Reunió Comissió de seguiment

Accentuen la pressió restrictiva cap als seus treballadors

PERMÍS PER EXÀMENS FINALS. PRIMERA PROVA DE LA JU030

Després que el passat dia 21 la subdirecció de RRHH i Econòmics dictés la nota relativa els criteris de gaudiment pel permís per exàmens finals en centres oficials per concórrer a proves selectives que afecta aquesta prova prevista pel pròxim dia 23 de novembre de 2021, UGTPRESONS vam adreçar un escrit a la directora de Serveis, ja que considerem que de no donar el dia a tots els afectats per anar a l’examen com havien reclamat, s’hauria d’alliberar com a mínim del torn de nit al personal afectat.

Recordem que en el cas del procés selectiu per proveir 301 places de l’àmbit funcional d’execució penal del cos de diplomatura de la Generalitat de Catalunya (grup A, subgrup A2), educació social (número de registre de la convocatòria JU029), quan van fer la primera prova, van alliberar del torn de nit als afectats.

Doncs bé, sembla que amb presons el tracte ha de ser diferent tot i ser un col·lectiu que pertany al mateix departament i ens han anunciat que mantindran el que ja van comunicar i que no tenen la intenció de donar el torn de nit.

Els recordem en aquest sentit que el temps indispensable no ha d’incloure exclusivament els temps de la prova i el de desplaçament i que és un concepte que permet englobar, i que així ha de ser, el temps necessari per a garantir el descans del personal afectat que hagi de fer la prova, sense haver de demanar-te dies o canviar el torn.

UGTPRESONS manifestem que no poden menysprear els nostres interins d’aquesta manera i que mereixem el mateix tracte que els treballadors interins dels cos d’educadors. Hem demanat per tant que modifiquin el criteri, perquè cas contrari seria un greuge comparatiu envers criteris d’altres processos, i un nou atac al nostre col·lectiu. Ens han manifestat que valoraran de nou la situació i que ens diran alguna cosa molt aviat, ja que la prova és imminent.

INFORMACIÓ CONCURSOS DE PROVISIÓ 

Respecte al concurs específic de mèrits i capacitats per a la provisió de diversos llocs de comandament i singulars de l’àmbit de règim interior i administratiu dels centres penitenciaris de Catalunya (JUS/014/2019), l’administració ens informa que està pendent de resoldre el concurs de Puig de les Basses, encara aturat judicialment per un recurs i dos incidents d’execució, per l’afectació que pugui tenir.

SITUACIÓ REFORÇOS

L’Administració ens ha informat que de les 270 substitucions no renovaran la totalitat dels afectats un cop finalitzin contracte el pròxim dia 31 d’octubre. Tot i admetre les necessitats de personal dels centres esgrimeixen motius pressupostaris que impedeixen renovar un major nombre de reforços.

Ens informen també que després de passar 35 treballadors de la borsa a ocupar places vacants, ara només en manquen 17 que segueixen fent substitucions i que seran els propers en aconseguir plaça vacant. Quant al personal que resta fora de la borsa renovaran per estricte ordre de puntuació.

UGTPRESONS demanem la renovació de tots els reforços i substituts. Tal com estan els centres no poden utilitzar la manca de recursos econòmics per deixar les plantilles minvades i hem exigit que facin el necessari perquè això sigui possible. Els serveis als centres no entenen d’economia, hem de tenir el personal necessari per desenvolupar la nostra tasca en les millors condicions per oferir un bon servei i per fer-ho en unes condicions de seguretat adequades.

PHPT

UGTPRESONS hem denunciat algunes pràctiques que s’estan produint per part de la direcció i l’oficina de RRHH del Pavelló Hospitalari de Terrassa, respecte a la interpretació que es fa de l’anul·lació o no de dies personals sol·licitats pels mateixos treballadors quan pateixen algun fet sobrevingut (hospitalització o defunció d’un familiar i d’altres), abans del gaudiment del permís demanat. Per posar un exemple entenedor, si et demanes un dia d’A/P i aquell dia posteriorment hospitalitzen un familiar, o hi ha una defunció, no permeten renunciar al dia d’A/P i demanar el permís d’hospitalització que et pertoca, sinó que et diuen que com que el dia ja l’havies sol·licitat, ja tens prou per atendre el fet sobrevingut.

L’administració una vegada més, donant mostres de la seva habitual empatia vers els treballadors penitenciaris, i agafant-se a unes suposades sentències judicials, ens diu que el que es fa al PHPT és del tot legal. I no només això sinó que han amenaçat que en lloc de modificar la seva postura, la faran extensiva a altres centres perquè això no passi.

UGTPRESONS hem exigit que de manera immediata ens facin arribar aquestes misterioses sentències per tal que els nostres serveis jurídics puguin estudiar la legalitat d’aquestes pràctiques i prendre les mesures que considerem oportunes. Esperem que ens arribin els pròxims dies.

UGTPRESONS hem volgut afegir en un altre ordre de coses, que si són tan curosos, parlin amb l’oficina de RRHH del centre per tal que garanteixin que quan un treballador es demana un dia per quadrant i li deneguen, després no poden atorgar el seu gaudiment a un altre aleatòriament i a “dit” a gust de la direcció. Això sí que és reprovable, esperem que així ho traslladin i que no es repeteixi.

CRITERI TEMPS INDISPENSABLE PER VISITA MÈDICA

Ens topem aquí amb una nova problemàtica derivada de la nota informativa relativa a les absències justificades o als permisos concedits que inclouen el temps indispensable per a la seva realització, de 10 de març de 2021.

Som coneixedors que ara per ara, per gaudir del temps indispensable per anar a una visita mèdica o a un judici i poder gaudir del temps de desplaçament que correspongui, aquest s’ha de produir de manera efectiva, és a dir, el treballador ha de sortir del centre i retornar al centre en finalitzar el fet causant.

El problema ve quan a la nota informativa discriminen l’absència justificada i el permís concedit en funció de si és per motius de feina o personals, tot i que en ambdós casos tens dret a gaudir-lo. I et diuen que, si l’hora a la qual hauries de sortir o tornar a la feina coincideixen amb l’hora d’entrada o amb la de sortida de treballar, per motius de feina no caldrà que surtis ni t’incorporis a la feina, però si és per motius personals sí que ho has de fer o no et donen el temps de desplaçament.

UGTPRESONS ja vam denunciar aquest fet al juny, i crèiem que es compartia la nostra postura, que entenem és sensata i justa. Podem arribar a entendre que per gaudir del temps de desplaçament hagis de fer-lo efectivament, el que no compartim i entenem només com una nova mesura restrictiva cap als treballadors, un nou atac al col·lectiu i una manca absoluta de bona voluntat, és que quan el fet coincideixi amb les hores d’entrada o sortida de treballar no s’eximeixi al treballador d’haver de fer-lo sigui quina sigui la motivació del gaudiment.

UGTPRESONS entenem que una cosa és voler garantir que el desplaçament es produeixi efectivament de manera genèrica i un altre és voler impedir el gaudiment dels permisos per motius que únicament es poden explicar en el sentit de voler “rascar” hores dels treballadors

VESTUARI

L’administració ens informa que per diverses circumstàncies (certificats ISO, distribució, i d’altres) es va haver de modificar el ple d’encàrrec, i que el nou es publicarà els pròxims dies. A partir d’aquesta publicació manifesten que a començaments de novembre tenen previst rebre les mostres del nou uniforme dels diferents proveïdors que opten a guanyar la licitació. Es farà l’estudi i els respectius informes d’aquestes mostres i les qualitats d’aquestes, i es decidirà sobre el model definitiu cap a finals de novembre.

Posteriorment s’ha d’esperar tres mesos per acabar de definir la comanda i començar la producció i distribució als centres, el que es podria fer dos mesos després (previsiblement cap al mes de març o potser abril).

VALORACIÓ DE LA REUNIÓ

UGTPRESONS sortim d’aquesta reunió amb la sensació que l’empenta i les bones paraules amb les quals els nous càrrecs van presentar-se eren només això, bones paraules.

Hem vist com malauradament, la postura per afrontar la gestió del nostre col·lectiu és la de retallar al màxim, continuant amb les interpretacions restrictives, esbiaixades i  afavoridores als seus interessos, amb una manca absoluta de voluntat i empatia.

UGTPRESONS ja avisem, per aquest camí no anem bé, si aquest és el tarannà que pretenen mantenir ens trobaran al davant. Si pretenen encarar la legislatura a còpia de retallar i atacar totes i cadascuna de les pretensions dels treballadors acabarem malament.

No han de continuar pel camí de les notes, comunicats i sentències per atacar el nostre col·lectiu i ofegar uns treballadors que veuen com en altres aspectes molt més importants i cabdals, les actuacions no apareixen ni són prioritàries.

Treballadors que veuen com la manca de personal continua, la manca de comandaments intermedis continua, la pèrdua d’autoritat als centres continua, les agressions a treballadors augmenten, l’envelliment de la plantilla continua, l’acord de condicions laborals anacrònic continua. És aquí on calen actuacions contundents, no per retallar 2 hores de desplaçaments o negar permisos d’examen. Si aquestes són les seves grans mesures que han de redreçar la situació estan molt equivocats i ho trobem lamentable.

UGTPRESONS esperem que hi hagi un veritable canvi de rumb, d’aquesta manera no millorarem ni les condicions ni els ànims d’una plantilla esgotada. No se sorprenguin del que passa a les presons catalanes actualment, perquè és fruit de gestions com aquestes.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 28 d’octubre de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca