenciaris. El que han ideat és:

  • Possibilitar que la Direcció del centre adscrigui unilateralment el personal GAM Prestacions a serveis de vigilància, sense ni tan sols indicar la fórmula compensatòria que faran servir en cas que això es portés a terme.
  • Permetre que les Direccions dels centres modifiquin els horaris del personal d’oficines, obligant-los a treballar en torns de matí i tarda, complint la totalitat de la seva jornada setmanal i impedint-los fer part de la seva jornada (la part flexible) al seu domicili, com mot encertadament sí es permet al personal de rehabilitació.

Però, a més, i pel que fa a les mesures de protecció, redueix a la mínima expressió el que vam exigir a la reunió, ja que vam demanar una dotació immediata, suficient i complerta d’Equips de Protecció Individual que assegurin la nostra integritat cas que sigui necessària una actuació, i finalment el que se’n donarà és una única mascareta a cada treballador/a, que no sembla que es pugui utilitzar més enllà de dos o tres dies.

Sí permet, però, que es puguin portar al llarg de tot el servei i en qualsevol circumstància, deixant sense efecte les ridícules ordres de direcció que ho prohibien.

UGTPRESONS hem contactat immediatament amb responsables de la Secretaria de Mesures Penals per manifestar el nostre rebuig a moltes de les mesures que contempla, i en concret hem exigit que:

  • El personal d’oficines pugui realitzar idèntic horari que el de rehabilitació, amb la possibilitat de fer la part flexible de la seva jornada amb la fórmula de teletreball o com vulguin dir-ho, però en cap cas acceptarem que aquests companys hagin de continuar fent idèntica jornada setmanal i, a més, en pitjors condicions.
  • El personal GAM Prestacions no sigui adscrit a serveis que no entrin dins les seves funcions, però en cas que així sigui, coneguin prèviament les compensacions a les que tindran dret.
  • Una reposició constant de les mascaretes que ja s’estan repartint i que es doti els centres penitenciaris dels Equips de Protecció Individual necessaris per garantir que tots els funcionaris que ho necessitin puguin equipar-se totalment.

UGTPRESONS esperem que aquestes tres exigències que ja hem realitzat siguin acceptades i que es modifiqui la Instrucció 2/2020 o es faci un “aclariment” en la línia que reclamem. No fer-ho podria comportar que el personal afectat patís un “estrès” gratuït que, amb seguretat, podria repercutir negativament en la cobertura del servei.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca