Demanem a la Consellera mesures de protecció

Honorable Ester Capella i Farré
Consellera de Justícia
C/ Foc, 57, 08038 – Barcelona

Honorable Senyora,

El passat dia 13 d’octubre UGTPRESONSsindicat majoritari a l’àmbit penitenciari, ens vam adreçar al Secretari de Mesures Penals per demanar una reacció urgent de l’Administració Penitenciaria per tractar les mesures a establir davant el nou rebrot de la pandèmia de la COVID 19, de la mateixa manera que d’altres administracions (estatals, locals i autonòmiques) estaven fent.

En aquell escrit, UGTPRESONS “recordàvem” al Sr. Amand Calderó que tant el propi Govern de la Generalitat com els màxims responsables en matèria de Salut eren els qui demanaven l’establiment amb caràcter general de mesures dràstiques, reconeixent que s’havia de respondre a la nova onada de la pandèmia amb contundència i determinació i, en l’àmbit laboral, recomanaven potenciar al màxim el teletreball així com la desconcentració de treballadors en horaris i espais.

El passat 15 d’octubre la Consellera de Salut i el Conseller d’Interior van resoldre publicar la resolució SLT/2546/2020, de 15 d’octubre, que adoptava noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

Aquesta resolució preveu l’adopció obligatòria per part dels responsables de tots els centres de treball, independentment que la seva titularitat sigui pública o privada, d’un seguit de mesures de prevenció entre les que, per exemple, contempla:

  • Limitar al màxim la mobilitat de persones treballadores, prioritzant el treball a distància, el teletreball, les reunions telemàtiques, o bé, altres mesures quan la mobilitat és imprescindible, com horaris d’entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària.
  • Quan no sigui possible prioritzar el treball a distància, adoptar mesures organitzatives en les condicions de treball, de forma que es garanteixi el manteniment de la distància de seguretat interpersonal mínima.
  • Evitar la coincidència massiva de persones de les persones treballadores.

Dir-li que aquetes mesures, més la resta que també conté la citada resolució, són totes d’obligat compliment i que l’adopció d’alguna d’elles no exonera del compliment de les altres.

Posteriorment, la Secretaria d’Administració i Funció Pública va dictar la resolució sobre l’aplicació de noves mesures al personal de la Generalitat davant el rebrot de la COVID-19, on s’estableix que són aplicables la totalitat de les mesures establertes a la Instrucció 6/2020, de 30 de juny, entre les que es troben les següents:

  • Establiment d’un règim de torns, que poden ser rotatoris amb grups de presencialitat el més estables possible.
  • Teletreball parcial amb la possibilitat de limitar els dies de prestació presencial a la setmana, que poden ser consecutius o alterns.
  • Jornades diàries que combinin el règim de prestació de serveis presencials, amb un mínim de 5 hores, i teletreball per a la resta de la jornada, computables com a jornada presencial.
  • Flexibilització de l’horari d’entrada i sortida del personal i adequació de l’horari de permanència obligatòria a l’efecte d’esglaonar l’entrada i la sortida.

Amb posterioritat, i concretament el passat divendres dia 23, la Secretaria de Mesures Penals va fer pública una nota als efectes d’aclarir “l’aplicabilitat de les citades resolucions als empleats i empleades públiques dels Serveis Penitenciaris”, indicant en el seu punt primer que es podran reorganitzar torns horaris així com modificar els horaris de prestació de la jornada.

Avui però, la Secretaria de Mesures Penals ha decidit donar marxar enrere i “castigar” encara més als professionals penitenciaris impedint que puguin acollir-se a moltes de les mesures que contenen les resolucions, tot i estar expressament inclosos dins del seus àmbits d’aplicació.

UGTPRESONS considerem que aquest nou atac gratuït contra els professionals penitenciaris per part dels màxims responsables de la Secretaria de Mesures no pot quedar sense resposta, ja què ens torna a ningunejar i ens tracta com mer bestiar que no cal protegir, posant en perill la nostra salut i la de les nostres famílies

Per això m’adreço a vostè per demanar-li que intervingui i posi fre a un tracte discriminatori que podria considerar-se imprudent, ja que impedir-nos l’accés a les mesures de protecció recomanades per les autoritats sanitàries i pel propi Govern de la Generalitat del qual vostè en forma part, podria comportar greus repercussions sanitàries per als professionals penitenciaris.

Així mateix, i vistes les decisions que els màxims responsables de la Secretaria de Mesures Penals acostumen a prendre conscientment, sempre contràries als interessos dels professionals penitenciarisUGTPRESONS li demanem el relleu immediat de la tot l’equip que forma part de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

Atentament,

Xavier Martinez Martí
Responsable del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT de Catalunya

Barcelona, 26 d’octubre de 2020

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca