Reunió amb la direcció

Assisteixen per part de la Direcció del centre el Sr. director, la secretària tècnica jurídica, la Gerent, la Cap de la  unitat de suport als equips directius i la cap de l’oficina de recursos humans. Per la part sindical UGTPRESONS i CC.OO.

OBRES

Comença el director explicant les obres del primer tram de la carretera d’accés al centre, obra llargament reivindicada i que resta pendent després que el departament de justícia arrangés el tram més llarg entre l’autopista i el CP. Les obres ja han començat i s’han desviat els vehicles pesants pel camí que hi ha entrant a Granollers. 

Ara estan delimitant les obres al pont sobre les vies de Renfe que cal refer pel que fa als elements de protecció i després asfaltat. Es farà durant l’estiu. Sembla que el tram que restava pendent entre aquest pont de les vies (ADIF) i el pont de l’autopista (que correspon a l’Estat) sí és del departament, així que es podria haver fet quan van fer el tram llarg. Es tracta d´un tram que no supera ni els 100 metres, així que caldrà veure si es posen també mans a l’obra.

PERSONAL

La cap de RRHH explica la situació de la plantilla. Si cada any a l’estiu ens trobem una plantilla justeta, aquest any la dificultat de cobrir el servei és esgarrifosa. Tenim un total de 84 baixes mèdiques, de les que 66 corresponen a personal d’interior, 9 a tractament, 5 a oficines i 5 a laborals. A això cal sumar que tenim un total de 30 adaptacions que cal col·locar en serveis adients.

De les baixes d’interior, tenim cobertes només 28, per tant, restant sense cobrir 38, una veritable bogeria. UGTPRESONS ja hem reiterat diverses vegades a la mesa corresponent que això no pot continuar així i que són responsables de qualsevol desgràcia que puguem tenir als centres fruit de la manca endèmica de personal.

UGTPRESONS tenim molt clar que la solució no depèn de fer hores extres, amb les que no estem d’acord perquè suposa fer la feina bruta que la secretaria no fa i recolzar la nefasta política en matèria de personal, sense oblidar el desgast que suposa per tota la plantilla.

Pel que fa a les adaptacions, la direcció entén que suposen un problema en el conjunt de la plantilla, però novament fa un recordatori general de les condicions de les adaptacions: sols implica l’adaptació temporal i revisable del lloc de treball a les necessitats  de cada cas concret sense que això es tradueixi a l’assignació automàtica i definitiva a un departament, unitat i/o accés.

UGTPRESONS hem instat la direcció i RRHH que ara que ve l’estiu, amb molts canvis de mòduls dels treballadors, es faci una distribució adient pel que fa als doblatges al mateix lloc, a fi de facilitar els relleus  i facilitar la mobilitat del funcionariat. Cal evitar estar 15 hores a un accés, per exemple.

Un altre tema on UGTPRESONS hem tornat a incidir és en què es permeti que els companys àrees mixtes prestacions de cap de setmana puguin marxar dos de cop en comptes dun, com a mínim en les èpoques no vacacionals, ja que del contrari no hi ha caps de setmana a l’any per tal que puguin lliurar tots, atesos els dies i hores generades per antiguitat. La direcció comenta que ho valoraran i que no posaran problemes al respecte.

RISCOS LABORALS

Fa unes setmanes UGTPRESONS va portar al centre al responsable de riscos laborals que va fer un estudi detallat de les deficiències al centre. L’informe de l’estudi, contundent, es va remetre a la direcció per tal que el traslladessin a qui correspongui, ja que el nivell de deixadesa en algunes unitats és altament preocupant per la salut i seguretat del personal que hi treballa. Especialment deteriorada està la zona de vestidors dels treballadors, DERT, edifici centre, oficines, MSOB, oficina rrhh, MR5 així com els mòduls nous, especialment el MR8. Aquestes deficiències són una prioritat per UGTPRESONS, però ho haurien de ser per la secretaria, que ha de vetllar per la seguretat dels seus treballadors públics i dels interns, a fi d’evitar una desgràcia.

A UGTPRESONS coincidim amb la direcció que el servei que presta l’empresa de manteniment és totalment nefast al que cal afegir l’alt grau de vandalisme que pateixen algunes unitats, com el DERT o el MR5 que fa que constantment calgui arreglar-hi coses. Precisament UGTPRESONS posem èmfasi en el fet que les deficiències trobades al DERT, pel que fa a l’estructura i dotació d’uniformitat d’intervenció és escandalosa; es posa en risc la vida de persones i sembla que el departament miri cap a un altre costat. No ens cansem de dir-ho: la seguretat dels treballadors ha de ser la prioritat i unes instal·lacions en condicions pèssimes no ajuden ni motiven. Cal una actuació ràpida. La direcció n’és conscient i ha traslladat al departament competent en les obres aquestes imperioses reformes.

Pel que sembla, a finals de 2023 es començaran les obres del dept d’infermeria. Estan també sobre el problema de la connectivitat nocturna de les interfonies, com al MR6 i la dels mòduls recentment reformats, cosa que pot provocar una desgràcia ja que en un cas d’urgència, en abandonar el servei al mòdul no es poden traspassar els comandaments al centre de manera que el servei no estaria correctament cobert.

ALTRES TEMES:

UGTPRESONS ens hem queixat a la gerència del problema quan el propi de tarda agafa la baixa, com ha passat aquest any un parell de vegades. Ens comenten que el servei s’intenta cobrir amb el propi del matí, ja que a Joves no tenen a la tarda, o bé amb un dels nostres de matí. En tot cas el centre ha de garantir, en tot moment, el servei fins a Granollers i, si un dia hi ha un problema amb el propi, el centre hauria d’assumir un taxi fins a Granollers.

Un altre tema que ens preocupa és el futur del MSOB. Sembla que la idea del departament és tancar-lo atès que presenta deficiències estructurals que fan inviable una reforma eficient. UGTPRESONS hem demanat informació, però la direcció comenta que a hores d’ara no hi ha cap data sobre la taula, però que el tancament sembla que està bastant clar.

La gerent ens informa que s’ha enviat e-mail corporatiu a tota la plantilla amb instruccions detallades de com sol.licitar per fi….. el nou uniforme  del personal d’interior.

I ens confirmen que s’han demanat ordinadors per instal·lar a l’aula de formació, ja que cada cop més la formació i les connexions online són més presents i necessàries a la nostra feina.

Per acabar, hem coincidit tots que els darrers episodis d’agressivitat cal estudiar-los profundament, buscant un abordatge més integral i eficaç des de totes les parts implicades en el dia a dia del nostre treball. Que hi ha un increment és evident, que hi ha més violència també; que el perfil de l’atacant està canviant també….. Tota aquesta conjunció obliga a fer un estudi acurat dels factors desencadenants que causen situacions no desitjables de greus agressions, fan malbé les instal·lacions i provoquen  desmotivació de la plantilla.

Però UGTPRESONS també tenim clar que certes polítiques del departament són equivocades i es basen més en suposades millores pel benestar dels interns recolzades per grups externs defensors de les persones privades de llibertat. Es vol donar publicitat d’un sistema penitenciari pioner, però a costa que la plantilla rebien constants atacs del departament. I no podem normalitzar-lo ni tolerar-lo.

Salut!

Secció Sindical d’UGTPRESONS al CP Quatre Camins
Per qualsevol aclariment no dubteu a posar-vos en contacte amb els/les vostres delegats/des al centre

La Roca del Vallès, 13 de juny de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca