Escrit de la secció sindical de Brians 2 a la Consellera

Honorable Consellera,

Amb aquest escrit, des de la secció sindical d’UGTPRESONS al CP. Brians 2 pretenem fer-li arribar el nostre descontentament i quasi desesperació amb el departament de Justícia, del qual és vostè responsable, i en especial amb la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Creiem que, d’una banda, vostè està fent tot el possible per arreglar tot l’enrenou que s’ha trobat només començar el seu mandat, i li volem agrair la feina que s’ha fet fins al moment respecte a millores molt importants com l’inici dels tràmits per assolir la jubilació anticipada del nostre col·lectiu, i la tramitació al congrés per a reconèixer als funcionaris de presons com a agents de l’autoritat. De fet, són unes millores que des d’UGTPRESONS fa temps que venim lluitant i demanant, i vostè ha volgut desbloquejar aquesta situació.

És per tot això que tenim encara un raig d’esperança en què vostè pugui canviar la situació que estem patint fa un llarg temps respecte a la seguretat, a la falta de personal i sobretot, el bloqueig i blindatge que de part de la secretaria estem patint contínuament. Estem arribant a un punt de desgast físic i psicològic sense precedents.

Primer punt:

Com vostè sap estem patint diàriament agressions als centres penitenciaris sense cap repercussió penal per als interns autors de les mateixes o si més no, les que es duen a terme són molt suaus, per dir-ho d’una manera entenedora. El ritme d’agressions als centres penitenciaris de Catalunya està creixent d’una manera exponencial com mai havíem viscut, en número i en gravetat. La sensació que tenen els interns d’impunitat total, és real, així ho verbalitzen ells mateixos, i el pitjor és que cada dia que passa va a més sense que ningú faci res per aturar aquesta espiral de violència. Tot això és extensible a tots centres penitenciaris de Catalunya. Si ja estàvem farts de patir múltiples agressions, des de l’entrada en vigor de la nova circular 2/2021, la situació va empitjorar encara més i ara ja ens trobem absolutament desbordats. Amb les modificacions introduïdes per la circular 1/2022 no hem vist cap canvi substancial i no és que tot continuï igual que abans del canvi, sinó que encara està empitjorant molt més.

No sabem com assolir aquesta situació i li expressem amb la mà al cor, la nostra desesperació per no saber com treballar sense veure la nostra integritat física, mental i laboral en perill constant. La por a anar a fer feina s’està estenent entre les plantilles dels centres com mai havia passat. Estem cansats de veure companys amb informacions reservades per fer intentar fer la feina el millor possible, tenint en compte els precaris mitjans dels quals disposem, i sembla que tota la feina que fem la fem malament i que estan esperant qualsevol errada per portar-nos a inspecció o si més no, expedientar-nos.

Segon punt:

La falta de personal és un clam al cel i sembla que va en augment. La plantilla està molt envellida i aquest és un tema que tot i semblar que ho teniu present, els efectes al dia a dia de les presons, pensem que desconeixeu. No ens oblidem si us plau, que estem treballant a una presó, amb tot el que això comporta. Es molt dur i molt preocupant la poca consideració que per part de la Secretària, des de el Departament, i fins i tot de l’opinió pública se’ns té.

Som servidors públics, som els seus treballadors, i tenim dret a treballar amb seguretat, tenim dret a no patir diàriament agressions. Tenim dret a què la secretaria posi fi a aquest greu problema de seguretat, penositat, falta de personal i total abandó cap als seus treballadors. És la seva responsabilitat garantir aquests drets que com a treballadors tenim.

No heu d’oblidar que això és una feina, la qual fem amb professionalitat i amb orgull, però no venim aquí per ser agredits físicament ni verbalment de manera continuada, ni a què es posin en dubte totes les nostres actuacions. Estem totalment desemparats i ho sabríeu si els responsables de la Secretaria tinguessin el mínim interès en nosaltres i no en qüestions polítiques. Estem parlant de vides humanes, les nostres.

És molt fàcil opinar i menyscabar la feina que es realitza a interior, és molt fàcil tirar per terra tota la feina i tota la contenció que es realitza diàriament, és molt fàcil fer veure com que no passa absolutament res perquè les maleïdes, i maquillades, estadístiques així ho mostren, i sembla que només viuen de les mateixes i que nosaltres som números en un powerpoint. Doncs no, som persones, i tot surt el millor que es pot gràcies a la feina i professionalitat dels seus treballadors que amb orgull realitzem aquesta feina.

Volem que de la seva mà, sensibilitzar a la Secretaria fent-li pensar amb la mà al cor, que passaria si estiguessin els seus fills treballant en aquestes deplorables condicions i patint dures i perilloses agressions. Ens preguntem si continuarien analitzant només les estadístiques.

Tercer punt:

Li demanem que posi fi al bloqueig que des de la Secretaria estan duent a terme respecte al Programa de Rendiment Professional que hem perdut des del gener d’aquest any 2022 i no hi forma que ens ho puguin pagar amb la partida de més de 6 milions d’euros que està destinada per aquest concepte.

Li demanem que es posi fi a la no transparència que existeix amb l’ATRI i amb les comissions de serveis i places de comandaments que surten i que la majoria ja estan donades fa temps. Exigim un concurs de trasllats d’una vegada per totes i l’informem que des del 2015 no s’ha celebrat cap concurs. La plantilla té dret a moure’s segons les seves necessitats de vida i set anys és massa temps.

Li demanem un estudi intensiu per poder augmentar de la partida pressupostària per als centres que ho necessitin per fer front al correcte manteniment de les instal·lacions.

És per tot el que s’ha exposat anteriorment, que li demanem la seva ajuda, la seva atenció i la seva disposició, i com a Consellera de Justícia que faci tot el possible per fer arreglar aquests greus problemes que estem patint cada dia i que la Secretaria és responsable i totalment conscient. Li reiterem el nostre agraïment per tota la feina que està fent i confiem que millorin les nostres condicions laborals i de seguretat.

Salutacions.

Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP. BRIANS 2

Sant Esteve Sesrovires, 24 de maig de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca