FP aprova la Instrucció més restrictiva dels darrers anys

UGTPRESONS no acceptarem que els termes més restrictius s’apliquin a l’àmbit penitenciari

Ahir diumenge la Funció Pública va decidir aprovar i publicar la Instrucció 5/2020 de reincorporació progressiva del personal als seus llocs de treball i altres mesures organitzatives amb motiu de la COVID 19, una de les instruccions més restrictives i més lesives pels interessos dels treballadors que ha publicat en els darrers anys.

Cal dir que a la reunió de la Mesa General del passat dimarts, a la que UGTPRESONS vam assistir com a únic sindicat de l’àmbit penitenciari, la Secretaria General de Funció Pública ens va presentar una proposta d’instrucció amb la innocent pretensió que l’acceptéssim.

La UGT vam fer una esmena pràcticament a la totalitat del text ja que enteníem que bona part del seu contingut era “infumable”, i més concretament pels següents punts:

  • Punt 7. Empleats públics especialment sensibles

El redactat elimina “de facto” el permís per deure inexcusable per patologies greus del treballador ja que aquests hauran de ser valorats pel servei de prevenció de riscos laborals i podrien ser reincorporats en llocs adaptats o, si això no fos possible, serien directament derivats al sistema públic de salut per tal que passessin a la situació d’incapacitat laboral.

  • Punt 8. Empleats amb menors o persones dependents a càrrec

El redactat d’aquest punt restringeix fins a límits insospitats la possibilitat de gaudir del nou permís de conciliació i, de facto, limita el seu gaudiment només a les famílies monoparentals que convisquin soles amb els fills menors de 12 anys o persones dependents a càrrec afectats pel tancament de centres educatius, centres de gent gran o discapacitats, i a les famílies on ambdós progenitors treballen i un d’ells ho fa en horari de matí i de tarda.

L’administració exigeix que per accedir al permís s’aporti una declaració responsable que no hi ha cap persona que pugui fer-se càrrec dels fills menors de 12 anys o persones dependents i un certificat de convivència que acrediti quantes persones viuen en el mateix domicili i un certificat de l’empresa dels adults que hi convisquin amb indicació de l’horari laboral que aquests fan.

Això fa que, amb la possibilitat que s’atribueix l’Administració de modificar els horaris quan i com vulgui, podria modificar l’horari del treballador i adaptar-lo a l’horari que no fa l’altre progenitor.

  • Punt 9. Mesures derivades de les necessitats del servei

Aquest punt preveu que l’administració pot assignar funcions diferents a les pròpies del lloc de treball, així com la mobilitat forçosa del personal i l’adscripció temporal a altres centres de treball, amb la conseqüent modificació horària.

  • Punt 11. Mesures en relació al gaudiment de vacances i permisos

El text determina que l’administració pot establir el gaudiment obligatori d’algun període de les nostres vacances, així com obligar el gaudiment esglaonat dels dies d’assumptes propis o compensació de festius.

Finalment, i malgrat fer nombroses aportacions que milloraven substancialment el text, l’exigència de la UGT per suprimir els punt 9 i 11 i modificar el 7 i el 8 per tal d’arribar a un possible acord, va fer que la Secretària General de Funció Pública anunciés que publicarien la Instrucció unilateralment.

Aquesta Instrucció és d’aplicació a un important nombre de treballadors de la Generalitat, entre els quals ens trobem el personal penitenciari, i és per això que UGTPRESONS ens hem posat en contacte amb els màxims responsables del Departament de Justícia i de la Secretaria de Mesures Penals per advertir-los que intentar aplicar al nostre àmbit els punts més restrictius d’aquesta Instrucció significaria una autèntica “afrenta” a uns professionals que estem donant la cara en primera línia des del primer moment en que va esclatar aquesta crisi sanitària.

UGTPRESONS hem demanat a l’Administració que aturi les denegacions del permís de Dret Inexcusable per tenir fills de 12 anys o persones dependents a càrrec i el transformi d’ofici en el nou permís de conciliació.

Així mateix hem demanat aclariments sobre com gestionarà l’Administració el permís per deure inexcusable per patologies greus del treballador, tenint en compte el gran nombre de companys i companyes que estan gaudint d’aquest permís i la impossibilitat material que el Servei de Prevenció del Departament de Justícia pugui fer a tots ells la valoració que diu la instrucció.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca