Reunió Circular 2/2021

La Secretaria viu a un altre planeta

Des que va entrar en vigor el passat 1 de maig la circular 2/2021 que aprova el nou Protocol d’aplicació de mitjans de contenció als centres penitenciaris de Catalunya, hem vist com s’ha generalitzat un clar malestar als centres penitenciaris de Catalunya per la seva aplicació, pel contingut i redactat de molts dels seus preceptes. Tant és així que ahir a la reunió periòdica que mantenim per tractar els aspectes relacionats amb la pandèmia, s’ha parlat gairebé íntegrament sobre aquest Protocol.

Quan al tema de les vacunacions només ens han tramès que estan a l’expectativa del que decideixi el departament de Salut per reprendre-les.

UGTPRESONS comencem per dir que aquest protocol s’ha posat en marxa massa ràpid, i no trobem un altra explicació que la de les pressions externes. Hem denunciat que les moltíssimes mancances tant materials com de personal no permeten de facto poder complir amb garanties amb les seves directrius, a més de no compartir molts dels continguts que hi apareixen. Hem volgut traslladar els nostres dubtes en els aspectes que considerem estan creant més desconcert, incredulitat i manca de seguretat a l’hora de poder treballar amb la tranquil·litat i amb el suport que hauríem de tenir.

Hem volgut deixar clar respecte a la contenció verbal a què tantes pàgines dediquen, i sobre la que ja tenim dedicada una de les GAPs, que els professionals penitenciaris som plenament conscients de la nostra feina i dels preceptes normatius que la regeixen, com són la de última ràtio, mesura menys lesiva i més eficaç, etc. Sabem fer la nostra feina i així ho fem habitualment. Demanem respecte, per això no podem admetre el to imperatiu que utilitzen ja de bon principi a la introducció: “fer un abordatge de contenció verbal és una mesura d’obligada aplicació abans de qualsevol mitjà coercitiu”.

Segons la Subdirectora General de Centres tot es tracta d’un mal entès, res no ha canviat, i ens fan referència únicament i exclusivament a una de les frases del protocol que diu: “Abans d’aplicar qualsevol mitjà coercitiu, sempre que les circumstàncies ho permetin, s’ha de prioritzar la contenció verbal”. Per tant, ja ho tenim clar, efectivament fem bé la nostra feina, hem de continuar fent el que sempre hem fet, s’actua quan cal i motivadament.

Un altre dels temes que més controvèrsia està creant és el dels escorcolls amb nu integral. UGTPRESONS hem demanat si la intenció del protocol és que es deixin de fer escorcolls amb nu integral, ja que aquesta és la sensació que donen i és el que s’està interpretant per part dels treballadors. Per nosaltres en la motivació d’un aïllament provisional, on es donen supòsits excepcionals, per motius concrets i específics, on el comportament d’un intern suposa una amenaça per l’ordre i/o la seguretat del centre, aquest escorcoll està més que justificat.

De nou es sorprenen i no entenen que estigui creant tanta confusió aquest fet, i que hi ha un error d’interpretació per part nostre. El que pretenen es veu, és donar seguretat jurídica als professionals penitenciaris, però estranyament han aconseguit tot el contrari. Amb tot, diuen que si un aïllament provisional està justificat en el sentit anterior, evidentment que està justificat l’escorcoll amb nu integral, però no pel simple fet de ser un A/P. És una evidència, els motius han d’aparèixer al comunicat corresponent, de tota la vida. Per tant, de nou fem bé la nostra feina, i hem de continuar fent-la.

UGTPRESONS no entenem aleshores perquè no s’ha continuat amb el redactat de la Instrucció 1/2008, molt més clar i concís, que diu: “Especial menció mereixen els supòsits de trasllat i ubicació d’interns als departaments especials o mòduls de règim tancat on aquesta mateixa circumstància (en referència a l’aïllament provisional) comporta l’existència d’una situació excepcional de risc per a les persones, la seguretat o bon ordre de l’establiment. En aquests supòsits la pràctica de l’escorcoll amb nu integral es justificarà pels motius concrets concurrents els quals es faran constar al corresponent comunicat”Més clar impossible, això sí que dóna seguretat jurídica, i per tant, permet treballar amb garanties.

Quant a la supervisió, sobretot en el cas de la contenció mecànica al llit, UGTPRESONS creiem que també cal recuperar l’anterior sistema de visites a l’immobilitzat, ja que el que pretenen el que fa és novament empitjorar el que teníem. Aquí els que reben principalment a banda del Cusi, són els Caps de Servei a qui se’ls demana multiplicar-se sense tenir en compte les dimensions de molts dels nostres centres i les tasques pròpies d’una prefectura de serveis.

Pel que fa a la cel·la encoixinada, pretès eix d’aquest protocol, res de nou. Està tot per concretar, sembla que no serà tan ràpid com voldrien i per tant, l’objectiu de zero immobilitzacions no saben si podran aconseguir-lo. Sembla que això també els sorprèn.

UGTPRESONS no hem desaprofitat l’ocasió de plantejar perquè en lloc de muntar tot aquest enrenou per implantar un sistema nou, que no sabem com acabarà, amb les inversions que suposarà, no autoritzen un mitjà coercitiu que sí que està previst al nostre reglament i que de ben segur ajudaria molt més que una cel·la encoixinada i seria més econòmic. Estem parlant dels aerosols d’acció adequada. Com ja esperàvem la proposta no ha tingut gaire bona acollida. Haurem de seguir insistint.

UGTPRESONS hem exigit que es tinguin en compte totes aquestes aportacions, que no són una altra cosa que el reflex del que es viu i s’entén per part dels professionals que estan dia a dia treballant als centres, i que es facin les modificacions necessàries. No entenem com els sorprèn l’impacta negatiu que està rebent el protocol, que només demostra una desconnexió total entre els nostres dirigents i els seus treballadors. Només cal veure el nivell d’agressions i d’incidents que malauradament estem patint darrerament a molts centres; Lledoners, Quatre camins, ahir mateix a Brians 2 amb dos companys agredits, i de la tensió als patis. Menció a part tenen els companys expedientats, als que cal afegir 2 més a Brians 1.

Sembla ser però que tal com hem apuntat, l’Administració no creu que hagi de modificar res, en tot cas ens diu que farà els aclariments que calgui amb relació als suposats malentesos en referència a la contenció verbal i a la motivació de l’escorcoll amb nu integral. Només ha deixat la porta oberta a modificar el fet de les supervisions.

Per acabar, UGTPRESONS tot i que hem volgut incidir en determinats aspectes del protocol, no podem passar per alt la resta del contingut, que no millora en absolut. Hem reiterat les presses amb les quals es veu que s’ha fet tot plegat i les greus mancances que apuntàvem a l’inici de la reunió, ja que són innumerables les qüestions que es detallen al protocol i que després no es podran dur a terme per la manca de personal i mitjans materials.

Estem parlant de mitjans materials com per exemple dels sistemes de gravació d’imatge i so, ja que no tots els centres en disposen a tots els espais que es demana. O en el cas de la contenció mecànica al llit on cal segons el protocol tenir la interfonia de la cel·la permanentment connectada, cosa que no es pot fer pràcticament a cap centre. O tenir les càmeres orientades a la cara de l’internCrancs a les cel·les d’aïllament de tots els centres. O en el cas de la contenció verbal, tenir un espai per poder aïllar l’intern, tampoc hi ha aquesta possibilitat a tots els centres.

I del personal, on UGTPRESONS hem volgut incidir en el fet que cal tenir Caps d’Unitat i CUE a tots els departaments i a tots els torns. És fantàstic encomanar noves tasques a tort i a dret quan després resulta que no hi ha prou comandaments ni mitjans per fer-ho. L’accés al RisCanvi pels Caps d’Unitat per exemple no és possible a molts dels centres. La Subdirectora General de Centres sembla que està d’acord, ens agradaria creure i veure aquest augment de dotació.

O en el cas de les immobilitzacions mecàniques al llit, quan es diu que el nombre idoni de funcionaris per fer-la és de 5, mentre que el servei rarament i a pocs centres té aquesta dotació. Aquí l’Administració s’agafa al fet que normalment es fan servir els funcionaris PS per donar suport a les immobilitzacions. Exactament, queda clara doncs, la manca de personal que patim i que ha de ser coberta desprotegit altres departaments. No oblidem que els PS no apareixen del no res, tenen una assignació al llibre de servei a un mòdul, on com que no estan presents posen en perill la seguretat dels companys i del departament en qüestió.

UGTPRESONS posem en relleu també en aquest sentit que la formació prèvia a la implantació del protocol només es va dirigir al personal dels Dert i als Caps, per tant a la pràctica no hi ha cap funcionari de suport, extern a aquests departaments, format adequadament per recolzar en l’aplicació estricta del protocol. Exigim per tant que la formació es faci extensible a tot el personal necessari.

Per tant i en resum, estem davant d’un protocol mal fonamentat, que s’ha implantat sense tenir les garanties per poder complir-se. És lamentable que es posi en vigor per després anar arreglant totes les mancances que té, que com hem denunciat són innumerables. La resposta de l’administració és de traca, ens diuen que per poder tenir tot el que cal segons les necessitats del protocol haguessin tardat molts mesos. Tremend, just el que denunciem, tot i ser conscients de les mancances, no han dubtat en posar-lo en vigor.

UGTPRESONS no descartem emprendre altre tipus de mesures per garantir la legalitat del protocol, i de la mateixa manera que veiem que tot el que se’ns posa són entrebancs a la nostra feina, persecució en la tasca dels professionals penitenciaris, si per qualsevol dels motius exposats i de les deficiències detectades hem de lamentar alguna desgràcia, els farem directament responsables.

Venen temps difícils si segueixen en aquesta línia i necessitarem ara més que mai unitat, coratge i lluita perquè no ens trepitgin i ens tractin amb aquest menyspreu. No descartem cap acció.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca