Exigim la reactivació dels concursos i oposicions

Sra. Patrícia Gomà i Pons
Secretaria General Departament de Justícia
C/ Foc 57, 08038 – Barcelona

Benvolguda,

Em dirigeixo a vostè, com a màxima responsable en matèria de processos de selecció i provisió del Departament de Justícia, per transmetre-li la indignació d’UGTPRESONS, sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari, i l’enuig dels professionals penitenciaris per la paràlisi en la que es troben els processos de selecció i provisió que tenim actualment en marxa al nostre àmbit.

En concret, els processos als quals em refereixo, dels que més avall desenvolupo el seu estat i els motius que provoquen aquesta indignació, són:

  • La convocatòria JU/CP003/2010 per cobrir 46 llocs de Cap d’Unitat al Centre Penitenciari de Puig de les Basses, publicada el 8.10.2010.
  • La convocatòria JU/CP014/2019 per cobrir llocs de comandament i singulars de l’àmbit d’interior i administratiu, publicada el 2.05.2019.
  • La convocatòria JU/CP001/2020 per cobrir llocs de treball del cos de diplomatura, educació social, publicada el 9.07.2020.
  • La convocatòria de procés selectiu JU029 per proveir 301 places del cos de diplomatura, educació social, publicada el 26.03.2019.

Pel que fa al primer d’ells, la convocatòria JU/CP003/2010, i sense entrar en els motius pels quals aquest procés encara no ha finalitzat, tot i trobar-nos a només dies de complir-se 10 anys de la seva publicació, li he de dir que és absolutament inacceptable que encara no s’hagi produït la publicació al DOGC dels nomenaments definitius, i més quan ja fa gairebé 3 mesos, concretament el passat dia 30 de juny, la Junta de Mèrits va aprovar la proposta definitiva de resolució del concurs.

En relació al segon procés, la convocatòria JU/CP014/2019, es podria qualificar d’escandalós el fet que gairebé 9 mesos després que els aspirants fossin convocats a realitzar la prova d’acreditació dels mèrits i capacitats, encara no s’hagin publicat els resultats corresponents.

Respecte el tercer procés que indico, la convocatòria JU/CP001/2020, tampoc és comprensible que més de 70 dies després de la seva publicació encara no s’hagi publicat el llistat provisional d’admesos i exclosos, i més quan el nombre de participants en aquest procés és de poques desenes.

I per últim, pel que fa al procés selectiu JU029, és impossible trobar cap argument raonable amb el que es pugui defensar el fet que encara no s’hagi fet públic el llistat provisional de mèrits quan la prova escrita es va portar a terme el 27.07.2019, gairebé fa 1 any i 2 mesos.

Seria normal, doncs, que vostè, veient la situació en la que es troben aquests processos sense que hi hagi cap motiu determinant que empari aquesta paràlisi, compartís la indignació que senten els centenars de professionals penitenciaris que hi participen i que porten molts mesos reclamant la seva reactivació i poder així promocionar o consolidar un lloc de treball.

I vull dir-li que no es pot utilitzar com a excusa el fet que l’actual crisi sanitària hagi comportat la publicació de diverses instruccions que suspenien les diferents proves en curs, ja que aquestes suspensions només afectaven a proves selectives d’accés a l’ocupació pública, i en cap cas als concursos de mèrits, i menys encara, quan es tracta només de tràmits de publicació d’acords de les Juntes de Mèrits o dels Tribunals.

Dir, no obstant, que coneixem de les dificultats que suposa la gestió dels processos de selecció quan no hi ha la dotació de personal suficient per poder-los gestionar, però no pot negar que mentre els nostres processos es troben paralitzats, d’altres de fora del nostre àmbit continuen la seva tramitació sense problemes.

Li he de dir, doncs, que aquesta dècada podria qualificar-se com la més nefasta per als interessos dels professionals penitenciaris pel que fa al seu dret a la consolidació de llocs de treball, mobilitat i promoció professional, i que podria comparar-se, sinó superar, a la funesta dècada dels 90, període durant el qual les treballadores i treballadors penitenciaris ens vam haver de mobilitzar amb duresa per exigir, sobretot, l’estabilitat i mobilitat de la plantilla.

Per tant, considero que ja no pot haver-hi cap excusa per a mantenir l’actual situació de paràlisi d’aquests processos i poder continuar immediatament amb els tràmits que desbloquegin aquesta anomalia i, per això, li demano:

Que doni les ordres pertinents per accelerar la publicació dels tràmits pendents de publicar dels processos de selecció i provisió que li he indicat.

Capítol a part mereix el fet que faci exactament 5 anys del darrer concurs de trasllats del cos de Tècnics Especialistes i més de 10 de la darrera oposició del mateix cos. Per tant li demano que, com part molt propera al Govern de la Generalitat que vostè és:

Faci les gestions oportunes per a que es publiqui amb la major celeritat possible l’Oferta d’Ocupació Pública d’aquest 2020 i doni les instruccions necessàries per convocar el més aviat possible un concurs de trasllats del cos de Tècnics Especialistes.

Per finalitzar, com a responsable del Sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari, li demano:

Una reunió el més aviat possible per tal de poder compartir amb vostè els termes de l’escrit que li adreço.

Atentament,

Xavier Martínez Martí
Responsable del Sindicat Professional de Presons de la UGT de Catalunya

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca