Reunió amb la Direcció

Assisteixen per part de l’Administració el Director, el SRI, la Secretària Tècnica Jurídica, la Gerent, el Subdirector de Tractament, la cap de Recursos Humans i la cap de Suport als equips directius. Per la part social UGTPRESONS i CCOO.

La reunió ha estat convocada d’urgència ateses les circumstàncies extraordinàries d’indole de salut pública que estem patint a nivell mundial pel COVID-19 i la repercussió al nostre medi laboral.

El Director ha fet una exposició de la situació a dia d’avui, la qual cosa vol dir que segons com avancin els esdeveniments, el que avui es digui potser demà ja no val i per tant hem d’actuar amb actualitzacions quasi immediates.

Dit això, ha dit que estem davant una situació d’alarma generalitzada, una situació d’extrema gravetat i hem de ser conscients d’això. La declaració per part de l’Estat de l’estat d’alarma estableix que hi ha uns serveis bàsics i essencials entre els que es troben els serveis penitenciaris. Aquest fet fa que haguem de treballar coordinadament i amb responsabilitat, la qual és col·lectiva.

S’ha de rebaixar la tensió dels interns que han vist com s’han tallat de cop les sortides, les intervencions grupals i les comunicacions amb les famílies, situació que s’ha d’afrontar amb professionalitat i sempre garantint les màximes mesures de protecció per a tots. Cal ser conscient que convivim amb 1000 interns i molts treballadors i entre tots cal actuar conscientment sense obviar la gravetat de la situació.

Totes les accions que es fan als centres estan coordinades des d’un gabinet de crisi centralitzat als serveis centrals i coordinat també amb les autoritats estatals que han coordinat el comandament de la situació. Això vol dir que les direccions no tenen la llibertat per fer el què vulguin internament sinó que responen a una actuació coordinada.

El Director ens explica també les mesures que s’han pres:

  • Limitació total de les comunicacions vis a vis. Sí es permeten per locutoris amb molta limitació (neteja després de cada comunicació, utilització de locutoris alterns, …) tot i que no es preveu que vinguin moltes famílies a comunicar precisament per la prohibició de desplaçaments que imposa l’estat d’alarma.
  • Les activitats al centre es limiten al màxim: no sortiran els interns conjuntament al poliesportiu, no hi ha escola, no hi ha teatre i no s’obrirà la biblioteca. Les activitats grupals als mòduls no es faran i, si cal fer sessions informatives, es faran en grups molt reduïts i en espais grans amb distància suficient entre les persones. Els tallers no es poden suspendre ni l’estructura del centre permet que surtin per mòduls sense barrejar-se. No obstant això, la possibilitat de quedar-se a la cel.la farà que l’assistència a tallers sigui molt més baixa de l’habitual. En aquest sentit la part social hem insistit en què les activitats tractamentals s’han de limitar al màxim i que pugui lliurar el màxim de personal possible, també a oficines, per minimitzar riscos. No se’ns poden vulnerar drets malgrat la situació sigui greu. Cal ser conscients que cal mantenir el centre en funcionament tot i que a un ritme molt inferior a l’habitual. Cal ser conscients també que cal extremar les mesures de control sanitari entre nosaltres, sense veure l’intern com un agent transmissor sinó al contrari, que som els treballadors els que podem transmetre més fàcilment. Per això cal extremar les precaucions. UGTPRESONS considerem que l’administració ha de proporcionar el material necessari per aquest control, com son guants, líquid de mans i mascaretes, ja que és un element evitador de transmissió. Al centre han arribat guants i líquid per les mans, no així mascaretes. També hi ha un parell de termòmetres.
  • S’han tallat tots els permisos, tant de segon grau, com de 100.2 i s’està analitzant quins interns que gaudeixen permisos poden ser progressats a tercer grau i quins 100.2 poden ser susceptibles de l’article 86.4 RP per evitar que els interns romanguin al centre.

Respecte els professionals, segons la instrucció 1/2020 de 12 de març, cal garantir el 70% del personal a interior i el 50% a tractament i oficines.

UGTPRESONS insistim que cal garantir la màxima flexibilitat horària de tots els col·lectius, amb permís per fer horaris quasi a mida per conciliar feina i família tenint en compte que hi ha moltes treballadors amb fills petits o gent gran a càrrec que ha de cuidar.

També hem fet proposta que el personal d’oficines, en especial UGP, tenint en compte que els òrgans judicials estan pràcticament paralitzats i les activitats tractamentals a la Secretaria també, puguin venir un grups reduïts i que siguin ells els que es facin el quadrant tot garantint una presència mínima, ja que la presència de tot el personal d’oficines no és necessari i cal minimitzar riscos.

En aquest aspecte la direcció comenta que donaran les màximes facilitats de flexibilitat possibles però atenent a les indicacions de la instrucció.

En aquest sentit també, aquelles persones que puguin incloure`s en el supòsit de malalties prèvies que recull la instrucció 3/2020 vagin al seu metge ja que cal sol·licitar el permís corresponent si el metge ho indica tal i com estableix la Instrucció 3/2020. No es poden denegar verbalment i cal justificar-ho. UGT recomanem que es demani el permís per deure inexcusable per escrit i que l’oficina de RRH ho tramiti, ja serà el centre directiu qui es pronuncií sobre si correspon o no.

De la mateixa manera hem demanat que es flexibilitzi al màxim l’horari del personal d’interior, especialment que es puguin autoritzar compactacions de torns i serveis tipus 2 i mig per les àrees mixtes de manera que conciliïn millor la feina amb la vida familiar i confinament.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca