Reunió grup de treball d’incidents

UGTPRESONS ens vam reunir dimarts al districte administratiu amb responsables de la secretaria, encapçalats el subdirector General Pedro Domínguez, per rebre informació respecte de les agressions als centres penitenciaris de Catalunya.

El mateix subdirector ha pres la paraula a l’iniciar la reunió per incidir en la importància de la revisió i anàlisi que es fa dels incidents greus que es produeixin als centres, per així millorar la nostra praxi i poder aprendre o corregir, si cal, les actuacions i fer els canvis necessaris en els procediments i protocols corresponents arribat el cas. Ha volgut fer èmfasi que és una tasca absolutament orientada a aquests objectius i a cap altre, i ha volgut posar en valor la col·laboració i informació que els professionals aporten en aquest important procés.

Entrant en matèria, ens han informat després d’una etapa d’incertesa provocada per la pandèmia, s’ha de continuar amb la realització de les GAPs i les pràctiques professionals, fins a arribar a tots els treballadors penitenciaris. UGTPRESONS estem totalment d’acord a formar la plantilla, però que això s’ha de fer en horari laboral i no es pot obligar ningú a fer formació en la seva lliurança, com ha succeït a vegades, i així ho hem defensat.

UGTPRESONS compartim que la formació és importantíssima i necessària, però cal una formació continuada en el temps per tenir màximes garanties que repercutirà efectivament en la pràctica laboral. I això només es pot aconseguir apostant per una formació de qualitat amb una escola penitenciària pròpia.

L’administració comparteix totalment aquest posicionament, i tant des de la secretaria com des del departament tenen aquesta visió. Això no obstant, ara per ara això no és possible, encara que diuen que s’està treballant per assolir a aquest objectiu en un futur, esperem no massa llunyà.

En un altra línia, ens informen del treball que continuen fent en la línia de focalitzar perfils d’interns que requereixen una major atenció, no només quan a la seva detecció sinó també per a l’actuació amb ells (protocols, etc.), és a dir, per pal·liar i prevenir conductes. Tot això, per donar més i millor informació als treballadors que els ajudi a aquesta detecció i poder així conèixer aquells interns que puguin tenir determinades conductes desviades i ser més curosos amb aquests.

Prèviament, ens han presentat unes dades dels 4 primers mesos d’aquest any, amb les agressions produïdes i els funcionaris afectats. UGTPRESONS no depreciem aquesta feina ni les dades que ens faciliten periòdicament en aquests sentit, molt útils i que demostren transparència. Però de la mateixa manera evidenciem el que reflecteixen clarament les dades, que no és una altra cosa que l’augment de les agressions que patim, tant de les greus com de les lleus.

UGTPRESONS a banda d’aquesta feina, hem volgut denunciar la sensació de manca de seguretat que es viu als centres, amb una cada vegada més preocupant pèrdua d’autoritat, que és sense dubte un dels factors facilitadors d’aquesta escalada d’incidents violents i de manca de respecte que estem patint ja fa massa temps.

Des de la secretaria, admeten evidentment aquest augment de les agressions, tot i que manifesten que aquesta sensació d’inseguretat a l’hora de desenvolupar la nostra tasca l’han detectada bàsicament als Derts i Ds. Aquest és un fet que UGTPRESONS també hem denunciat ja en diverses ocasions, que els departaments de règim tancat estan desbordats i molts d’ells en estat precari, com en el cas de Ponent.

UGTPRESONS hem volgut insistir en aquesta sensació de manca de seguretat que pensem engloba molt més que els departaments de règim tancat, i hem demanat que per començar, cal que es garanteixi el compliment del reglament i de les circulars en el sentit més ampli a l’hora de corregir conductes antinormatives, cal complir les sancions íntegrament, cal complir els primers graus quan sigui necessari, sense escurçaments forçats per retornar interns al mòdul abans del que seria desitjable, cal ser estrictes amb les manques de respecte i no minimitzar els episodis que suposin un menyspreu i una pèrdua de “prestigi” pels treballadors penitenciaris. Tot el que no siguin accions exemplificadores en les mesures a prendre després d’un incident contrari al reglament, no farà més que donar ales a aquesta situació d’escalada de la conflictivitat.

La subdirectora General ha manifestat que evidentment cal complir amb el reglament, però que tampoc podem permetre que es produeixin fets com els que denunciem i treballaran perquè això no es produeixi i evitar  amb totes les eines que tenim al nostre abast, noves agressions.

Ha aprofitat també per informar-nos que en aquesta línia de prevenció, es va signar un acord amb salut que permetrà formar grups d’avaluació per interns amb trastorn de la conducta o de la personalitat, que anteriorment estaven fora del nostre abast, el que és prou important, ja que com tots sabem, tenim un gran nombre d’interns amb aquests perfils que s’escapaven de complir determinades mesures quan es produïa algun fet.

Altres mesures que estan treballant són la creació d’unitats intermitges als centres, mòduls on anirien destinats interns d’alta complexitat (vulnerables), que als mòduls ordinaris són diana d’altres perfils assetjadors. I també, estan treballant amb el que anomenen RICVI (risc extrem de conducta violenta), del qual es farà un estudi tècnic per a després amb el departament de salut establir mesures concretes a aplicar.

UGTPRESONS valorem el fet que s’adonin de la greu situació que estem patint als centres penitenciaris i que estiguin treballant per donar resposta i reconduir aquesta situació i donar eines i suport als professionals, però no n’hi ha prou, cal que als centres es vegi aquest recolzament amb mesures concretes i un canvi en la manera de treballar.

Si realment volen treballar amb les mesures i en la línia que ens han volgut transmetre a la reunió, cal que facin saber als centres de treball i a les direccions dels centres, no podem permetre laxitud en les mesures a prendre ni flexibilitat en el compliment de les mateixes i UGTPRESONS així ho hem demanat explícitament al subdirector General. Volem acabar amb l’escalada  d’agressions i manques de respecte, si cal fer altres mesures de pressió, no en descartem absolutament cap.

Salut i cuideu-vos!

UGTPRESONS

Barcelona, 19 de maig de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca