Reunió amb l’Administració

UGTPRESONS hem mantingut aquest matí una nova reunió amb els responsables de l’Administració penitenciària per fer seguiment de la gestió de la crisi sanitària.

GAUDIMENT DE VACANCES, DIES D’AP I COMPENSACIÓ DE FESTIUS

UGTPRESONS hem exigit la modificació de la nova Instrucció 4/2020 ja que presenta contradiccions clares que donen lloc a una confusió absoluta i fa que tingui interpretacions diverses a cada centre penitenciari, i manté un redactat tan restrictiu com la derogada 2/2020 que per UGTPRESONS és fins i tot ofensiu.

La contradicció del redactat s’evidencia en el paràgraf que comença recalcant que “resta suspès el gaudiment de permisos” per després continuar dient que es “podrà autoritzar el gaudiment de vacances i permisos per assumptes personals i compensacions horàries de serveis extraordinaris”.

I l’ofensa es clara quan al preàmbul s’aplaudeix “l’esforç del personal per garantir la correcta prestació de serveis” i s’indica que aquest sacrifici “ha de donar la possibilitat de restablir el gaudiment de permisos i vacances suspesos”, per després mantenir un percentatge de presència efectiva tan elevat que impedeix de facto gaudir-los. A més no preveu poder gaudir dels dies de compensació de festius.

En resum un despropòsit que UGTPRESONS hem exigit es modifiqui o s’aclareixi en el sentit que vam acordar quan es va obrir la possibilitat de gaudir de dies.

L’Administració una vegada més demostra la seva supèrbia i, fora de manifestar que tots els textos són millorables, ens ha manifestat que no la modificaran i que han donat instruccions verbals als centres per a que s’apliqui amb seny.

UGTPRESONS considerem que transmetre instruccions que puguin tenir diferents interpretacions només genera conflictes, ja que la poca mà esquerra i rigidesa d’alguns gerents farà que a determinats centres s’apliqui amb severitat, mentre a d’altres, amb direccions més “centrades”, es faci amb el sentit comú que reclama el moment actual.

UGTPRESONS hem demanat que s’enviï una nota aclaratòria indicant que:

  • Els dies de compensació de festius també podran gaudir-se.
  • El personal d’oficines i rehabilitació podran demanar-se part de la seva jornada laboral diària i que no estan obligats a demanar-la sencera.
  • El personal d’interior pot gaudir de les vacances per dies aïllats.
  • El percentatge de lliurança ha de poder aplicar-se de manera assenyada.

GESTIÓ I REALITZACIÓ DE LES PROVES PCR

A la reunió del passat 6 de maig, l’administració va manifestar que les proves PCR es farien al centre de treball i en horari laboral, excepte pels funcionaris que es troben de baixa laboral, que se’ls faria al CAP de referència del centre on treballessin.

UGTPRESONS hem demanat que aquests compromisos es compleixin i que s’adaptin les proves als horaris dels treballadors, però si la pressa en la realització de les proves impossibilitat fer-les al centre i no poden passar totes les guàrdies, doncs que es puguin fer al CAP més proper al domicili del treballador.

Amb més raó si cab als companys que estan de baixa laboral, ja que no és de rebut que “s’obligui” a fer desplaçaments de centenars de kilòmetres a molts d’aquests treballadors, quan probablement no estan en condicions per fer-los.

L’Administració ha manifestat que la coordinació i gestió de les proves les fa el Departament de Salut, i la complexitat de la programació, amb equips sanitaris específics destinats a fer les proves als centres, impossibilita que es puguin fer en els CAP’s més propers als domicilis dels treballadors.

UGTPRESONS hem demanat informació concreta de les proves PCR que ja s’han fet, número de treballadors als quals ja se’ls ha fet i calendari detallat de realització de les proves als diferents centres penitenciaris.

De la relació de 4.425 professionals penitenciaris que el Departament de Justícia va elaborar el 6 de maig i va enviar a Salut, 3.669 estaven treballant de manera efectiva i seran cridats a fer-se les proves als centres i 756 es trobaven aquell dia de baixa laboral, i se’ls faran al CAP de referència del centre.

Ja s’han fet les proves als centres de Joves Quatre Camins, Lledoners i Phpt, demà a Quatre Camins i en els propers dies seran Brians 1, Mas d’Enric i Brians 2, i sense concretar encara les dates dels següents centres.

L’Administració s’ha despenjat al final dient que aquells que es troben de permís per deure inexcusable no se’ls farà la prova.

UGTPRESONS creiem que és una irresponsabilitat, sobretot quan hi ha un degoteig constant de denegacions d’aquest permís i molts companys s’estan reincorporant als centres, i hem demanat se’ls faci la prova almenys als que es van reincorporant, ja que aquest “llistat” no pot ser una foto fixa que no es pugui modificar.

UGTPRESONS també hem exigit que l’Administració renovi als companys interins que finalitzen contracte el proper 31 de maig i que puguin estar de baixa en aquella data per donar positiu a la prova, ja que l’esforç que han fet en aquest període de crisi ha de tenir com a recompensa la pròrroga del seu contracte.

L’Administració ens ha comunicat, si es donés el cas, aquests també serien renovats, com sembla ser ja van fer a la darrera renovació de contractes.

DOTACIÓ D’EPIS’s COMPLERTS EN CAS DE CONFINAMENT

UGTPRESONS hem advertit que la realització massiva de les proves PCR comportarà un dany col·lateral que hem d’afrontar amb totes les mesures de protecció que siguin necessàries, ja que es detectarà un increment important de positius entre els interns, cosa que provocarà confinaments de mòduls a molts centres.

UGTPRESONS considerem que la dotació actual d’elements de protecció complerts és gairebé ridícula i no donaria per cobrir l’escenari que se’ns obrirà en breu, de manera que hem reclamat que es doti de més EPI’s i “buzos” els centres.

També hem reclamat que els funcionaris que siguin assignats als mòduls que es confini, siguin voluntaris i que rebin una contraprestació per desenvolupar un servei de risc real per a ells i també per a les seves famílies.

PLA D’ACCIÓ PER A LA TRANSICIÓ DEL CONFINAMENT

UGTPRESONS hem demanat informació de les mesures que s’estan implementant a la Fase actual o de Preparació, que va començar dilluns passat i finalitza diumenge, i també de les que s’aniran implementant en les properes fases.

L’Administració ens informa que ja tenen elaborat el Pla, que ja està aprovat pel Departament de salut i que només resta l a ratificació per part del Comitè de Crisi.

Diuen que la intenció és que tots els centres avancin de fase de manera sincronitzada, malgrat hagi algun situat en zones on la Fase comunitària estigui més avançada com ara Mas d’Enric, ja que podria ser conflictiu que hi hagués interns que poguessin comunicar i d’altres no només pel fet d’estar en territoris diferents.

A la FASE actual, que finalitza el dia 17, hi haurà comunicacions intramodulars als locutoris o espais habilitats, s’obriran les perruqueries i els gimnasos dels mòduls, així com les zones esportives exteriors sense que coincideixin interns de mòduls diferents, es donaran permisos amb quarantena a la tornada, i sortiran els 3r graus i els 100.2.

A la FASE 1, prevista entre el 18 de maig i el 7 de juny, es reiniciaran les comunicacions per locutoris, amb obligatorietat que els familiars portin mascareta i se’ls prengui la temperatura, les sortides hospitalàries i judicials no requeriran de quarantena posterior, hi haurà entrada de Paquets amb 72 hores de quarantena, imposició de Peculi apostant per les transferències.

A la FASE2, prevista entre el 8 i el 28 de juny, hi haurà comunicacions especials, familiars i íntimes, amb control de temperatura, s’obriran els poliesportius amb esports de baix contacte i mateix mòdul, i els ingressos passaran una quarantena de 7 dies.

A la FASE 3, prevista entre el 29 de juny i el 19 de juliol, es podrien obrir les piscines sempre seguint les instruccions que dicti el Govern Estatal.

Finalment arribaríem a la FASE de Normalitat, que s’iniciaria el 20 de juliol i que es podria mantenir fins el setembre.

La presa de temperatura als familiars i personal extern es faria amb un sistema de càmeres fixes i no es podrà entrar al centre si es supera el llinda dels 37,5º.

Al llarg de totes aquestes fases seria obligatori l’ús de la mascareta per part dels funcionaris i només voluntària pels interns, excepte a la Fase 2 que també seria obligada. També continuen amb la previsió d’obrir el Departament de Comunicacions de dilluns a diumenge.

UGTPRESONS considerem que l’obligatorietat a portar mascareta ha de venir acompanyada per aquest element, i no ens valen les caducades, i hem tornat a exigir una dotació extra de personal pels departaments de comunicacions dels centres.

RETORN DELS TRASLLADATS FORÇOSSOS ALS CENTRES OBERTS

L’Administració ens comunica que a principis de juny serà molt provablement quan comencin a retornar als seus respectius centres oberts tots els companys i companyes que van ser traslladats de manera forçosa a centres ordinaris.

Puntualitzen però que només podria afectar a aquest retorn un repunt sobtat i imprevist de baixes laborals.

GRATIFICACIÓ ECONÒMICA PER ALS TREBALLADORS PENITENCIARIS

UGTPRESONS hem demanat informació sobre les gestions que s’han fet i el punt en el que es troba la inclusió del personal penitenciari dins dels col·lectius als quals el Govern vol atorgar una gratificació extraordinària per estar a la primera línia de la lluita contra la Covid-19.

L’Administració ens ha comunicat que de moment tot està en un punt d’espera i que encara el Govern no ha pres una decisió definitiva.

PRORROGA DEL PRP PER A L’ANY 2020

L’Administració ens ha confirmat que a la reunió del Govern d’ahir es va acordar la pròrroga del nostre complement i que el cobrarem a la nòmina d’aquest mes de maig

COMISSIONS DE SERVEIS PER A TÈCNICS ESPECIALISTES

UGTPRESONS hem demanat informació detallada de les places vacants que s’oferiran en comissió de serveis al personal de carrera i del calendari del procés i possible data de les noves assignacions.

També hem recordat la importància que té vincular un horari a les places que s’ofereixin i que es faci públic, per tal que els companys que vulguin participar sàpiguen per endavant les condicions exactes del lloc de treball al que opten.

L’Administració ha manifestat que ens enviarà tota la informació al llarg de la setmana.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca