Incendi de dos cel•les i un intern mort al Dert

Continuen en augment els incidents greus per incompetència de la Secretaria

Malauradament ahir es van produir uns gravíssims fets al Dert del CP Puig de les Basses, en produir-se un codi vermell, quan tres interns d’origen àrab, amb un llarg historial d’expedients d’agressions i conflictes violents, i algun d’ells amb problemes psiquiàtrics, van protagonitzar dos incendis simultàniament en dues cel·les diferents, que van acabar amb la desgraciada mort d’un intern, dos més de ferits i tres companys que van haver de ser atesos a l’hospital per inhalació de fum i per l’agressió d’un dels interns implicats.

Només gràcies a la professionalitat i enorme entrega dels funcionaris s’estan salvant vides. Tan ahir a Puig com a altres centres com al darrer codi vermell a Quatre Camins, on els companys es juguen literalment la vida per fer bé la seva feina amb uns mitjans que no estan en condicions i fallen en el moment més delicat. Ahir novament va haver-hi manca de mitjans i deficiències materials. Evidentment UGTPRESONS denunciarem si calen les negligències ques’hagin produït i donem el nostre suport i desitgem una ràpida recuperació als companys.

UGTPRESONS ja fa setmanes que avisem que als centres penitenciaris de Catalunya hi ha un alarmant augment dels incidents molt greus i de les agressions envers els treballadors penitenciaris. Aquest fet només és producte de la nefasta política regimental que està portant a terme la secretaria.

UGTPRESONS ja vàrem traslladar a la consellera Ciuró que exigíem canvis profunds a la secretaria de mesures penals i que aquests moviments no podien demorar-se perquè la situació a les presons era molt tensa i delicada. Sembla que la primera mesura que es volia prendre era la creació d’una Direcció General d’Afers penitenciaris de la que encara no en tenim cap notícia.

UGTPRESONS volem que com sigui, bé a la secretaria amb la substitució de càrrecs o bé a la nova Direcció General, hi hagi una incorporació directa dels professionals de règim interior. Per molts bons professionals que es pugui disposar, mai es podrà substituir el coneixement adquirit en la pràctica professional de l’àmbit sobre el qual es vol incidir específicament, en aquest cas el d’interior. 

No és comprensible que una secretaria que vulgui desenvolupar la seva tasca de la millor manera possible, sobretot en la gestió dels protocols, els dimensionaments de les plantilles o d’altres gestions directament relacionades amb el règim interior de les presons, no compti amb la implicació directa dels professionals penitenciaris d’aquest àmbit, molts dels quals tenen una dilatada experiència i formació més que adequada per a poder desenvolupar-les amb total garanties.

Des de l’inici d’aquesta erràtica gestió, sobretot amb l’entrada en vigor de la circular 2/2021, no ha fet més que augmentar la conflictivitat. En menys de dos mesos podem comptar amb 3 codis vermells, intents de motí, nombroses agressions a funcionaris que han acabat a la mútua amb baixes laborals, dos morts, etc. És una evidència que no podem continuar d’aquesta manera.

Però no és només aquest el motiu, ja fa mesos que s’està produint aquesta tendència negativa a les presons, amb un altre més que discutible instrucció 2/2017 que va suposar bàsicament l’escurçament del temps en primer grau, on un article 93 va passar de 9 a 3 mesos de compliment, o la desaparició de l’aplicació de l’article 94 llarg.

Tot això ha afectat de manera decisiva al règim interior i especialment als Dert dels centres, on la manca de sancions exemplars, de mitjans coercitius o de formació per al personal, sobretot el de nova incorporació, ha estat una combinació de la qual ara en paguem les conseqüències, i que ha dificultat massa el treball i la relació amb els interns.

Però també afecta clarament a rehabilitació, que ha vist com aquestes mesures temporals impedien de facto qualsevol mena de treball amb garanties sobre els interns que estaven ingressats als Derts, que retornen immediatament als mòduls, el que també ha incidit clarament en l’augment dels incidents molt greus i de les agressions als treballadors.

I és lamentable que l’activitat de determinats agents externs al sistema, que contínuament intenten qüestionar la professionalitat del nostre col·lectiu i que, de ben segur ara aprofitaran per atacar-nos i difamar-nos novament, puguin influenciar la gestió del departament de justícia.

Però ho hem de dir ben clar, sense amagar-nos, estem a la presó, amb persones que estan complint sentències, moltes de les quals mostren sovint conductes antinormatives i agressives, i malauradament davant d’aquestes conductes cal adoptar mesures efectives per mantenir el principi d’autoritat i alhora la funció rehabilitadora, i ho fem amb la màxima professionalitat tot i les traves que malauradament ens hi posen.

Prou de circulars inútils, de canvis de cara a la galeria que afecten greument la nostra funció tan de custòdia com rehabilitadora, de menystenir el personal d’interior i no comptar amb ell per dirigir les presons, de no formar als seus treballadors, ha de ser el moment que es produeixin canvis importants.

Consellera, no hem d’esperar al fet que passi una desgràcia per actuar. UGTPRESONS li demanem que sigui valenta, que afronti la seva responsabilitat amb determinació i escometi els canvis profunds necessaris.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 28 de juny de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca