Circular 2/2021: aclariments de la Secretaria inacceptables

Com UGTPRESONS ja us vam informar, el passat dia 19 de maig vam celebrar una reunió monogràfica per tractar la problemàtica que està generant entre els professionals penitenciaris la circular 2/2021 que va entrar en vigor l’1 de maig.

UGTPRESONS vam demanar a la reunió la derogació de la circular o, subsidiàriament, la introducció de les modificacions necessàries per solucionar aquesta situació, ja que la circular està provocant gran confusió a tots els centres penitenciaris i, el que és més greu, ja està afectant la seguretat tant dels centres com dels treballadors.

No serem repetitius, perquè ja hem manifestat els punts conflictius de la circular, però en síntesi aquests serien els escorcolls amb nu integral, la contenció verbal, la supervisió en casos d’aïllaments o la manca de mitjans materials i personals entre d’altres.

Doncs bé, malgrat tot el que vam exposar a la reunió, la Secretaria ha optat per no recular ni un sol centímetre i ha decidit publicar uns suposats aclariments que no modifiquen cap dels punts, sinó que al contrari, perseveren en les seves idees i a mantenir aquest protocol passi el que passi. Només fan una mínima concessió en el punt de les supervisions, “autoritzant” que el cap de serveis pugui delegar aquesta tasca en altre professional de règim interior.

Arribat aquest punt UGTPRESONS volem fer unes consideracions amb relació als suposats aclariments de la Secretaria de Mesures Penals:

  • Pel que fa a la contenció verbal, es manté que “s’ha de prioritzar abans d’aplicar qualsevol mitjà coercitiu SEMPRE QUE LES CIRCUMSTÀNCIES HO PERMETIN, però “aclareixen” amb gran cinisme que: “Segur que el nivell d’expertesa, sentit comú i intel·ligència dels comandaments de servei interior que han de prendre la decisió, farà que no tinguin cap problema en trobar el punt d’equilibri necessari”. 
  • Quant a l’espai de separació fins l’arribada del cap de serveis al lloc dels fets, ja per començar diuen que “Aquest espai tampoc és cap novetat del Protocol… Els espais que ja estem utilitzant són els que hem d’utilitzar”. I tot seguit manifesten obertament que cada centre valori si no disposa d’aquest espai o si té o no sistema de vídeovigilància i, si fos necessari, ja farien alguna adaptació o dotació de càmeres. És a dir, ho regulen al protocol, després diuen que no és cap novetat i per acabar admetent que no tots els centres estan preparats i que tot i això, ja veuran com ho arreglen. 
  • Amb relació a l’escorcoll integral continuen sense voler deixar clars conceptes que amb anteriors circulars eren més entenedors. UGTPRESONS seguim sense entendre per què és tan difícil aclarir el que porta de cap a tots els funcionaris i comandaments dels centres penitenciaris, ja que en casos d’aplicació d’una mesura de contenció s’ha de fer escorcoll amb nu integralI quan un intern entra en un departament de Règim Tancat, cal fer-ho. Els caps de serveis saben de sobres que cal motivar-ho. No entenem la suposada seguretat jurídica que volen esgrimir com a motor dels canvis, quan el que es denota és un cúmul de prejudicis i de manca de respecte i confiança en la professionalitat dels treballadors i treballadores penitenciaris. Els recordem que venim d’una Instrucció 3/2005 i d’una Circular 1/2008 que eren sense cap mena de dubte eines més útils i entenedores, i que al nostre entendre no calia en absolut deixar-les sense efecte.
  • Pel que fa a l’aplicació de la contenció mecànica i el nombre de funcionaris per realitzar-la, repeteixen un mantra que diu molt del contingut del protocol: “… és el mateix nombre de funcionaris que s’havia establert fins ara com idoni a la GAP 2… el canvi de posició i la nova Circular no ha modificat el nombre d’efectius aconsellables per dur a terme la immobilització”.

En resum, estem davant d’uns aclariments que només demostren una actitud d’immobilista de la Secretaria, que es capfica a no introduir canvis a una circular que contraria absolutament als professionals que han d’aplicar-la.

UGTPRESONS ens preguntem per què s’ha redactat aquesta circular si la mateixa secretaria admet en els seus aclariments que aporta ben poc i que aboca a les direccions dels centres a reunir-se per aclarir el que ningú entén.

Aquesta circular ja s’està fent notar a alguns centres on des de l’entrada en vigor de la circular hi ha centres que no han fet CAP ESCORCOLL AMB NU INTEGRAL, ABSOLUTAMENT CAP. Ens preguntem si aquesta és la seguretat que volen donar, l’objectiu de tot aquest despropòsit.

EN ELS PRÒXIMS DIES UGTPRESONS MANTINDREM UNA REUNIÓ AMB LA NOVA CONSELLERA DE JUSTÍCIA I DEMANAREM QUE AQUESTA CIRCULAR SIGUI RETIRADA. I ESPEREM QUE NO HAGIM DE PATIR CAP DESGRÀCIA PERQUÈ ELS FAREM RESPONSABLES.

COM MARCA EL SEU PROTOCOL “PRIMER FAREM CONTENCIÓ VERBAL”, DESPRÉS NO PODEM MESURAR COM POT ACABAR TOT PLEGAT.

Salut!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca