Reunió Protocol COVID-19

En reunió mantinguda en el dia d’avui amb els responsables de la Secretaria de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima i els sindicats representatius, en un primer moment pren la paraula el Secretari General, Amand Calderó, que ens informa que ahir es va emetre via ATRI un comunicat informatiu adreçat a tot el personal dels centres penitenciaris i centres educatius de justícia Juvenil, amb un protocol d’actuació davant el risc d’aparició de casos sospitosos d’aquesta infecció.

UGTPRESONS fem constar el nostre malestar en el sentit que, després que demanéssim que es convoqués aquesta reunió, s’hagin pres mesures justament el dia abans de la reunió, sense ni tan sols informar-nos.

La Subdirectora general de Centres i Gestió Penitenciaria, Paula Montero, vol remarcar que actualment ens trobem en un escenari de Contenció i que hem d’actuar en funció del que diguin els experts de Salut Pública, doncs no és una problemàtica penitenciaria. Tot seguit ens presenta el protocol en qüestió i ens informa de les mesures preventives que aplicaran des d’avui mateix:

  • Nota a les entitats col·laboradores per demanar que si hi ha indicadors de risc, no vinguin.
  • Ajornar activitats als centres que requereixin entrades de grups.
  • Ajornar sortides programades o activitats externes a activitats on es concentrin aglomeracions de persones. No utilitzar transport públic en les sortides imprescindibles.
  • Suspesos els trasllats amb Institucniones Penitenciarias (excepte les judicials i sanitaris).
  • Trasllats intercentres reduïts als mínims. Els judicials s’intentarà fomentar les videoconferències.
  • Estudiar mesures més invasives només si passem a escenari 2 (cas sospitós).

També s’estan preparant accions d’informació per als interns i per les famílies. S’està treballant en un pla d’acció amb cada centre on es valora la possibilitat d’adaptar departaments exclusivament per a ingressos i per a permisos. També la possibilitat d’habilitar departaments o espais per possibles aïllaments, tant en cas de detecció com de confirmació d’aquests.

L’evolució a altres possibles escenaris vindrà marcada pel risc comunitari, és a dir, per l’agreujament de les infeccions a l’exterior, que obligaria a incrementar les mesures de control, que ens diuen tenen previstes per quan calgui, però sense concretar-les.

UGTPRESONS primerament volem incidir en què tot i que és una problemàtica de Salut Pública, això no pot servir per defugir que darrere hi ha una problemàtica penitenciaria, doncs som un col·lectiu clarament de risc per l’especificitat de l’àmbit; institució tancada, interns immunodeprimits, manca de personal facultatiu i gran moviment de persones.

En aquest sentit, tot i que UGTPRESONS defensem que s’obri un nou termini per obrir la borsa de treball, entenem que davant l’excepcionalitat actual, la molt probable necessitat d’incorporar personal de reforç, i la baixa disponibilitat actual amb el personal que queda sense contractar, cal fer urgentment els tràmits necessaris per publicar una 5a convocaria de les llistes de reforç, vinculada al procés selectiu número JUS/546/2017, per tal de disposar de més personal.

UGTPRESONS també volem deixar palès que cal tenir previst el pitjor escenari, ja que si hi arribem ja serà massa tard. No podem perdre de vista que davant d’una situació de confinament i/o suspensió de les comunicacions, la situació pot desbordar-se. Per això demanem que en funció de l’evolució es disposi de personal suficient per reforçar les plantilles dels centres.

Així mateix, UGTPRESONS demanem que urgentment es doti als centres amb el material necessari, tant d’higiene (sabó, gel hidroalcohòlic, mocadors d’un sol ús, etc.), com de protecció (mascaretes, guants, EPP, contenidors de residus, etc.).

UGTPRESONS exigim, tal com apareix al Real Decreto-ley 6/2020, de 10 de marzo, por el que se adoptan determinadas medidas urgentes en el ámbito económico y para la protección de la salud pública, que en el cas que es produís un cas d’aïllament o de contagi d’un funcionari, s’haurà d’assimilar a un accident laboral quant a la prestació econòmica, i per tant, no comportarà cap mena de penalització en el PRP.

Per altra banda, UGTPRESONS exigim que l’Administració penitenciaria autoritzi permisos per deure inexcusable de caràcter personal per les situacions que lamentablement es produiran ben aviat i que suposaran accions com tancament d’escoles i centres de dia d’atenció a la gent gran, de manera que els professionals penitenciaris puguin accedir sense cap restricció a aquests permisos.

Davant la manca de resposta que observen en els representants de Justícia i de Salut enfront de la situació que ens podríem trobar en cas d’arribar als escenaris 2 o 3, UGTPRESONS insistim que cal tenir les mesures previstes molt presents, ja que si no l’Administració serà responsable de les conseqüències que d’aquesta manca de previsió se’n puguin derivar.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca