La Direcció del centre no compleix amb la legalitat vigent

UGTPresons denunciem que la direcció no compleix els articles 16 i 16.d de la LOGP, l’article 99.1 del Reglament Penitenciari ni l’article 96.2 del Codi Penal

La situació dels malalts mentals internats al CPPONENT, així corn la resta de centres penitenciaris de Catalunya, crida l’atenció la profunda desprotecció i desemparament legal que tenen.

L’article 16 de la LOGP i l’article 99.1 del Reglament Penitenciari ens diuen que:

“Qualsevol que sigui el centre en el qual tingui lloc l’ingrés, es procedirà de forma immediata a un completa separació, tenint en compte el sexe, emotivitat, edat, antecedents i l’estat físic i mental.”

L’article 16.d ens diu que:

“Els que presentin una enfermetat o deficiències físiques o mentals, estaran separats dels que puguin seguir el règim normal del establiment.”

Doncs perquè la Direcció no pren nota d’aquest apartat i manté als interns amb patologia psiquiàtrica als mòduls? Li recordem que tenim interns amb trastorn bipolar, esquizofrènia paranoide, trastorn psíquic, trastorn per dèficit de atenció i hiperactivitat (TDAH).

La gran majoria d’aquests interns ha sigut protagonistes d’alteracions de l’ordre, trencaments de cel·les i AGRESSIONS A FUNCIONARIS. Tot i així, com es que continuen en departaments o mòduls els quals es troben desprotegits i desemparats?

L’article 96.2 del Codi Penal diu que:

“L’ordenament jurídic-penal espanyol preveu la mesura d’internament en un centre psiquiàtric com a mesura privativa de llibertat.”

En aquest sentit, la direcció de Ponent ha de vetllar i fer complir les lleis i reglaments que emparen als interns amb patologies mentals.

Per tot això, li transmeten un seguit de propostes que ajudarien a millorar la seguretat del centre, per tal d’evitar casos d’alteracions greus de l’ordre d’interns amb patologia mental:

  • L’adopció de mesures preventives quan ingressen a presó. Se’ls hauria de traslladar preventivament uns dies a infermeria per un millor seguiment i avaluació del trastorn i medicació pautada.
  • Més dotació de mitjans sòcio-sanitaris per l’assistència de malalts mentals crònics. És a dir, creació d’unitats psiquiàtriques, habitacions psiquiàtriques i trasllats a altres unitats o hospitals psiquiàtrics.
  • Creació de programes específics de coordinació per a què els malalts mentals que romanguin a presó, puguin rebre una assistència psiquiàtrica adequada: Programes de reinserció laboral i Programes de rehabilitació i reinserció.

Si la Direcció no pot donar compliment a totes aquestes propostes, ni a l’empara legal dels articles abans referits, la millor solució hauria de ser el TRASLLAT D’AQUESTS PRESOS A ALTRES CENTRES PENITENCIARIS que tinguin els recursos necessaris.

El que no es de rebut es que s’alerti amb informes de involucions i alteracions d’interns amb patologia psiquiàtrica i la Direcció no doni resposta i mantingui als interns als mòduls.

Lleida, 9 de desembre de 2021

Secció sindical d’UGTPRESONS al CPPonent

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca