Reunió Extraordinària COVID-19

Informació sobre la situació actual a les presons catalanes

Quan prens decisions sense previsió o segons es van succeint els esdeveniments el risc és incalculable i perds la capacitat de reconduir satisfactòriament la situació.

En només 72 h els treballadors i treballadores del Sistema Penitenciari Català hem passat de viure en una calma tensa a conviure amb una angoixa constant i s’ha de dir que la SMPRiAV no hi ha col·laborat en tranquil·litzar-nos.

La UNIÓ DE TOTES LES FORCES SINDICALS ha estat indispensable per aconseguir que no hi hagi cap treballador/a amb contacte amb interns sense mascareta. Trist que això hagi de ser motiu de reclamació amb la situació d’Estat d’Alarma que estem vivint, l’entrega es dirigirà des de prefectura de serveis. Continuant amb el despropòsit i tirania en el que alguns/es directors/es s’hi han instal·lat, hem assolit el compromís que es deixaran de donar ordres que prohibien la seva utilització.

Segons la Subdirectora General de Centres i Gestió Penitenciària tots els equips directius tenien la consigna de no fiscalitzar i no ficar-se en baralles amb els treballadors que per pròpia voluntat i per la seva seguretat i tranquil·litat decidiren portar mascaretes des de casa. Hem comprovat que alguns han fet cas omís i han arribat a deixar per escrit la prohibició de fer-les servir, Indignant!!!

El compromís és entre avui i demà dotar ja a tots els funcionaris/es i personal laboral dels centres que tinguin presencia efectiva amb interns de mascareta i gel hidroalcohòlic. Ens consta que a hores d’ara ja s’està fent. Addicionalment sol·licitem que estiguin disponibles ulleres i equips de protecció personal per casos d’intervencions més especifiques.

Les forces sindicals demanem també que seguint les instruccions del RD 463/2020 de 14 de març es faci una reorganització de les plantilles per tal de minimitzar el risc de contagi:

 1. Establint torns horaris que evitin la concentració de més treballadors dels necessaris en el mateix departament i/o horari.
 2. Flexibilitzant la jornada laboral.
 3. Establint el 2 ½ com una alternativa horària.
 4. Treure la limitació de canvis deservei.
 5. Torns rotatius en oficines i Rehabilitació. Disponibilitat de canvis de servei i possibilitat de concentració de lajornada.
 6. Habilitar, en mesura que sigui possible, ajustar els torns i serveis per còmputs de ratis mínimes que donin cobertura al servei (models guàrdies tancades).

L’Administració ens informa que a la reunió d’avui a la tarda del Comitè de Crisi analitzaran totes aquestes propostes per tal d’implementar-les i fer-les efectives en les hores vinents. Respectant sempre els percentatges límit del 70% per servei d’interior i 50% per tractament i oficines.

La Subdirectora de RRHH i econòmics ens facilita dades del nombre de baixes totals avui dia a les presons catalanes, amb un total de 530 companys/es, 72 d’ençà que es va iniciar la pandèmia del COVID 19.

A la borsa de treball hi ha uns 60 companys a l’espera de ser cridats, i dels aproximadament 300 aspirants que es van quedar a l’espera de ser cridats per fer les proves físiques al CAR (actualment tancat), han contactat via telefònica o per correu amb 133, que estan disposats a treballar i que rebrien una formació al mateix centre de treball. Aquesta seria una mesura excepcional. Valorant la situació, els sindicats sol·licitem que l’Administració contacti també amb els aproximadament 200 aspirants que van realitzar les proves físiques i no les van superar als darrers quatre procediments, i que en cas necessari se’ls contacti per ordre.

Una altra possibilitat que es contempla des de la SMPRiAV per poder donar resposta front una eventual manca de personal és posar els GAMP a disposició de la direcció del centre perquè faci tasques d’interior. S’oferiria inicialment de forma voluntària, i l’Administració afirma que ho tindria en compte en criteris de retribucions.

Altres mesures dins dels centres penitenciaris:

 • El Peculi dels interns esdevé un altre motiu de conflicte dintre dels patis i s’està treballant a buscar la forma de com fer l’ingrés per part de les famílies. S’estudia una fórmula com la transferència amb les reticències lògiques per part de l’Administració pel fet de haver de fer públic les dades bancàries del Departament. La part social suggereix la creació d’un compte exclusiu i extraordinari durant el temps que s’allargui aquestasituació.
 • Els moviments intra modulars dels interns per assistir a activitats esportives queden suspeses als poliesportius dels centres, però es continuaran fent a l’aire lliure dins del mateix mòdul. Es farà en grups petits que no superaran els 10 interns. El nombre de monitors esportius serà del 50%treballant.
 • El tancament total dels tallers és una decisió molt difícil de prendre perquè això suposaria que els interns deixin de rebre una prestació econòmica, la idea inicial és agrupar per torn i per mòdul els interns dintre del mateix taller productiu. Tenint en compte la situació excepcional, sol·licitem que es valorin mesures similars a les aplicades al conjunt de lapoblació.
 • Els escorcolls es faran prioritàriament fent servir detectors de metalls i escàners, i si fos necessari fer-ho presencialment, el funcionari s’ha d’equipar amb els EPI’s recomanats per tal de garantir la sevaseguretat.
 • Els recomptes, si la porta de la cel.la ho permet, es farà a través de l’espiell de la porta, extremant les mesures deseguretat.

Pel personal de rehabilitació la premissa és la mateixa, evitar al màxim el contacte de risc, sense deixar d’atendre els interns i els familiars mitjançant activitats.

Altres mesures són:

 • Les úniques entitats externes amb autorització d’entrada als centres són: DAE CPPonent, DAE CP Quatre Camins i Mediadors culturals.
 • Es respectaran part de les activitats grupals per tal de donar informació als interns sobre l’evolució de la pandèmia i també per rebre les seves angoixes, inquietuds, consultes. Mai superaran els 10 interns i mai és superarà el 30% de la capacitat de la sala on es facil’activitat.
 • Es prestarà una especial atenció als departaments de sancionats, DERT’S i a interns amb protocol de suïcidi.

La part social proposem:

 • Limitar en mesura del possible l’atenció directa.
 • Els programes grupals, suspendre els programespilots
 • La intensificació del contacte per via telefònica amb les famílies per sol·licitar la col·laboració en la transmissió de la informació i fomentar l’estabilitat.
 • Reduir la ratio fixada del 50% de personal de tractament i d’oficines, amb la finalitat de minimitzar el risc de contagi, sota el criteri de presència mínima indispensable.
 • L’habilitació d’espais de treball pels professionals que compleixin les actuals instruccions i finalment, que en cas que algun intern voluntàriament no vulgui prendre part algun programa no suposi capafectació.

A la reunió ha assistit una responsable de l’àrea de Sanitat per tal d’informar sobre la situació actual i tractar d’enviar un missatge tranquil·litzador al nostre col·lectiu. Incideix en que:

 • A diferència d’altres malalties la transmissió del COVID 19 no és aèria, que requereix de l’impacte defluids.
 • La mascareta només té utilitat si es trenca la distància mínima de separació entrepersones.
 • A hores d’ara només existeix 1 cas confirmat d’infecció, que és l’intern del MR13 del CP Brians 2 i que la seva evolució éspositiva.

Donada la rapidesa de com és succeeixen els esdeveniments des de Sanitat s’han vist en l’obligació de canviar el protocol d’atenció a persones sospitoses de ser portadors del virus. En un inici és feia un estudi de la cadena de contactes i a hores d’ara només s’atén a la simptomatologia, és el fet prioritari a l’hora de prendre decisions. Com servei bàsics, ens comunica que en breu es publicarà un nou protocol per presons.

Els treballadors penitenciaris de Catalunya tornarem a aixecar-nos i a deixar palesa la nostra professionalitat i implicació, malgrat ser un col·lectiu ignorat, desatès i maltractat per part de la nostra Administració!

No volem ser un servei de segona, volem no tornar a rebre retallades, fiscalitzacions i persecucions injustes!

I ho farem per nosaltres, pels companys, amb unió i determinació! Desitgem no tornar a sentir-nos oblidats!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca