Visita Salut Laboral

Departament de Justícia
Centre Penitenciari Obert de Girona
Sr. Antoni Josep Forcadell Berenguer
17007 Girona

Senyor,

Com a delegat de prevenció i membre del Comitè de Seguretat i Salut Laboral dels centres penitenciaris del departament de Justícia, amb les facultats que m’atorga l’article 36 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, us n’informo que el passat dia 17 d’agost vaig fer una visita al Centre Penitenciari que dirigiu, detectant les problemàtiques que li detallo a continuació:

ENTRADA PRINCIPAL

Hi ha taques d’humitat al sostre. Cal netejar i higienitzar.

EQUIP MULTIDISCIPLINARI 2

Hi ha dos arxivadors sense mecanisme antiblocatge. Podent obrir tots els calaixos alhora. Cal substituir. Mentre no se substitueixin cal collar-los a la paret, per tal evitar el perill de bolcar.

A les últimes taules contra la paret, tenen un grapat de cables sense recollir, cal recollir-los.

OFICINA DE GESTIÓ PENITENCIÀRIA

Hi ha cablejats penjant de les taules sense recollir, també per terra.

Cal fer una redistribució dels armaris, tenen expedients arxivats a la part més alta, obligant a enfilar-se per a poder agafar-los i generant un possible risc de caiguda. Habilitant la zona mitjana de l’armari com a arxivador, es pot evitar aquest risc.

Les finestres no disposen de mosquiteres, actualment el centre pateix d’una plaga de vespes i seria convenient fins que es pugui erradicar aquesta plaga, poder disposar de barreres físiques com poden ser les mosquiteres per tal d’evitar l’entrada d’aquestes al centre.

DESPATXOS TRACTAMENT EQUIP 1

Disposa d’un arxivador de quatre calaixos obsolet que es poden obrir tots alhora. Cal substituir-lo. Mentre no se substitueixin cal collar-los a la paret, per tal evitar el perill de bolcar.

Hi ha taques d’humitats al sostre. Cal higienitzar i pintar.

Les cortines de les finestres estan trencades. Cal substituir-les.

RD 486/1997. Annex III. Condicions ambientals dels llocs de treball.

La il·luminació no és suficient. Cal augmentar-la.

El RD 488/1997, de 14 d’abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives al treball amb equips que incloguin pantalles de visualització en el seu Annex. 1 indica:

La il·luminació general i la il·luminació especial quan sigui necessària han de garantir uns nivells adequats d’il·luminació i unes relacions adequades de lluminositat entre la pantalla i l’entorn, tenint en compte el caràcter del treball, les necessitats visuals de l’usuari i el tipus de pantalla emprat.

Les finestres són de ferro i no ajusten gens bé. Cal arreglar o substituir.

No disposen de reposapeus ni reposacanells.

El RD 488/1997, de 14 d’abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives al treball amb equips que incloguin pantalles de visualització en el seu Annex. 1 indica:

La Guia tècnica de l’INSST també recomana l’ús de recolze canells quan aquests no queden neutres respecte al teclat. La seva utilització pot reduir la tensió estàtica als braços i l’esquena de l’usuari.

Demanem que s’ofereixin i es lliurin reposapeus i canells a tots els usuaris de PVD.

Un dels despatxos té al seu interior l’accés al despatx del Propi del centre. Donat a les tasques pròpies del Propi, es produeixen interrupcions pel seu pas en les tasques que requereixen concentració i de vegades privacitat.

Donat que el despatx del Propi té accés des del passadís d’oficines, caldria valorar habilitar aquesta porta i tancar l’accés des del despatx de l’equip 1.

OFICINA RIET

El sostre i les parets tenen esquerdes, hi ha taques d’humitat per entrada d’aigua a través del sostre, i estan sense arreglar ni higienitzar.

RD 486/97. Annex II. Ordre, neteja i manteniment.

El despatx no té sistema de renovació d’aire ni aire condicionat.

RD 486/1997. Annex III. Condicions ambientals dels llocs de treball.

En aquest sentit, la Guia tècnica per a l’avaluació i prevenció dels riscos relatius a la utilització d’equips amb pantalles de visualització de l’INSST recomana que l’estiu la temperatura estigui compresa entre 23 a 26 oC, a l’hivern entre 20 i 24 oC i la humitat entre el 45 i 65%.

Sala tècnica

Aquesta es troba al mateix despatx del RIET, separada per una mampara d’alumini i vidre. Hi ha un soroll constant dels aparells que hi ha, que tot i estar dins dels mesuraments legals, al produir-se durant tota la jornada es converteix en una font de molèsties.

En cap centre de nova construcció, el tècnic informàtic té el lloc de treball on està la sala de RAC’s, per tal de donar compliment al que diu la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals en el seu article 15. Principis de l’acció preventiva.

Demanem que es millori l’aïllament que no acaba de fer la mampara de vidre, per exemple fent un envà de totxanes, que donaria més consistència i millor aïllament tant del soroll, evitant aquesta molèstia, com de les radiacions que puguin emetre la quantitat d’aparells que hi ha a la sala tècnica, millorant la iniquitat de la sala.

RECINTE SEGURETAT

La part del darrere s’utilitza com a magatzem de deixalles, cal netejar, llençar el que no serveix i emmagatzemar a llocs adients.

CABINA DE CONTROL

No té visió directa de qui entra. Un cop s’obre la porta hi ha molta distància per a poder aturar a qui entri. Cal valorar si aquest és el lloc més adient, donat el poc control que es té de qui entra.

Hi ha un RAC al seu interior, caldria buscar un lloc més adient.

Hi ha dos monitors subdividits amb 16 pantalles cadascun a una alçada que provoquen mal de coll, s’ha d’organitzar ergonòmicament la disposició d’aquests monitors.

L’arc detector pita constantment, cal ajustar la sensibilitat i  buscar una ubicació on no hi hagi molta massa metàl·lica al voltant.

INTERIOR

Sala polivalent

Hi ha taques d’humitat al sostre. Cal netejar i higienitzar.

Despatx de funcionaris

La butaca de descans està trencada. Cal substituir.

Menjador d’interns

Al sostre hi ha esquerdes, humitats i trossos que els hi falta el guix.

PLAGA DE VESPES

El centre pateix un problema gran amb les vespes, cal realitzar accions immediates per tal de poder controlar la plaga que cada cop és més gran.

Demanem que es faci un pla d’actuació i se’ns faciliti una còpia.

Cordialment,

Albert Anton Rius
Responsable de Salut Laboral d’UGTPRESONS.                                          
Girona, 8 de setembre de 2022

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta utilitzar-les. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca