Permís per deure inexcusable de caràcter personal

La secretaria de mesures se’n riu dels treballadors penitenciaris

El passat dilluns UGTPRESONS ens vam adreçar al Secretari de Mesures Penals per presentar una bateria de mesures sanitàries i de seguretat que entenem són bàsiques i d’urgent implementació per mitigar al màxim possible la greu situació que estem vivint als centres penitenciaris, i que estan dividides en un bloc destinat a incorporar mesures en matèria de personal i un altre de mesures regimentals.

Aquestes mesures, totes elles plantejades per molts treballadors de diferents centres, van des de donar prioritat al nostre col·lectiu per fer la prova del COVID-19, la dotació generalitzada d’Equips de Protecció Individuals complerts, la creació de Grups d’intervenció Immediata, la contractació urgent de nou personal, la dotació d’Aerosols els centres com a mitjà coercitiu, el confinament dels interns a les cel·les, el tancament dels tallers, o la neteja i desinfecció dels centres, a més de d’altres també necessàries.

Malauradament l’Administració ha decidit continuar “passant olímpicament” dels professionals penitenciaris fent cas omís a una part important d’aquestes demandes, i només permet l’elecció d’un horari pels GSI i poca cosa més.

Però ara, ha volgut donar una nova mostra del menyspreu i ninguneig constant amb el que tracta els seus treballadors i ha elaborat una “Sol·licitud de permís per deures inexcusables” que permet gaudir del permís només en uns casos molt concrets, impedint que els puguin gaudir, per exemple, els treballadors penitenciaris que hagin de romandre amb els seus fills o filles menors de 16 anys o persones dependents a càrrec, ara que tant escoles com centres de dia d’atenció a la gent gran estan tancades.

Els supòsits que l’Administració SÍ admet com a suficients per poder gaudir del permís serien els següents:

  • Que el treballador/a tingui una alteració del sistema immunitari.
  • Que el treballador/a tingui una malaltia crònica (cardiovascular, hipertensió, pulmonar, renal, diabetis, entre d’altres) o obesitat mòrbida.
  • Estar embarassada.
  • Que el treballador/a disposi del títol de família monoparental.
  • Que el treballador/a exerceixi la custòdia continua d’un menor de 16 anys, però només en cas de progenitors divorciats.
  • Que el treballador/a visqui amb persones de risc que tinguin una situació de les mencionades als apartats 1, 2 o 3.

En resum, una autèntica nova presa de pèl, ja que es redueixen tant els supòsits que permeten gaudir del permís que impossibilita que bona part de les treballadores i treballadors penitenciaris ho puguin fer.

Aquesta és l’Administració Penitenciària que tenim, que enlloc d’implementar en aquest temps de crisi totes o algunes de les mesures que li demanem per millorar les nostres condicions laborals i garantir la nostra seguretat i salut, es dedica a riure’s de nosaltres mentre ens demana col·laboració per superar un dels pitjors períodes que mai ha viscut el sistema penitenciari català.

Els responsables de l’Administració estan jugant un joc perillós i semblen no veure que els únics realment imprescindibles som els professionals penitenciaris, i no ells, i l’únic que estan aconseguint és que perdem les ganes de desenvolupar una tasca en la que creem i caiem en el desànim, obligant-nos a buscar “ALTERNATIVES”.

UGTPRESONS continuarem defensant els drets de totes les treballadores i treballadors penitenciaris, ens mantindrem alerta a totes les mesures que vulgui implementar l’administració i posarem els nostres Serveis Jurídics a disposició dels nostres afiliats i afiliades que vegin lesionats els seus drets.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca