2ª Reunió Grup de Treball Medi Obert

Posada en marxa del Protocol C.I.M.O

Assisteixen per part de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima: Carles S., subdirector general de Programes de Rehabilitació i Sanitat i Rosa Maria M., cap de Servei de Medi Obert i Serveis Socials. Assistents per la part social: IAC – CATAC, CSC, CCOO, CSIF i UGTPRESONS.

Segons la convocatòria de reunió estava prevista l’assistència de Rosa P., subdirectora general de la Subdirecció General de Recursos Humans i Econòmics, però no ha estat possible.

El motiu d’aquesta reunió és presentar-nos el protocol de classificació inicial en medi obert, CIMO. Aquest protocol, semblant al que ja està establert per Instituciones Penitenciarias a Espanya, permet que un penat amb una condemna inferior a 5 anys i amb el compliment d’una sèrie de requisits (penals, personals i socials) pugui ingressar i ser classificat en un centre obert.

Prèvia publicació de la Instrucció reguladora CIMO, preveuen que el dia 25.11.20 s’iniciï el programa pilot als centres penitenciaris oberts de Lleida i Barcelona. El primer ingrés seria a mitjans del mes desembre de 2020. Es faran reunions valoratives del programa amb la intenció que pels volts de juny del 2021 s’implementi a tot el territori, fent-lo extensiu al centre penitenciari de dones (ingressos CIMO dones a Barcelona) i als centres penitenciaris oberts de Girona i Tarragona (ingressos CIMO homes i dones).

RESUM DEL PROCÉS CIMO:

1.- Primera entrevista de cribratge amb un tècnic dels SSAP (recollir en una fitxa diferents dades aportades pel candidat a CIMO). Si és un possible CIMO, s’ha de fer entrevista en un termini màxim de 5 dies.

2.- Entrevista amb el TS dels SSAP (aprofundir i contrastar les dades). En el cas que persisteixen alguns dubtes la SSAP pot programar una entrevista prèvia amb l’equip del Centre obert. Està previst que l’intern signi el consentiment perquè el servei mèdic accedeixi a les dades que consten a l’expedient de Salut.

3.- Ingrés en data concreta (dilluns) al Centre obert, visita serveis mèdics, entrevistes amb els diferents professionals de l’Equip de tractament, etc. per tal que el mateix divendres d’aquella setmana arribi al centre la resolució del Centre directiu. El previst es que en una setmana estigui resolta la classificació, però admeten que és possible que s’allargui més el temps per a la classificació (fins i tot l’equip del Centre pot proposar el seu trasllat a un Centre ordinari).

Això significa que els diferents centres han de preveure l’exercici dels drets de l’intern com son les comunicacions amb la seva família o advocat. També s’informarà l’intern que porti el que és necessari ( i establert per la normativa del Centre) per a la seva estada al Centre (valors, roba, tabac, etc.).

Finalment, en cas d’URGÈNCIES MÈDIQUES caldrà trucar 061 o bé podrà sortir amb permís extraordinari sense força i sense estar classificar (art. 155 RP), prèvia autorització del Comandament d’incidències del Centre.

VALORACIÓ D’UGTPRESONS

Lamentem l’absència de la responsable d’assumptes de personal i econòmics a qui traslladem la necessitat de dotar dels medis materials i personals necessaris per a garantir el desenvolupament adequat del programa CIMO. Cada Centre obert té les seves peculiaritats que cal afrontar.

Quan a la posada en marxa d’aquest programa que inicialment estava prevista a principis de 2020, però que a causa de la greu situació de la COVID no ho va ser possible, tot i estar d’acord en avançar en totes les mesures juridicopenals-penitenciaries que faciliten la missió que tenim encomanda, tenim dubtes en l’oportunitat de fer-ho en aquests moments (segona onada COVID i pròximes eleccions).

UGTPRESONS demanem que les lluites polítiques o personals d’aquells que estableixen la política penitenciaria no interfereixen en el seu sentit comú i la seva responsabilitat (per acció o omissió).

En aquesta línia, ha passat massa temps d’ençà de l’esborrany del Model de Medi Obert i a la llum dels canvis haguts i previstos és del tot necessari reprendre i redefinir, amb la participació de tots els implicats, aquest model que, segons el pla estratègic d’execució penal, ha d’ocupar quasi 1/3 part dels penats.

Volem també reflectir que l’aplicació del programa CIMO significa en la pràctica que als Centres Oberts s’inclourà una part provinent del règim de vida ordinari i tots els que hi treballem volem que les nostres actuacions tinguin la seguretat jurídica que les faci possible.

Per últim, volem encoratjar a tots els que es veuran implicats en aquesta nova funcionalitat dels centres Obert a què en parlin, a què critiquin, a què valorin… i que aquells dubtes o les propostes sorgides d’aquesta nova situació es visualitzin per tal de canalitzar-les, ja que estem en fase PILOT.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca