Reunió amb l’Administració

UGTPRESONS demanem una “desescalada” del confinament ordenat i pactat

UGTPRESONS hem mantingut aquest matí una nova reunió per videoconferència amb el Secretari de Mesures Penals, Amand Calderó i amb la Directora de Serveis del Departament, Iolanda Aguilar, a més d’altres responsables de l’Administració.

Inici de la nova “transició” a la normalitat

UGTPRESONS hem demanat que el “desconfinament” dels centres penitenciaris i la gradual tornada a la normalitat es faci escoltant les nostres propostes i que sigui pactat amb les organitzacions sindicals.

Creiem que la visió del treballador penitenciari en aquesta “desescalada” ha de tenir molt de pes en les mesures de transició que s’estableixin i, per això, hem fet una sèrie de propostes tendents a començar el més aviat possible al retorn a la normalitat.

Tot i que l’Administració diu no pot determinar el moment exacte en que es podrà començar aquesta transició, sí que admeten que s’ha de començar a treballar de manera immediata per tenir tots els escenaris contemplats, i ens han comunicat que a la reunió que farà avui mateix el Comitè de Crisi ja es començaran a plantejar la nova fase.

UGTPRESONS hem plantejat les següents mesures, algunes de caire regimental, que entenem haurien d’implementar-se immediatament i d’altres, més sanitàries i de control preventiu, que hem demanat que es tinguin en compte un cop la situació a les presons catalanes vagi tendint a la normalitat:

Modificació de la Instrucció 2/2020

UGTPRESONS entenem que un cop comprovat el fet que paulatinament es van guanyant efectius per la reincorporació de cada cop més companys que estaven de baixa laboral, és el moment de permetre que els treballadors puguem començar a gaudir dels dies d’Assumptes Propis i de Compensació de Festius.

Creiem que l’estrès al que estem sotmesos requereix ja de possibilitats de descans i per això UGTPRESONS hem demanat la derogació immediata del punt 3 de la Instrucció 2/2020 i permetre que els treballadors puguin gaudir de dies només amb les limitacions habituals.

L’Administració ha reconegut que ja s’estan plantejant fórmules per anar recuperant la normalitat i que conforme es vagin confirmant les recuperacions de funcionaris de les baixes laborals s’aniran flexibilitzant aquestes mesures ara restrictives.

Ampliació del termini de gaudiment dels dies

UGTPRESONS hem demanat que s’allargui el màxim possible el termini límit per poder gaudir dels dies d’Assumptes propis, Compensació de Festius i Vacances, ja que les restriccions actuals ja fan preveure la impossibilitat que tothom els pugui gaudir abans del 15 de gener de 2021, tal i com ara està establert.

L’Administració ha confirmat que cap treballador es quedarà sense gaudir dels seus dies i s’ha compromès a allargar el període per gaudir-los el temps que sigui necessari.

Avançament del recompte i sortida modular esglaonada

UGTPRESONS hem demanat que s’articuli aquesta mesura regimental per prevenir contagis, ja que s’evitarien aglomeracions de personal a les sortides dels centres.

UGTPRESONS també hem demanat que els serveis perifèrics puguin abandonar el centre tan bon punt finalitzin el servei que desenvolupen, ja que això reduiria la sortida grupal que creiem s’ha d’intentar evitar.

UGTPRESONS considerem que en aquesta època de crisi l’Administració hauria de deixar en suspens el control horari i centrar-se a protegir els treballadors, de manera que les mesures que hem plantejat, tot i que signifiquin una reducció de la nostra jornada laboral, hauria de ser una mesura a implementar.

Aquí l’Administració ha decidit esperar a donar-nos resposta després de la reunió que tindran demà amb els directors dels centres penitenciaris.

Dotació de Sistemes Tèrmics de Mesurament de Temperatura

UGTPRESONS considerem que aquesta mesura preventiva és primordial per a que, un cop es vagi normalitzant la situació, no es tornin a produir brots de contagi, i més quan s’està implementant amb èxit a multitud d’empreses i creiem que pot ser un element clau a l’hora d’evitar futurs contagis.

L’Administració ha respost que, tot i tenir-ho previst, volen tenir un pronunciament del Departament de Salut en el sentit de saber sí el factor temperatura és un indicador clar i determinant de contagi. Sí és així implementaran aquest sistema a tots els centres.

GESTIÓ DE LES PROVES PCR i TEST DE DIAGNOSI RÀPIDA

UGTPRESONS hem tornat a denunciar el descontrol que hi ha relacionat amb les proves PCR i els Test de Diagnosi Ràpida i la nefasta gestió que s’està fent.

Avui però hem pogut treure en clar que és el Servei de Prevenció del Departament de Justícia qui “decideix” quins són els treballadors susceptibles de poder estar contagiats, en base a un anàlisi dels contactes que hagi tingut el treballador o intern positiu confirmat. Després ho comunica a l’ICS que és qui determina si es fan o no les proves i a qui se li en fan.

Tot plegat desastrós ja que aquest suposat anàlisi de contactes sembla que només es circumscriu als treballadors que estan de servei la jornada en la que es detecta el positiu i “s’oblida”, en moltes ocasions, dels serveis de dies previs.

Resumint que el Departament de Justícia és un mer “transmissor” de dades i que és Salut qui decideix, cosa que constata el que UGTPRESONS venim dient, que la nostra Consellera no pinta res.

UGTPRESONS hem exigit que almenys, si aquest és el protocol, i que nosaltres no compartim, el que ha de fer el Servei de Prevenció del Departament de Justícia és traslladar a l’ICS un llistat de treballadors que, com a mínim, hagin estat amb contacte amb el positiu dins dels 5 dies previs al dia del servei en que es detecta. Això sí és competència de Justícia i no hi ha excusa per a que no es faci.

MANCA DE PERSONAL I SUBSTITUCIÓ DE LLOCS DE COMANDAMENT

UGTPRESONS tornat ha demanar la incorporació de tot el personal que està a l’espera de treballar ja que considerem que és millor poder comptar amb ells, tot i que no tenir experiència, que no poder-ho fer. L’experiència s’adquireix treballant.

I més quan continua sent una evidència que necessitem de més personal a tots els centres, que es detecta encara més a determinades unitats, com la UMS de Brians 1, i que les hores extres no són la solució total al problema que tenim.

UGTPRESONS Hem demanat que es renovin absolutament tots els contractes que finalitzen el 30 d’abril i que, sobretot, es cobreixin amb urgència absolutament tots els llocs de comandament que es troben sense cobrir, ja que, en una situació com l’actual, la figura del comandament és bàsica per a la gestió de bona part de les situacions que es produeixen als mòduls.

Malauradament l’Administració continua, fins i tot en un moment com l’actual, amb la mateixa “cantinela” de sempre de que encara no pot confirmar les necessitats de personal que tindrà a final de mes i no pot assegurar el nombre de renovacions que farà.

ALTRES PUNTS TRACTATS

  • Retorn del personal traslladat forçós dels centres oberts. UGTPRESONS hem demanat informació de la previsió de retorn d’aquests companys, sense obtenir resposta concreta excepte que es reincorporaran tant bon punt es reprengui la activitat normal en aquests centres
  • Llistats Hores Extres.Hem demanat que es facin públics els llistats del personal que voluntàriament accedeixen a fer hores extres per garantir la màxima transparència en la gestió.
  • Borsa de Substitucions de personal de Rehabilitació. UGTPRESONS hem presentat queixa formal per la manca de publicitat en procés per cobrir 8 llocs de juristes per substitució. Considerem que s’ha impedit la promoció professional del personal penitenciari que treballa en cossos inferiors.
  • Qualitat del menjar dels interns.Hem traslladat les queixes que ens arriben de diferents centres relacionades amb la qualitat del racionat que s’està donant als interns i hem advertit que això només pot fer que incrementar gratuïtament els problemes.L’Administració ens comunica que ho parlarà amb el CIRE i que entén que el menjar no pot ser un motiu extra de problemàtica.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca