Reunió Grup de Treball Penitenciari

LA CONSELLERA RATIFICA AMB LA SEVA SIGNATURA L’ACORD DE JUBILACIÓ ANTICIPADA

UGTPRESONS vam assistir ahir a la ratificació del Preacord sobre la jubilació anticipada signat el passat dia 26.11.2021 amb el Departament de Justícia, amb la signatura de la consellera de Justícia Lourdes Ciuró i la resta d’organitzacions sindicals del Grup de treball penitenciari dependent de la Mesa Sectorial de Negociació del Personal d’Administració i Tècnic.

Aquest acord contempla el compromís a impulsar el desplegament normatiu per part dels òrgans competents de l’Estat que permeti l’entrada en vigor de la jubilació anticipada durant l’any 2022. En aquest sentit, la consellera ens va informar que ahir mateix es presentaria una esmena al senat perquè s’inclogui als pressupostos estatals una partida pressupostària especifica per possibilitar la jubilació anticipada dels cossos penitenciaris, com així ha estat.

Un cop signat l’acord es va iniciar pròpiament la reunió del Grup de Treball Penitenciari. UGTPRESONS vam demanar que ens informessin al respecte al protocol introduït per la circular 2/2021, de la qual havíem demanat la derogació o modificació substancial. El Subdirector General de Centres ens va comunicar que la pròxima setmana s’enviarà als equips directius de tots els centres el nou protocol, que no és encara el definitiu, per tal que es pugui valorar el seu contingut i fer les aportacions que considerin oportunes, per consensuar el document definitiu.

UGTPRESONS hem exigit que aquest consens s’ha d’obtenir, com a mínim, amb la participació aquesta valoració, dels caps de serveis dels diferents centres, com a màxims responsables del personal d’interior. Ens han assegurat que així seria i a més a més ja ens ha avançat que el protocol s’ha sintetitzat notablement, reduint pràcticament a la meitat el seu contingut, fent-lo més operatiu, amb la modificació entre d’altres dels annexos 2 i 5 o l’eliminació de la referència a la cel·la encoixinada. Esperarem a veure el contingut per a opinar al respecte a la suficiència o no de les modificacions que hagin introduït.

UGTPRESONS vam demanar com es troba l’estudi del dimensionament de la plantilla que s’estava fent. Portem molt de temps denunciant que arrosseguem una pèrdua de personal que calculem està al voltant dels 500 efectius i volem que des del departament es quantifiqui definitivament, s’informi al respecte i es faci el necessari per introduir places de nova creació als cossos penitenciaris. I això només es pot aconseguir amb pressupost i nous processos, per la qual cosa el departament de justícia amb la consellera al capdavant, han d’exigir i obtenir del govern els recursos necessaris i que no passi com sempre que el gruix acaba destinat a altres departaments. La mateixa consellera ha admès aquest fet a la seva intervenció inicial, amb la voluntat de posar-hi solució.

El subdirector general de Recursos Humans i econòmics es va comprometre que l’estudi del dimensionament es presentarà abans del pròxim mes de febrer. Arribat aquest moment, en el que no contemplem un altre escenari que no sigui el de reflectir la realitat de la manca de personal que patim les presons catalanes, la subdirectora general de Recursos Humans i Relacions Laborals va dir que s’està treballant per tenir ofertes de places de manera sistemàtica, sense concretar res més.

UGTPRESONS vam exigir en aquest sentit que es convoqui el concurs de comandaments de Cap d’Unitat i Caf, el que donaria la possibilitat a aquests comandaments de consolidar la seva plaça i, per altra banda, permetria alliberar les gairebé 200 llocs base que tenen reservats i que es podrien oferir posteriorment. De la mateixa manera vam exigir que es convoqui d’una vegada el concurs de trasllats de tècnics especialistes que està pendent fa mesos.

Quant a la incorporació del PRP a l’específic, ens van convocar a fer un monogràfic el dijous dia 9. UGTPRESONS ja els vàrem avançar que no contemplem un altre escenari que no sigui la incorporació de la quantitat íntegra al complement específic.

Pel que fa a la segona activitat, ens van informar que actualment n’hi ha 66 en data de novembre i que adaptacions de treball n’hi ha 176. Volen seguir treballant en la modificació i millora de la segona activitat, amb la base de l’Informe del Grup de Treball per a l’estudi de la Jubilació Anticipada i de la 2a activitat dels cossos penitenciaris, però que a hores d’ara no hi ha cap concreció al respecte i, per tant, continuarem amb l’endèmica manca de llocs susceptibles de ser destinats a segona activitat.

No hem d’oblidar, però, que l’informe concloïa que la 2a activitat no és la solució per abordar la problemàtica relacionada amb l’elevada mitjana d’edat dels professionals penitenciaris, i que només l’accés a una jubilació anticipada podria significar una solució efectiva i real a la nostra problemàtica.

Abans de donar per finalitzada la reunió, el subdirector de Recursos Humans i Econòmics ens ha informat que, tal com s’havia reclamat, s’ampliarà el període per poder gaudir dels dies d’assumptes personals i compensació de festius un mes, fins al 28 de febrer de 2022.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 03 de desembre de 2021

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca