Agressió molt greu al CP Puig de les Basses

Tot just ha passat una setmana des de l’agressió al CP Quatre Camins que ara novament li toca al nostre centre penitenciari. En aquest cas diumenge passat durant el torn de nit, al DERT, un intern amb antecedents violents va calar foc a la cel·la, i quan els companys van acudir a socórrer va aprofitar la situació de fum i emergència, per abalançar-se violentament amb un objecte punxant manipulat que va utilitzar per clavar-lo als companys en zones vitals com ara el cap, en repetides ocasions i amb una agressivitat desmesurada. Només gràcies a la ràpida actuació dels allí presents es va poder finalment reduir a l’intern, no sense abans ocasionar serioses ferides a diversos companys. Dos van haver de rebre punts de sutura al cap i la resta diverses ferides i contusions. 

Clarament, la finalitat de l’intern era posar fi a la vida dels companys, com així verbalitzava, i novament ho va intentar unes hores més tard, quan es va tornar a repetir una nova situació d’extrema agressivitat. En aquesta ocasió va destrossar les càmeres de videovigilància i posteriorment i durant la intervenció dels companys, va destrossar l’escut i va arrencar el casc d’un d’ells, aconseguint agredir amb cops de puny i puntades de peu als allí presents. El resultat final tristament són diversos companys atesos als serveis mèdics i la mútua, amb múltiples contusions i talls.

UGTPRESONS anem denunciant des de fa molt de temps les polítiques penitenciàries de la SMPRAV, que no fan més que deixar-nos desprotegits i com any rere any se’ns ha anat traient autoritat. No cal ser cap il·luminat per arribar a l’arrel del problema i és que tant els interns com els treballadors, així com el mitjà en què treballem durant anys, són els mateixos, però, en canvi, l’escalada de violència ha anat en augment, des de l’aplicació de les noves mesures penitenciàries, que és l’única variable introduïda en aquest macabre joc en què es posa de debò perill no només la seguretat dels centres, sinó també la integritat dels treballadors.

UGTPRESONS exigim per part de la SMPRAV mesures urgents per fer front a aquesta escalada d’agressions i conflictivitat:

  • Personal del medi i amb experiència per redactar protocols i circulars (es vol rellevar el subdirector d’interior del CPPB amb personal sense cap experiència d’interior).
  • Més dotació, formació i mitjans materials als DERT per fer front al servei (tenim al reglament penitenciari material coercitiu autoritzat com els aerosols d’acció adequada, que no se’ns volen proporcionar i ens ajudaria molt a l’hora de minimitzar les agressions físiques en les intervencions en cel·la).
  • La necessitat de redactar per part de la SMPRAV un protocol específic i sistemàtic per a interns de perillositat extrema, amb mesures concretes de seguretat i protecció per als companys, i així fer front al servei amb un mínim de garanties (aquest perfil d’interns no haurien de tenir ni encenedor a les cel·les entre altres coses).
  • Tornar a revisar la Circular que fa tot just uns dies han modificat (és clarament insuficient les pinzellades que li han donat, i no fa res més que desprotegir el treballador i generar por i desconcert davant les prefectures de servei cada vegada que hi ha un AP o una immobilització.

UGTPRESONS també volem denunciar el menyspreu als companys i la manca de tacte, humanitat i professionalitat per part del comandament d’incidències que va estar de servei durant tots dos incidents (secretari tècnic jurídic), que no es va moure de la cadira, per desplaçar-se al centre en el moment de l’incident, davant d’una situació tan greu, tot i estar com és lògic informat de la situació. Quan això mateix passa a un intern es desplaça tota la cúpula de SMPRAV, i es creuen tota Catalunya en temps rècord, però sembla que quan és a la inversa els treballadors no requereixen aquest interès i preocupació i fins i tot el comandament d’incidències, no arriba ni als mínims de ser al costat dels seus treballadors/companys.

UGTPRESONS espera una resposta immediata a les nostres demandes per part de la Direcció i la SMPRAV per fer front a aquesta situació límit d’escalada de violència als centres penitenciaris.  Els companys estem arribant a un límit difícil de suportar, i que ningú no sap com pot acabar.

UGTPRESONS desitgem una ràpida recuperació de les greus agressions sofertes als companys, als quals donem tot el nostre suport.

Salut!

Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP Puig de les Basses

Figueres, 4 de maig de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca