Reunió amb l’Administració

UGTPRESONS hem mantingut aquest matí una nova reunió amb els responsables de l’Administració penitenciària per fer seguiment de la gestió de la crisi sanitària.

INSTRUCCIÓ 5/2020 DE FUNCIÓ PÚBLICA

UGTPRESONS hem volgut tractar com a primer punt de l’ordre del dia de l’impacte que pot tenir al nostre àmbit penitenciari el contingut de la Instrucció 5/2020 de Funció Pública que va entrar en vigor el passat diumenge.

Recordem que aquesta Instrucció és una de les més lesives per als interessos dels treballadors que s’ha publicat en els darrers anys ja que preveu, per exemple:

  • La modificació de torns horaris.
  • L’assignació de funcions diferents a les pròpies del lloc de treball.
  • La mobilitat forçosa del personal i l’adscripció a altres centres de treball.
  • L’establiment del gaudiment obligatori d’algun període de vacances.
  • L’obligació de gaudir esglaonadament els dies d’AP i compensació de festius.
  • La transformació en baixa laboral del permís per deure inexcusable per patologies greus del treballador.
  • La restricció del permís per fills menors de 12 anys o persones dependents.

Abans de res UGTPRESONS hem volgut deixar clar que aquesta Instrucció està bàsicament pensada per a la reincorporació dels milers de treballadors de la Generalitat que, o bé es troben teletreballant al 100% de la seva jornada o de permís per deure inexcusable de caràcter públic per haver tancat el seu centre de treball, cosa que no és el nostre cas.

O sigui, que l’Administració penitenciària podria perfectament no aplicar moltes de les mesures que contempla i que, a més, estan redactades en condicional com, per exemple, el gaudiment de les vacances i dies d’assumptes, que literalment diu “Es pot fer ús de la possibilitat d’establir el gaudiment obligatori d’algun període de vacances…”.

UGTPRESONS hem advertit als responsables penitenciaris que cometrien una errada de dimensions enormes si decidissin aplicar els termes més restrictius d’aquesta Instrucció, ja que “el reconeixement a l’esforç que hem demostrat per garantir la correcta prestació de serveis” (i això son paraules que apareixen a la Instrucció 4/2020 de la pròpia administració penitenciària) no pot passar per tibar encara més la corda, sinó per destensar-la.

Un exemple que podria obrir gratuïtament un front seria l’aplicació de la possibilitat de determinar quan hem de gaudir les nostres vacances i dies, i UGTPRESONS hem aconsellat a l’Administració que descartin aquesta opció ja que l’efecte seria el contrari al que podrien pretendre.

Enlloc de tenir 2 quinzenes de vacances acabaríem tenint 3. La primera la que ens imposés l’administració, la segona la que demanés el treballador i la tercera la que hauríem de fer per “substituir” la quinzena imposada, buscant fórmules imaginatives.

En relació als permisos ara en qüestió, UGTPRESONS ja ens vam adreçar als responsables de la Secretaria de Mesures Penals per demanar que fessin una nota aclaratòria. Finalment ho van fer ahir publicant una nota relacionada amb el permís per deure inexcusable per patologies greus del treballador.

Ara aquests 400 companys que gaudeixen d’aquest permís ja saben que continuaran gaudint-lo fins que el Servei de Prevenció del Departament els realitzi l’avaluació individual de risc, i no s’hauran de reincorporar al seu lloc de treball immediatament.

No obstant, l’Administració no ha aclarit res en relació al nou permís de conciliació per fills menors de 12 anys o persones dependents a càrrec, i per això UGTPRESONS hem demanat informació de com el gestionaran i hem reclamat màxima urgència en l’aprovació d’aquest nou permís, ja que hora que passa són hores que els fills o persones dependents poden estar desateses.

L’Administració ha manifestat que avui mateix farà públic el Pla de Contingència del Departament de Justícia, tal i com obliga la Instrucció, i que no tenen intenció d’imposar les vacances a ningú, però que sempre ha de primer la cobertura del servei. Pel que fa al permís per fills menors de 12 anys o persones dependents a càrrec, aquells que ja hagin acreditat la monoparentalitat ja no ho hauran de tornar a fer.

INFORMACIÓ DE LA GESTIÓ DE LES PROVES PCR

UGTPRESONS vam demanar que a la reunió d’avui se’ns proporcionés dades actualitzades de les proves que s’estan fent als centres, i són les següents:

FuncionarisPCR realitzatsNegatiusPositiusNo concloentsNo con cloents retestatsManca sobre coneguts
Dones46246237791165
Lledoners4562-2
Ponent518384350104420
QC + Joves1109966665396060202
Brians 17905774905101072
Brians 283637633063337
Tarragona2202201911820
Girona604303147044152
TOTAL4995328825507210081566

Es demostra el que UGTPRESONS vam advertir, que la realització de les proves augmentaria els casos de positius de funcionaris i que tindria efectes col·laterals amb l’aïllament preventiu del personal que hagi estat en contacte amb ells.

UGTPRESONS hem mostrat la nostra preocupació per l’alt índex de resultats “no concloents” que estan donant les proves, i hem tornat a reclamar que en el moment es que es produeix aquet resultat s’actuï de manera preventiva, es dispensi de servei al treballador i se’l torni a fer una nova prova amb caràcter d’urgència.

I més quan s’està aïllant immediatament als interns que donen resultat “no concloent”.

A més és molt preocupant que el propi Departament de Salut reconegui que les proves estan donant molts falsos positius i que recomani que no es confini cap mòdul fins que no es realitzi una nova prova a aquests falsos positius. UGTPRESONS ens fem una pregunta, si hi ha falsos positius també poden haver-hi falsos negatius?

L’Administració no ens donat informació dels resultats de les proves fetes als interns ja que diuen que encara no estan contrastades, però sí ha comunicat que qualsevol intern positiu o no concloent es aïllat de manera immediata.

En relació als “falsos positius” el Departament de Salut ha comunicat que es donen quan hi ha restes virals però que no són suficients per a que la prova surti positiva.

UGTPRESONS hem demanat també informació del calendari establert per fer les proves als centres on encara no s’han fet, com per exemple el CO BCN. L’Administració ens ha comunicat que s’han fet totes les proves al personal del CO BCN que es trobava de baixa laboral i que properament es faran al personal en actiu.

GRATIFICACIÓ EXTRAORDINÀRIA PER AL PERSONAL PENITENCIARI

UGTPRESONS hem demanat informació de les gestions que esta fent el Departament de Justícia per incloure els professionals penitenciaris dins del grup de col·lectius que rebran una gratificació econòmica extraordinària per haver treballat en primera línia al llarg de la crisis sanitària del COVID 19.

UGTPRESONS hem aportat la carta que el President de la Generalitat ens ha enviat en resposta a l’escrit que li vam adreçar, en la que assegura que aquesta gratificació seria per “aquells col·lectius inclosos en l’àmbit d’aplicació de la Mesa que han lluitat en primera línia i directament per minimitzar els efectes de la pandèmia i reduir el risc de contagi de la població en general”. O sigui que també ha de ser per a nosaltres.

UGTPRESONS hem demanat que sigui la Consellera de Justícia la que expliqui als seus companys de Govern, i més en concret al President de la Generalitat, que, per si ho desconeixen, els professionals penitenciaris complim amb absolutament tots els requisits que manifesta el propi President en la seva carta de resposta.

L’Administració ha manifestat que no hi ha cap avenç en aquest punt i que el Govern encara no havia pres cap decisió, però que, en cas que aquesta gratificació es fes extensiva a més col·lectius que no només al personal sanitari, el Departament continuarà defensant que s’inclogui els professionals penitenciaris, i que faran servir la resposta que UGTPRESONS hem obtingut del President per reforçar la seva petició.

RENOVACIÓ DELS INTERINS A 31 DE MAIG

UGTPRESONS hem demanat la renovació de tots els interins que finalitzen contracte el proper 31 de maig, ja que l’inici del període d’estiu i la possibilitat de poder gaudir de dies farà necessària la seva continuïtat.

I més quan en els darrers 10 dies hi ha hagut un nou repunt de les baixes laborals de 118 companys, conseqüència directa dels positius que s’han anat confirmant en les proves PCR i dels aïllaments preventius de treballadors que s’està fent.

Un exemple clar d’aquest increment el trobem al CP Ponent on hi ha 96 baixes laborals i 13 funcionaris amb resultat positiu a les proves PCR. A més hi ha 46 companys amb permís per deure inexcusable.

L’Administració ens ha comunicat que s’han renovat a tots els reforços 1 mes més, i que s’han contractat de nous amb un contracte de 15 dies.

UGTPRESONS hem demanat una reunió específica del Grup de Seguiment de l’Acord de la Borsa de Treball per buscar fórmules per a la incorporació de nous aspirants a la Borsa, que ha de passar per obrir un nou procés.

Pel que fa al personal substitut de rehabilitació, també s’aniran renovant els contractes de mes a mes, segons les necessitats puntuals de cada moment.

UGTPRESONS hem demanat una vegada més que es posi fi a les pràctiques que alguns centres penitenciaris continuen fent de tractar els companys interins com si fossin esclaus, canviant els seus horaris d’un dia per l’altre i determinant quan han de gaudir dels dies de vacances.

HORARIS DE REHABILITACIÓ I OFICINES

L’Administració vol que els companys d’oficines i de rehabilitació tornin a fer l’horari que feien abans de l’inici de la crisi sanitària i, fins i tot, li ha posat data.

Aquesta tornada al que ells diuen “normalitat” es produiria els dies 8 o 9 de juny per al personal d’oficines i el 29 de juny per al de rehabilitació. Això sí, previ estudi i avaluació del Servei de Prevenció de Riscos, que podria significar que no a tots els centres es pogués fer simultàniament.

UGTPRESONS hem tornat a manifestar que per a nosaltres la “normalitat” és el manteniment dels actuals horaris i que la modalitat de teletreball ha vingut per a quedar-se, i farem propostes al respecte.

CONCURSOS DE COMANDAMENTS DE PUIG DE LES BASSES I CAP DE SERVEIS, CRIMO I CUE

UGTPRESONS hem demanat que es reactivin els concursos de comandaments que fins ara estaven paralitzats, al nostre entendre de manera incompressible, un cop la Instrucció 5/2020 de Funció Pública permet continuar amb “totes les actuacions dels procediments que siguin possibles”.

Considerem que “és possible” que les Juntes de Mèrits dels concursos de Puig de les Basses i del de comandaments es puguin reunir per videoconferència i continuar amb les “actuacions”, de manera que no hi ha excusa per a que es posin a treballar.

L’Administració ens ha confirmat que el proper 1 de juny podran reactivar de nou tots els concursos i que convocaran una reunió específica per tractar el tema.

INFORMACIÓ DEL “CONCURSILLO” DE COMISSIÓ DE SERVEI

Finalment són uns 280 els funcionaris que han participat en el concursillo de comissions de serveis. La data prevista d’incorporació seria l’1 de juliol tot i que podria ser abans si poden gestionar tot el procés amb més celeritat.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca