Demanem a la Consellera que s’alliberin per als nostres interins, les places de tècnics especialistes bloquejades pels concursos de comandaments

Honorable Lourdes Ciuró i Buldó
Consellera de Justícia
Carrer del Foc, 57 – 08038 Barcelona

Honorable Senyora,

Com vostè és coneixedora, ahir dimecres es va publicar al BOE la Ley 20/2021 de medidas urgentes para la reducción de la temporalidad en el empleo público, text que té com a objectiu abordar les següents problemàtiques:

  1. Evitar l’increment incessant de la temporalitat, limitant a tres anys els nomenaments d’interinatges i obligant (ara sí) les administracions a convocar aquestes places dins d’aquest mateix període de temps, cosa que de no produir-se comportaria l’exigència de les responsabilitats pertinents.
  2. Reduir l’alta taxa de temporalitat que presenten les diferents administracions mitjançant la convocatòria d’ofertes públiques que preveuran un dels següents dos sistemes de provisió:
  • Concurs-Oposició: s’hi inclouran les places ocupades de manera provisional amb anterioritat al 31 de desembre de 2017 i tindran una estructura d’una fase d’oposició que podrà ser no eliminatòria i d’una fase de concurs amb una valoració del 40% de la puntuació total del procés, destinada, principalment, a valorar el treball desenvolupat.
  • Concurs: s’hi inclouran les places ocupades de manera provisional amb anterioritat a l’1 de gener de 2016.

La nova estructura de sistema de concurs-oposició, que recull la citada llei, millora substancialment el que s’ha anat publicant els darrers anys, però és el segon procediment excepcional d’accés, el del concurs, el que pot significar una via segura per a que molts dels nostres interins i interines puguin consolidar un lloc de treball.

D’aquest sistema d’accés que preveu la Llei 20/2021 se’n podran beneficiar afortunadament alguns dels col·lectius que integren el nostre àmbit d’execució penal, com els juristes, treballadors socials, psicòlegs i educadors socials, però no tots, ja que el col·lectiu majoritari al nostre àmbit, el cos de tècnics especialistes, restaria fora d’aquesta possibilitat.

I el motiu pel qual els interins i interines del cos de tècnics especialistes no poden beneficiar-se ara d’aquesta possibilitat és perquè l’administració penitenciària es nega a convocar el concurs de comandaments de Cap d’Unitat i Caf i el de l’àmbit administratiu, ja que d’haver-se publicat i resolt, permetria la convocatòria pel sistema únic de concurs de més de 100 places del cos de tècnics especialistes, que resten “bloquejades” des d’abans de l’any 2016 per estar reservades a comandaments de Cap d’Unitat, Caf i EEAA, que ocupen aquests llocs de forma provisional.

UGTPRESONS considerem, i esperem que comparteixi amb nosaltres, que privar als interins i interines del cos de tècnics especialistes de la possibilitat d’accedir a un lloc definitiu per algun dels sistemes de provisió que preveu la Llei 20/2021, i més en concret per la via única del concurs, és una greu errada, ja que, tal i com recull el preàmbul de la citada Llei, aquesta possibilitat només es podrà donar una única vegada, per garantir així l’excepcionalitat de la mesura.

Només hi ha, doncs, una forma que permetria que els interins i interines del cos de tècnics especialistes  es puguin beneficiar de la possibilitat que dona la llei 20/2021 i passa per la immediata convocatòria i ràpida resolució d’un concurs de comandaments de Cap d’Unitat, de Caf i d’EEAA, ja que això suposaria transformar més de 100 places, ara reservades, en vacants pures.

Remarcar que el termini que indica la citada llei per a la convocatòria de les ofertes públiques és l’1 de juny de 2022, de manera que la immediatesa en la convocatòria d’aquests concursos de comandaments és clau per poder resoldre’ls amb prou temps i així incloure les vacants pures que es generin en el procediment exclusiu d’accés per la via del concurs.

UGTPRESONS considerem que els nostres interins i interines del cos de tècnics especialistes són clarament mereixedors de tenir l’oportunitat de consolidar un lloc de treball per les vies excepcionals que preveu la llei 20/2021, i, per això, li demanem que doni les instruccions pertinents per a que es dugui a terme la convocatòria urgent del concurs de comandaments de Cap d’Unitat, de Caf i d’EAA.

Per últim, li demanem una reunió urgent per tal de tractar aquest tema de manera monogràfica.

Resto a l’espera de la seva resposta.

Atentament,

Jordi Bremer i Cuscó
Responsable del Sindicat de Presons de la UGT de Catalunya

Barcelona, 30 de desembre de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca