Denunciem que el 25% dels professionals penitenciaris serem víctimes d’una agressió aquest 2022

Convoquem a una concentració al Parlament de Catalunya dimecres 20 de juliol a les 10h

UGTPRESONS, sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari català, denunciem l’imparable augment de les agressions que patim els professionals penitenciaris, cada cop més greus i virulentes, i que els responsables del Departament de Justícia i de la Secretaria de Mesures Penals demostren una incapacitat absoluta per trobar solucions a una xacra que dia rere dia fa que les vides dels professionals penitenciaris estiguin en mans únicament de la fortuna.

El darrer exemple d’aquestes agressions incontrolades que patim és el succeït fa només uns dies al centre penitenciari de Puig de les Basses quan un intern va intentar treure-li la vida a un professional arrencant-li d’una mossegada un important tros de carn del coll, molt a prop de la vena caròtida.

UGTPRESONS volem denunciar que les estadístiques d’agressions que hem patit els professionals al llarg dels darrers anys i també durant aquest primer semestre del 2022 són tan contundents que només fan que concloure que treballem en un mitjà cada cop més hostil en el que sabem quan comencem el nostre servei però no si el podrem finalitzar sans i estalvis.

Agressions2016201720182019202020211r semestre 2022
Greus30324951396946
Lleus121174234250249324211
Temptatives 182212174199356163
Total151378495475487749420

I si les estadístiques d’anys anteriors són catastròfiques, les corresponents al primer semestre d’aquest 2022 són demolidores ja que indiquen que gairebé 3 professionals pateixen una agressió cada dia i que al llarg d’aquest 2022 el 25% serà víctima d’una agressió.

La més que probable evolució de les dades corresponents a aquest 2022 mostra que es doblaran les agressions respecte a les patides fa 2 o 3 anys, malgrat la reducció de població reclusa és una constant els darrers anys.

UGTPRESONS denunciem que aquestes dades són el resultat d’anys de nefastes polítiques en matèria de personal que han portat a la pèrdua de més de 500 professionals penitenciaris i a un envelliment de la plantilla que fa que la mitjana d’edat actual dels professionals penitenciaris fregui els 55 anys, mentre la dels interns es situa molt per sota dels 40.

Anys de nefastes polítiques en matèria regimental que han conduit a un escenari de pèrdua total d’autoritat en el que cada cop més interns es veuen estimulats a agredir-nos sense pràcticament cap conseqüència.

Anys de nefastes polítiques en matèria d’elements de seguretat que fa que ens trobem en moltes ocasions desprotegits davant de situacions en les que la nostra vida està en perill.

UGTPRESONS exigim a la Consellera de Justícia i als responsables penitenciaris que prenguin d’una vegada mesures destinades a protegir els professionals penitenciaris, que passin dels projectes i bones paraules als fets i que descartin el factor sort com l’element principal per reduir les agressions.

UGTPRESONS farem responsable a la Consellera de Justícia si finalment una de les centenars d’agressions que patim acaba tenint un resultat fatídic.

Per tot això, UGTPRESONS, sindicat majoritari a l’àmbit penitenciari, juntament amb la resta d’organitzacions sindicals, convoquem a una CONCENTRACIÓ EL PROPER DIMECRES 20 DE JULIOL A LES 10:00 HORES A LES PORTES DEL PARLAMENT DE CATALUNYA per exigir mesures reals que garanteixin la nostra integritat física.

Barcelona, 18 de juliol de 2022

Xavier Martínez Martí

Portaveu del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT de Catalunya

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca