Salut Mental, tancat per festius

UGTPRESONS volem denunciar la situació que estem patint els professionals del centre vers la problemàtica amb interns amb patologies mentals i/o risc potencial autolític.

Als professionals del centre se’ns exigeix tenir molta cura amb aquest perfil d’interns, fins i tot es va crear un programa específic de prevenció de suïcidis (PPS), que regula acuradament els procediments a realitzar en la detecció i seguiment dels casos, per garantir la integritat física i mental d’aquests pacients, sempre prioritzant la salut i benestar de l’intern.

Doncs bé, a Brians 2 aquestes premisses no es compleixenQuan arriba divendres, per art de màgia, els interns, sovint amb llargs historials d’ingressos a Salut Mental i a la UHPP, que són casos flagrants de comportaments clarament compatibles amb els factors de risc que suposa el PPS ALT, desapareixen del departament de Salut Mental. Podríem il·lustrar aquestes línies amb diversos casos d’interns autolesionats seriosament o amb intents força convincents, en els quals el metge de guàrdia activa un protocol de RISC ALT amb ingrés a Salut Mental i al cap de poca estona l’intern és traslladat a altres mòduls o al departament de sancionats, evidentment amb el canvi corresponent de risc al PPS, d’alt a moderat, i amb acompanyament total (per conducta inestable segons informes) o fins i tot amb control visual permanent (CCTV).

És realment escandalós com a partir de divendres Sant Joan de Déu es desentén totalment d’aquests tipus d’interns amb patologies psiquiàtriques i trasllada el seu control i seguiment al personal de vigilància. No és lògic que tot l’esforç i cura que promulga el protocol PPS amb aquests pacients, quan arriba el cap de setmana o algun festiu a Salut Mental, deixa de tenir importància. Sant Joan de Déu no està donant l’atenció professional i especialitzada que es mereixen uns pacients en situació tan vulnerable.

UGTPRESONS volem denunciar que amb aquesta dinàmica, els mòduls residencials o, fins i tot, el departament de sancionats, s’han convertit en un“cajón de sastre” fent les funcions de mini-annexos de salut mental, però amb la petita diferencia, sembla que sense importància, que no estan preparats per donar l’atenció corresponent als casos aguts i crònics. Aquests interns s’han d’ubicar a llocs adients a les seves necessitats.

UGTPRESONS demanem a la direcció del centre que posi fil a l’agulla sobre aquesta problemàtica. Salut Mental hauria de donar el servei que té encomanat, i pel qual rep una substancial quantitat de diners, de dilluns a diumenge.

Les problemàtiques que s’han de tractar en aquesta unitat són tan sensibles i delicades que no ens podem permetre obviar-les durant el cap de setmana i festius. Es fa necessària i imprescindible la presència d’un psiquiatre de guàrdia cada dia de l’any.

Salut,

Secció sindical UGTPRESONS-BRIANS2
cpbrians2@ugtpresons.com

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca