Proposta de mesures davant l’augment d’agressions

UGTPRESONS com ja us vàrem avançar, hem elaborat una bateria de propostes que presentarem a la reunió que mantindrem demà dimecres i que considerem necessàries per a aturar la xacra d’agressions que estem patint els professionals penitenciaris.

Esperem que el Departament de Justícia, que avui mateix ha fet un escrit a conseqüència de la gravíssima agressió ocorreguda aquest cap de setmana al CP Puig de les Basses, ara demostri amb fets que vol acabar i donar solució a la greu situació en la qual ens trobem.

Les mesures que creiem s’haurien d’adoptar són:

 • Increment de plantilla en no menys de 500 efectius.
 • Derogació de circulars innecessàries i pernicioses per la seguretat.
 • El reconeixement d’agents d’autoritat.
 • Equips directius equilibrats. Els responsables dels centres penitenciaris han d’estar capacitats i amb experiència en les tasques directives corresponents.
 • La  creació d’una subdirecció de seguretat en els equips directius, ocupada per funcionaris de carrera del grup B de servei interior.
 • Dotació de totes les places de comandament als centres.
 • Més mitjans materials com ara els aerosols d’acció adequada, recollits al reglament penitenciari. Establir protocols i formació al respecte. Que els PS es puguin equipar amb aquest mitjà coercitiu.
 • Conduccions a altres centres dels interns protagonistes d’alteracions greus de l’ordre i/o agressions a funcionaris.
 • Informació detallada, actualitzada i a l’abast dels professionals que hi tenen contacte, dels interns especialment conflictius i sobre els que calgui prendre mesures preventives per evitar o minimitzar situacions de risc.
 • Tenir un equip especialitzat i format a cada centre. Les funcions podrien ser diverses, no només actuar en els diferents codis de seguretat, també altres funcions (RECVI, escorcolls, seguiment interns conflictius o en cas de sospites de xarxes de tràfic o extorsió…).
 • Als mòduls amb interns inadaptats que es volen instaurar aplicar mesures adaptades com ara horaris especials, divisió dels patis, Cue i Cusis formats…
 • Protocols específics i sistemàtics per a interns de violència extrema (la possibilitat d’aplicar mesures de seguretat preventives per a aquest perfil quan compleixen sancions o primers graus, com sortir al pati en manilles i els companys equipats almenys tres efectius).
 • Suport judicial, davant cada agressió o denuncia falsa, el departament es personarà com acusació particular.
 • Abordament del tema dels interns amb trets psiquiàtrics amb diferents mesures:
  1. És fonamental l’obertura de departaments psiquiàtrics en tots els centres penitenciaris amb caràcter d’urgència, per tractar aquests perfils d’interns de manera més individualitzada. Això permetria treure de mòduls ordinaris molts interns que són els principals causants de problemes als centres, tant d’agressions com de distorsió de l’ordre i l’estabilitat dels mòduls o departaments de vida ordinària. 
  2. En el cas d’interns protagonistes d’incidents, interns amb trastorns de la personalitat o que siguin sancionats per fer mal ús de la medicació, estudiar la viabilitat de subministrar la medicació dissolta, per poder portar més control d’aquests.
  3. Els diversos consorcis sanitaris que donen servei als centres penitenciaris han de garantir la presència de personal de psiquiatria a tots els centres de manera contínua cada dia de la setmana.
  4. Agilitzar l’atenció que reben aquest tipus d’interns que fan vida en mòduls ordinaris. El circuit d’identificar anomalia en el comportament, avisar metge de guàrdia, esperar interconsulta del psiquiatre no és productiu perquè poden passar dies i donar lloc a incidents. També és necessari revisar el circuit dels informes de PPCA.
 • Aplicació de les sancions tal com preveu el reglament i no com les desvirtuen en les juntes. Compliment de les sancions sense fragmentar (no pot ser que per exemple un sancionat amb 14 dies d’aïllament, o faci en 3 setmanes de dilluns a divendres i el cap de setmana el tingui lliure). O adequar les dates de compliment de sancions a les seves activitats.
 • Agilitzar tota la tramitació burocràtica de qualsevol informe. El Sipc no és operatiu tal com està desenvolupat.
 • Falta molta formació específica. Les GAP’S s’han de fer de manera contínua a tota la plantilla.

Salut!

UGTPRESONS

Barcelona, 12 de juliol de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca