Grup de Treball Penitenciari

La convocatòria de la reunió que inicialment havia de ser per tractar la incorporació del PRP al complement específic, amb motiu de l’emergència sanitària per la COVID-19, s’ha modificat per fer un monogràfic amb relació a les mesures a adoptar als nostres centres de treball. UGTPRESONS hem manifestat que entenem i ens alegrem que ens hagin convocat urgentment per aquest motiu, com de fet vam demanar per escrit, però que no entenem que això suposi deixar de parlar del PRP que recordem finalitza el 31 de desembre.

Comença la reunió i pren la paraula el subdirector general de Centres i Gestió Penitenciària per explicar primerament les mesures que han valorat en referència al personal de rehabilitació i oficines. Ens informa que a l’alçada d’any que estem, aquests col·lectius estan treballant ja al 50% i que, per tant, no es plantegen de moment els equips de treball que treballin en dies diferents com es va fer en els pitjors moments de l’any passat.

UGTPRESONS hem demanat que tot i treballar la meitat del personal, volem que es faciliti en la mesura del possible el teletreball per aquests col·lectius i que en finalitzar el període festiu nadalenc, si continuem malauradament amb una evolució negativa de la pandèmia, s’apliquin efectivament un règim de torns de treball amb grups establerts de presencialitat en dies diferents i amb teletreball.

El Subdirector manifesta que faran permanentment durant els pròxims dies un seguiment de l’evolució de l’emergència sanitària i que arribat el cas, efectivament es plantejaran implementar aquestes mesures.

Pel que fa al personal d’interior ens ha enumerat el seguit de mesures que tenen previst aplicar a partir d’avui mateix, en la línia de les adoptades també anteriorment, com són la possibilitat de fer voluntàriament el 2 i mig per a Gamv, Gamp, Cusi i Caf i la flexibilitat de canvis, sense límit i sense que computin en el nombre màxim anual i la sortida esglaonada de funcionaris.

UGTPRESONS hem demanat també que s’autoritzi l’horari 2/6 al personal d’interior que de manera voluntària el vulgui fer, però el subdirector ens diu que ara per ara volen evitar que es treballin torns de 24 hores.

Quan a cobrir les baixes que es produeixin confessen que actualment no disposen pràcticament d’efectius, però que la seva voluntat és evidentment la de cobrir totes les necessitats que es produeixin per cobrir els serveis. Per aquest motiu ens diuen que entre les diferents vies que estan mirant, contemplen la possibilitat de contractar treballadors que aprovin l’examen de l’oposició que s’està fent ara mateix, quan surtin les notes que s’estan corregint a marxes forçades per tenir-les al més aviat possible.

Front aquesta mesura excepcional, que suposa que entraran en contacte amb el sistema persones que mai han treballat a presons, el subdirector ha manifestat que de produir-se aquest fet, vetllaran perquè desenvolupin les seves tasques en llocs que no suposin un contacte directe amb els interns i ubicar-los a búnquers i accessos a ser possible.

UGTPRESONS hem mostrat el nostre absolut desacord en el fet d’haver d’arribar novament al punt d’haver de fer aquestes accions, que denoten altre cop el desastre en el qual es troba el nostre col·lectiu, i que com hem denunciat massa vegades, només se solucionarà amb la convocatòria de nous processos i l’increment net de personal.

El Subdirector ha continuat per explicar que un cop hem estat considerats com a col·lectiu essencial pel PROCICAT, en cas de contacte estret se’ns farà una prova PCR el primer dia, el quart i el setè, però que si no es tenen símptomes, es pot continuar treballant.

En referència al medi obert, tenen la intenció de buidar-lo i potenciar l’aplicació de l’article 86.4 als qui compleixin els requisits, però que això serà a partir del 10 gener, ja que ara estan de permís.

UGTPRESONS hem volgut deixar constància que els centres oberts pateixen molt la manca de personal, perquè les plantilles són curtes i es noten molt les baixes. En aquest sentit hem denunciat la manca de cobertura al CO de Girona de diversos GO i Crimo que estan distorsionant el servei.

Quant a la població reclusa, en referència als nous ingressos tenen la intenció de fer-los la prova PCR i mantenir-los confinats fins a tenir el resultat. El comitè de crisi informarà positivament sobre aquesta mesura, però falta que s’aprovi definitivament. En el cas dels permisos la intenció és la mateixa, però en aquest cas el comitè de crisi no ho té tan clar, perquè ho assimila al treball per torns dels professionals quant a les entrades i sortides periòdiques.

Pel que fa a les visites, han elevat al PROCICAT la possibilitat de demanar-los el passaport COVID, però no saben encara si ho podran fer perquè afecta la llei de protecció de dades i drets fonamentals. En cas de no estar vacunats, estan valorant dues possibilitats, o bé fer el test d’antígens al mateix centre o fer-ho a la farmàcia, però encara no han definit com ho faran doncs la gestió no és fàcil.

En altres aspectes es plantegen reduir al 50% les comunicacions, aglutinant dues comunicacions en una i com a darrer recurs suspendre-les si l’evolució del brot empitjorés i fos necessari, mantenir de manera indefinida les 20 trucades telefòniques que es van autoritzar, la pujada voluntària o separar en grups les destinacions.

Abans de finalitzar la reunió UGTPRESONS hem insistit a parlar del PRP i hem demanat que se’ns facilitin les dades quant a l’import destinat als pressupostos per aquest complement, els professionals que l’han de percebre i les dades referents als darrers trimestres en referència a quants treballadors l’han cobrat i quants no ho han fet.

El subdirector general de Recursos Humans i Econòmics diu que ens facilitarà aquestes dades i que ens emplaçaran ben aviat per mantenir la reunió que ahir van ajornar. També ens faran arribar informació amb relació a la convocatòria del concurs de trasllats de Tècnics Especialistes que tenim pendent i del concurs de Puig de les Basses, sembla que tenen previst que estigui resolt al febrer i es podrà així finalitzar amb el de comandaments i convocar el de Cusi i Caf.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 23 de desembre de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca