Proposta horaris Interior, Rehabilitació i Oficines

Rosa Perez Vallverdú
Subdirectora General de RRHH i Econòmics

Carles Soler Iglesias
Subdirector general de Programes de Rehabilitació i Sanitat

Paula Montero Brasero
Subdirectora General de Centres i Gestió Penitenciària

PROPOSTA HORARIS RÈGIM INTERIOR, REHABILITACIÓ I OFICINES

L’afectació que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 al nostre entorn laboral ha obligat totes les administracions públiques a complir un seguit de recomanacions de les autoritats sanitàries per garantir la salut dels seus treballadors i treballadores, entre les quals es trobaven les adaptacions dels horaris laborals per evitar la coincidència en el mateix espai i temps d’un nombre elevat de treballadors.

L’Administració catalana va decidir apostar clarament per la modalitat del teletreball, com es va poder comprovar amb la publicació de la Instrucció 3/2020 de la Secretària d’Administració i Funció Pública, i ho ha continuat fent amb la publicació de la 5/2020, que deroga l’anterior.

La citada Instrucció 5/2020 indica que arribatsa la Fase de nova normalitat, de durada totalment incerta segons reconeix la pròpia Funció Pública, es continuaria aplicant un règim de torns en modalitat presencial i de teletreball, donant a aquesta darrera modalitat un règim preferencial.

Més concretament al nostre àmbit penitenciari es van aplicar aquestes mateixes recomanacions adaptant els horaris dels diferents col·lectius que treballen als centres penitenciaris, compactant al màxim les jornades de treball, com ha estat en el cas de l’àrea de règim interior, o una modalitat híbrida que permetia aquesta mateixa compactació a més de realitzar una petita part de la jornada setmanal en règim de teletreball a les àrees d’oficines i de rehabilitació.

Pel que fa a l’Àrea de Règim Interior es va determinar que el personal d’Àrea Mixta pogués optar voluntàriament i individual per fer l’horari de 2 i ½, coexistint amb els horaris anteriors, i el personal Gsi i Atsi un horari compactat 2×6 que es va determinar a cada centre, prèvia votació dels seus treballadors.

Aquests horaris compactats s’han demostrat un encert perquè han facilitat que els funcionaris poguessin fer un seguiment continu i exhaustiu del comportament dels interns, permeten així resoldre conflictes abans que aquests s’arribessin a produir.

Val a dir que l’anterior marc horari d’aquests professionals es trobava recollit a l’Acord 2003-2005 de Condicions Laborals del Personal Penitenciari, o sigui una regulació elaborada fa més de 17 anys.

Pel que fa a les Àrees de Rehabilitació i Oficines es va determinar que el seu horari fos també el més compactat possible amb una divisió dels efectius de cada àrea de treball en dos grans equips A i B que treballen en dies alterns en jornades d’11 hores i horari de 8:30 hores a 19:30 hores, amb 1 hora de descans per dinar computable com a jornada laboral efectiva.

Aquests treballadors completen la seva jornada setmanal en la modalitat de teletreball fent la preparació de les activitats i elaborant informes els professionals de rehabilitació o tasques similars que no requereixen de presència efectiva al centre els professionals d’oficines.

Les condicions horàries dels professionals d’aquestes dos àrees de treball venien recollides a la pròrroga pels anys 2014 i 2015 de l’Acord de Condicions Laborals 2006-2009, amb jornades laborals que es dividien en una franja de presència flexible i una d’obligatòria, i que tant el personal d’oficines com el de rehabilitació que optava per l’horari ordinari disposaven de la possibilitat d’acumular la jornada en els termes que recull la Resolució del Secretari General del Departament de Justícia de 20 de juny de 2014.

Cal apuntar que en el cas del personal d’oficines els actuals horaris comencen 30’ abans de l’inici de la franja de presència obligada recollida a l’Acord 2014-2015 i finalitzen hores després, i pel que fa al personal de rehabilitació coincideixen en el seu inici i finalitzen 15’ després.

Més concretament, i pel que fa a l’Àrea de Rehabilitació, l’actual horari també compactat abasta les franges que aquests professionals tenen establertes com d’intervenció grupal i individual amb els interns, de manera que no és redueix ni un minut la necessària intervenció que fan.

S’evidencia, doncs, que l’actual horari compactat abasta les franges horàries de presència obligada que recollia l’anterior regulació horària, i permet una dotació contínua de personal en horari de matí i tarda, de dilluns a divendres, cosa que amb l’anterior horari no es produïa.

UGTPRESONS considerem, doncs, que els actuals horaris realitzats pels professionals de les tres àrees de treball no només s’han demostrat vàlids i eficients, sinó que s’ajusten perfectament al que indica la Instrucció 5/2020 i és per aquest motiu que demanem que es mantinguin i es consolidin i, en la mesura del que sigui possible, puguin coexistir amb els horaris recollits als acords a dalt indicats.

Per tant, i tenint en compte el calendari que l’Administració te intenció d’implementar per tornar al que diu que és la seva “la normalitat horària”, creiem necessari la realització d’una reunió urgent i específica per tractar el manteniment i consolidació dels actuals horaris de les tres àrees de treball.

Atentament,

Xavier Martinez Martí

Responsable del Sindicat de Presons de la FSP-UGT de Catalunya

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca