Reunió amb l’Administració

Aconseguim les proves PCR i recuperar el gaudiment dels nostres dies

UGTPRESONS hem mantingut aquest matí una nova reunió amb els responsables de l’Administració penitenciària per fer seguiment de la gestió de la crisi sanitària.

GAUDIMENT DE VACANCES, DIES D’AP I COMPENSACIÓ DE FESTIUS

UGTPRESONS portem setmanes demanant la derogació de la Instrucció 2/2020 que impedeix gaudir dels dies de Vacances, Assumptes Propis i de Compensació de Festius, ja que la tendència en la recuperació de personal és més que evident.

Les dades no enganyen, i en els darrers 17 dies s’han reincorporat 258 treballadors provinents de la baixa laboral i 79 del permís per deure inexcusable. Un total de 337 reincorporacions que deixen l’Administració sense arguments per mantenir una mesura tan restrictiva com aquesta.

L’Administració finalment ha assumit que havia de començar a relaxar certes mesures i ha comunicat que divendres publicarà una modificació de la Instrucció i que a partir d’aquest cap de setmana podrem gaudir de dies de Vacances, Assumptes Propis i Compensació de Festius, sempre dins dels límits pactats.

PRÒRROGA DEL PRP PER A L’ANY 2020

UGTPRESONS hem demanat els motius pels quals el Govern no va aprovar a la reunió del Consell de Govern d’ahir dimarts l’Acord que preveu la pròrroga del PRP, darrer tràmit obligat per poder començar-se a retribuir.

Hem deixat clar que la lentitud en aquest tràmit no pot influir en el compromís que va adquirir l’Administració a pagar-nos el PRP del 1r trimestre de 2020 a la nòmina d’aquest mes de maig, i hem exigit que de no aprovar-se pel Govern en la següent reunió que faran el proper dimarts, s’articulin les mesures necessàries per cobrar-lo igualment a la nòmina d’aquest mateix mes.

L’Administració ens ha confirmat que el Govern ratificarà la pròrroga del PRP a la reunió que faran el dimarts dia 12 i el cobrarem a la nòmina d’aquest maig.

GRATIFICACIÓ ECONÒMICA PER ALS TREBALLADORS PENITENCIARIS

UGTPRESONS ens vam adreçar per escrit al President de la Generalitat i a la Consellera de Justícia hores després que el Govern presentés una proposta per atorgar una gratificació extraordinària per estar a la primera línia de la lluita contra la Covid-19 als Serveis Sanitaris, Residències de Gent Gran, Bombers i del Centre d’Emergències de Catalunya, oblidant-se dels treballadors penitenciaris.

En els escrits vam advertir que si no se’ns incloïa ho viuríem com una humiliació i un menyspreu, i ens obligaria a reivindicar la nostra dignitat i el que creiem que és lícit per tots els mitjans que considerem necessaris.

I més encara quan ahir mateix el Conseller d’Interior, Miquel Buch, va comparèixer públicament per manifestar que la no inclusió del col·lectiu de Mossos d’Esquadra en aquesta gratificació “es tractava duna qüestió tècnica que es resoldrà en breu”.

UGTPRESONS considerem que la nostra Consellera hauria de prendre exemple del seu homòleg al Departament d’Interior i manifestar-se públicament en defensa de millores laborals i retributives per als professionals penitenciaris (el Conseller Buch ho ha fet amb Mossos i Bombers), però, si tampoc ho vol fer en aquest cas concret, almenys que pressioni allà on calgui i ens aconsegueixi aquesta gratificació econòmica extraordinària de la mateixa manera que a la resta de serveis essencials.

L’Administració ha manifestat que també a ells els va agafar amb el peu canviat (ridícul) amb la inclusió a darrera hora dels Bombers i Emergències, ja que l’escenari inicial era que el cobrés només el personal sanitari, i que ja han traslladat a Vicepresidència i Economia que el personal penitenciari que ha treballat de manera efectiva també ha de rebre aquesta gratificació.

Han manifestat que per al Departament de Justícia només pot haver-hi dos escenaris. O només per als sanitaris o per a tots els col·lectius essencials, i que s’acabarà resolent-se la setmana vinent després de la reunió del Govern de dimarts i de la reunió extraordinària de la Comissió de Retribucions i Despeses.

UGTPRESONS hem tornat a advertir que en cap cas admetrem quedar fora d’aquesta gratificació i hem demanat que els companys que han estat de baixa laboral per contagi o aïllament acreditat també estiguin inclosos.

GESTIÓ DE LES PROVES PCR i TEST DE DIAGNOSI RÀPIDA

UGTPRESONS portàvem setmanes reclamat la realització de proves PCR massives a tots els treballadors i, sobretot, als companys que encara estan de baixa laboral amb símptomes o aïllament domiciliari. I ho hem reiterat avui quan el Departament d’Interior ha comunicat que faran proves als Mossos que estiguin confinats, començant pels que porten més temps en aquesta situació.

Finalment avui, amb setmanes de retard, se’ns ha comunicat que:

 • La propera setmana es faran TEST PCR a tots els treballadors que es troben de baixa laboral.
 • La setmana del dia 18 de maig es començaran a fer TEST MASSIUS a tots els treballadors sense excepció, a interns i a personal d’empreses externes.

UGTPRESONS ens n’alegrem que finalment se’ns facin aquestes proves tot i que amb setmanes de retard, i hem exigit:

 • Que es facin les proves de manera simultània als companys que s’han incorporat d’una baixa laboral relacionada amb la COVID 19 i als que es troben actualment de baixa laboral.
 • Que les proves es facin als centres penitenciaris.
 • Que s’habilitin espais per fer-nos les proves i que siguin diferenciats d’on es faran als interns i al personal extern.
 • Que es facin en horari laboral.
 • Que es facin a tots els treballadors, també als de nova incorporació.

L’Administració ens ha confirmat que volen fer les proves en el termini màxim d’1 mes i que les faran a tots els centres, començant amb probabilitat per Quatre Camins. Es faran en horari laboral i amb una programació diària.

Els treballadors hauran de presentar la targeta sanitària per poder-se fer la prova corresponent.

PLA D’ACCIÓ PER A LA TRANSICIÓ DEL CONFINAMENT

UGTPRESONS hem demanat informació sobre el document del Pla d’Acció per a la Transició del Confinament de les presons catalanes i els avenços i previsions de dates aproximades de la “desescalada”.

I hem fet un seguit de propostes que abasten diferents àmbits:

 • Implementar Sistemes Tèrmics de Mesurament de Temperatura.
 • Manteniment de la quarantena al llarg de les diferents fases de l’estat d’alarma a tots els interns que surtin a l’exterior.
 • Comunicacions: Els locutoris i els contactes íntims s’iniciarien a la Fase 3 de l’Estat d’Alarma. En els contactes familiars o íntims l’intern haurà de superar un període de quarantena.
 • Videotrucades: Manteniment d’aquesta mesura al llarg de les diferents fases de l’estat d’alarma. Posteriorment es substituiran els telèfons mòbils per monitors o videocàmeres i sempre en espais habilitats.
 • Permisos Penitenciaris i Sortides Programades: No s’autoritzaran fins a la Fase 3 de l’Estat d’Alarma.
 • Entrega de paquets: Amb desinfecció prèvia i quarantena de 5 dies.
 • Poliesportius i activitats comuns extramodulars: Es reprendran coincidint amb la Fase 2 les que siguin del mateix mòdul. A la Fase 3 es reprendran les que suposin coincidències d’interns de diferents mòduls.

L’Administració ens ha comunicat que finalment  que faran servir Sistemes Tèrmics per mesurar la temperatura de tots els que entrin als centres i que estan buscant els aparells adequats, ja que sembla que els que els ofereixen són d’alta tecnologia i d’excessiu preu i volen trobar un equilibri.

UGTPRESONS considerem que res és excessivament car si del que es tracta és de garantir la salut dels professionals penitenciaris.

Diuen també que estan treballant en 4 fases de desconfinament, sense concretar encara quines seran les mesures que s’aniran implementant a cada una d’elles:

 • Fase de Preparació: Que aniria des de l’11 de maig al 17 de maig.
 • Fase Inicial: Que aniria des del 18 de maig al 31 de maig.
 • Fase Intermèdia: Que aniria des de l’1 de juny al 14 de juny.
 • Fase Final: Que aniria des del 15 de juny al 5 de juliol.

Aquestes dates podrien canviar depenent del confinament “exterior”, però inicialment arribada aquesta data final s’entendria que s’hauria arribat a la normalitat.

Mantindran la quarantena de 14 dies als interns que vinguin de l’exterior, una quarantena en els paquets d’entrada de 72 hores, volen determinar les mesures de protecció dels treballadors, obligar els visitants a portar mascaretes i guants, i, quan arribi el moment, volen obrir les comunicacions a tots els dies de la setmana.

UGTPRESONS hem manifestat que l’ampliació dels dies de comunicacions ha de venir acompanyat de la dotació de personal necessari.

També han deixat caure que pel que fa als horaris de rehabilitació i oficines que vam pactar per aquest període de crisi, la seva intenció de retornar als horaris previs, tot i que no han detallat quan volen que es faci.

UGTPRESONS hem aclarit que, per a nosaltres, el teletreball per als companys de rehabilitació i oficines és una opció a la que no renunciarem, i més quan tot indica que serà una mesura que ha vingut a quedar-se de manera generalitzada tant a les administracions com a les empreses privades. De manera que un cop arribi el moment haurem de parlar dels nous horaris per aquests companys.

PERMÍS PER DEURE INEXCUSABLE EN TOTS ELS SEUS SUPÒSITS

UGTPRESONS hem demanat informació de la gestió que està fent l’Administració d’aquest permís i dels permisos que estan encara autoritzats.  

L’Administració confirma el que ja va avançar la setmana passada, i és que suspendrà tots els permisos per deure inexcusable excepte aquells que estiguin relacionats a una malaltia del propi treballador.

Ens informen que hi ha encara 20 per custodia continuada de fill, 36 per mares o pares monoparentals i 244 per malaltia del propi treballador.

Tot plegat una autèntica salvatjada sobretot pels casos en els que sigui impossible deixar el fill o filla a càrrec de ningú que no sigui el pare o mare.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca