Escrit al Director General reclamant una defensa pública dels professionals penitenciaris

Sr. Cèsar Galván

Director General d’Afers Penitenciaris

Carrer Foc, 57 – 08038 Barcelona

Benvolgut,

Ahir dia 21 de juny un mitjà digital es va fer ressò de les conclusions emeses el passat 15 de juny pel “Comité por la Prevención de la Tortura del Consejo de Europa” i per l’equip de treball del “Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura del Síndic de Greuges” durant la Jornada del Dia Internacional de suport a les víctimes de la tortura 2022, en la que es van exposar suposats exemples de males pràctiques als centres penitenciaris.

Aquest mitjà va reproduir també les declaracions del Sr. Iñaki Rivera on ens vilipendia i desacredita per enèsima vegada posant de nou en tela de judici la professionalitat dels gairebé 5.000 treballadors i treballadores que desenvolupem funcions en un àmbit tan complicat com són els centres penitenciaris catalans.

Pot consultar l’article en aquest enllaç:

https://www.elsaltodiario.com/tortura/contenciones-mecanicas-carceles-catalanas-cien-horas-atada-colchon-32-veces?&utm_medium=social&utm_campaign=web&utm_source=whatsapp

Malauradament, estem acostumats que el personatge en qüestió posi en entredit la professionalitat dels treballadors penitenciaris, però considero que les noves declaracions realitzades, recolzades en dades absolutament falses que deixen entreveure una conxorxa estamental adreçada al maltractament dels interns i les internes, són un atac directe a la nostra institució, al nostre sistema penitenciari, al Departament de Justícia, a la nostra Consellera i, per extensió, al Govern de la Generalitat.

A l’article denuncia que les contencions practicades entre 2018 i 2020, i cito textualment:

  • “No son ni más ni menos que una confirmación pública de una situación que sólo podemos calificar de espeluznante en lo cuantitativo y en lo cualitativo”.
  • Se tendría que derivar a la Fiscalía para que investigue las posibles responsabilidades que se puedan derivar”.
  • “Se mantienen persones atadas durante más de 20 horas a pesar de encontrarse tranquilas y que estuvieron más de 6 horas sin que nadie comprobara su estado”
  • “Hay una cifra invisible de contenciones practicadas però no oficialment registradas”.

En resum, que no només continua acusant públicament els professionals penitenciaris de torturadors, sinó que ara dona un pas més i manifesta que ho fem amb la col·laboració necessària i complicitat dels comandaments dels centres, dels equips directius i de tot el Departament de Justícia.

Això sí, obvia esmentar les gairebé 1.500 agressions que els professionals penitenciaris hem patit al llarg del mateix període 2018-2020, dades que sí són certes i consten al portal de la transparència del Departament.

Considero que forma part de la seves obligacions defensar els professionals penitenciaris dels atacs que puguem rebre de l’exterior, i més quan aquests són manifestament falsos i estan destinats a destruir tant la imatge dels professionals penitenciaris com la pròpia institució.

És per això, que li demano una resposta pública i contundent contra aquesta o qualsevol altra declaració que aparegui als mitjans de comunicació difamant els professionals penitenciaris, ja que de no fer-se semblaria una acceptació de les calúmnies que s’aboquen contínuament sobre tots nosaltres.

Resto a l’espera de la seva resposta.

Atentament,

Jordi Bremer i Cuscó

Responsable del Sindicat de Presons de la UGT de Catalunya

Barcelona, 22 de juny 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca