Reunió amb l’Administració

Aquesta tarda hem celebrat la primera reunió després de 2 mesos per valorar les mesures organitzatives i regimentals que l’administració està implementant, a més de d’altres temes de gran importància.

MESURES COVID 19 I MATERIAL DE PROTECCIÓ

El discurs inicial de l’Administració ha estat l’esperat. Una mig lloa a totes les mesures que estan implementant, això sí, amb l’advertiment que s’ha de continuar molt atents a l’evolució d’aquesta crisi. Ens han comunicat que ja estan treballant en les prioritats que s’establiran al 1r trimestre de l’any vinent, però, malgrat preguntar per elles, no hi ha hagut cap concreció.

Com a punt principal de discrepància, UGTPRESONS hem manifestat la nostra oposició a l’aixecament de la suspensió de les comunicacions familiars, ja que és una opinió generalitzada de es tracta d’una mesura molt precipitada per la situació de risc comunitari que tenim.

Malauradament la decisió està ja presa i han volgut comparar aquesta mesura a la que també s’ha implementat a les residències de gent gran, en les que també els familiars poden visitar als seus familiars.

UGTPRESONS hem deixat clar que la comparativa d’aquestes dos situacions és totalment inapropiada ja que el protocol de visites en les residències és molt restrictiu, limitant a una única persona la que pot visitar al familiar gran i sense que hi hagi contacte físic entre ells, en canvi no s’ha limitat el nombre de familiars que poden visitar els interns i tampoc es podrà evitar el contacte físic.

Davant el nostre argument el Secretari de Mesures ha manifestat que totes les mesures són revisables, inclús aquesta, i que qualsevol indicador negatiu els faria donar marxa enrere, però que de moment es permetrà aquest tipus de comunicació i es mantindrà la prohibició de les comunicacions íntimes.

Així mateix han manifestat que la situació jurídica actual, molt diferent de la de fa uns mesos (la no existència ara d’un Estat d’Alarma) comporta una cobertura legal també diferent en relació a determinades mesures que es podrien implementar i que, consideren, ara no es poden mantenir perquè col·lisionarien amb drets de terceres persones. Per tant, diuen, aniran determinant les mesures en base a criteris tècnics i d’avaluació de riscos.

UGTPRESONS tenim clar que davant de drets de tercers, en primer lloc està el dret a la salut dels treballadors i les treballadores penitenciaries i de les seves famílies, de manera que insistirem en que es mantinguin, o no s’implementin, les mesures que puguin “col·lisionar” també amb aquest dret a la salut.

Pel que fa al material de protecció proporcionat, l’administració ens trasllada un arxiu amb el detall de tots els elements que s’han distribuït entre els centres, que inclou des de mascaretes, a ampolles de gel, guants o granotes d’un sol ús, etc… A més ens informen que ja estan treballant en les previsions pel 1r trimestre de 2021.

El que sorprèn d’aquest arxiu són les quantitats detallades ja que, si fossin certes, els centres haurien d’estar inundats de material de protecció, cosa que no és certa. Per això UGTPRESONS ja estem fent un estudi centre per centre del material de protecció que té cada un d’ells.

REALITZACIÓ DE PROVES PCR I SEROLÒGIQUES

UGTPRESONS continuem pensant que la realització de proves periòdiques PCR als professionals penitenciaris hauria de ser una de les mesures que més hauria de defensar la Secretaria de Mesures davant el Departament de Salut, així com la realització de proves serològiques.

Considerem que els responsables penitenciaris han de pressionar als seus homòlegs de Salut per exigir que se’ns facin aquestes dues proves de forma periòdica, ja que creiem que es tracta d’una eina cabdal per reduir la possibilitat de traslladar el risc de contagi que hi ha a la societat a l’interior de les nostres presons.

La nostra administració, però, continua pensant que la prova PCR és una prova que només valida un estat determinat a poques hores vista, però que traslladaran al Departament de Salut la petició de fer proves serològiques.

INFORMACIÓ HORES EXTRES REALITZADES I PAGA COVID 19

UGTPRESONS vam demanar informació de la quantitat d’hores extres que s’havien fet durant els darrers mesos ja que coneixíem de centres que continuaven compensant els serveis extraordinaris amb dies, enlloc de fer-ho amb “calers”.

Doncs com esperàvem, i malgrat va ser la pròpia Secretaria de Mesures la que va proposar retribuir els serveis extraordinaris per la necessitat que havia de cobrir serveis, la quantitat total d’hores extres retribuïdes els mesos d’abril, maig, juny i juliol ha estat de 33.930€. Una ridícula quantitat que segur farà entrar en “bancarrota” el Departament de Justícia.

UGTPRESONS tenim un posicionament claríssima respecte a la realització d’hores extres i creiem que el que s’ha de fer és contractar personal, però un cop es poden fer, no entenem perquè determinats direccions de centre decideixen unilateralment no retribuir els serveis extraordinaris, i per això hem demanat que aquells treballadors que hagin fet serveis extraordinaris siguin recompensats econòmicament, excepte que voluntàriament optin per una compensació horària.

En relació a la gratificació econòmica per treballar a primera línia durant aquesta crisi sanitària, se’ns informa del que ja fa setmanes sabem, que el Govern va decidir gratificar només al personal sanitari i de residencies de gent gran.

DOTACIÓ DE PLANTILLA I RENOVACIÓ REFORÇOS

UGTPRESONS vam demanar detall de la dotació de plantilla que tenim actualment als centres penitenciaris amb concreció de nombre de substitucions i reforços.

De l’estudi d’aquesta informació se’n desprèn el que UGTPRESONS venim denunciant des de fa anys, i que no és una altra cosa que l’administració continua incomplint la seva pròpia ràtio de professionals necessaris, ja que el dèficit final reconegut per ells mateixos és de -139 treballadors.

I encara posen en entredit la renovació del 97 companys i companyes que finalitzen contracte el 31 de setembre!!!

UGTPRESONS hem exigit que, com a mínim, tinguin coherència amb les seves pròpies previsions i transformin en un “0” aquest -139, i això només passa per incorporar 139 nous professionals i, naturalment, mantenir TOTS els actuals.

Malauradament la resposta ha estat la de sempre, que fins final de mes no sabran quants dels 97 reforços continuarà. Patètic.

OPOSICIONS TÈCNICS ESPECIALISTES

L’Administració ens ha informat que estan a l’espera que Funció Pública elabori una proposta de distribució de places de l’Oferta Pública, ja que a la reunió que es va fer al juliol entre els responsables dels diferents Departaments de la Generalitat i la pròpia Funció Pública, la petició dels primers va superar les 6.000 places quan la taxa de reposició prevista és de 5.000 i escaig places.

No es va concretar cap data, però sí que esperen arribar a un acord entre els Departaments el més aviat possible i que així es pugui publicar l’Oferta Pública amb les nostres places de Tècnics Especialistes.

En relació a la possible modificació del temari, l’Administració ha manifestat que podria tenir petites modificacions però sense descartar que, per motius de temps, finalment es facin les proves amb el temari actual.

REACTIVACIÓ GRUPS DE TREBALL I DE NEGOCIACIÓ

Acordem reiniciar les reunions de la Comissió de Seguiment de l’Acord vigent amb caràcter mensual, així com la del Grup de Treball, que es convocarà en les properes dates i en el que es reiniciarem converses per pactar un nou model de PRP.

UGTPRESONS hem demanat la creació d’un Grup de Treball de Teletreball per tractar d’adaptar al nostre àmbit la normativa actual en aquesta matèria.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca